342
Ακτιβίστριες της Γκάμπιας πανηγυρίζουν το γεγονός ότι η απαγόρευση των κλειτοριδεκτομών παραμένει εκεί σε ισχύ – θεωρητικώς, τουλάχιστον | REUTERS/Malick Njie

Κλειτοριδεκτομές: Τις έχουν υποστεί 230 εκατομμύρια κορίτσια

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2024, 21:46
Ακτιβίστριες της Γκάμπιας πανηγυρίζουν το γεγονός ότι η απαγόρευση των κλειτοριδεκτομών παραμένει εκεί σε ισχύ – θεωρητικώς, τουλάχιστον
|REUTERS/Malick Njie

Κλειτοριδεκτομές: Τις έχουν υποστεί 230 εκατομμύρια κορίτσια

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2024, 21:46

Ενα θέμα που αντιβαίνει στα ήθη του πολιτισμένου ανθρώπου πρωτίστως και δευτερευόντως στα ατομικά δικαιώματα όπως νοούνται σήμερα, ως κεκτημένα στις δημοκρατίες αστικού τύπου, έθιξε ρεπορτάζ της Corriere della Sera (Ελενα Τέμπανο). Ο λόγος περί του φαινομένου του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, στην Αφρική βασικά.

Η αφορμή για το σχόλιο ήταν το γεγονός ότι στη Βουλή της Γκάμπιας ανακινήθηκε ζήτημα νομοθετικής ακύρωσης της απαγόρευσης των κλειτοριδεκτομών και των σχετικών πρακτικών. Τελικά η απαγόρευση, εισηγμένη με νόμο από το 2015, παραμένει σε ισχύ. Το ζήτημα, όμως, είναι τι συμβαίνει εκεί στην πράξη.

Στη Μαύρη Ηπειρο, αλλά και στη Μέση Ανατολή, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, η πρακτική του ακρωτηριασμού, που προξενεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία των γυναικών, συνδέεται με τη θρησκεία (γενικώς). Η αφαίρεση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων τους, έγραψε η Τέμπανο, γίνεται από «παραδοσιακούς  χειριστές του ξυραφιού», τουτέστιν αλμπάνηδες, και βέβαια χωρίς καμιά αναισθησία. Η ίδια ρεπόρτερ έγραψε ότι τις κλειτοριδεκτομές δεν τις υφίστανται μόνο οι μουσουλμάνες, αλλά και οι χριστιανές, αν και «κανένα θρησκευτικό κείμενο δεν προωθεί ή δεν συγχωρεί τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων».

Γιατί παρατηρείται , λοιπόν, το φαινόμενο «σε πολλές χώρες, από τις ακτές του Ατλαντικού μέχρι το Κέρας της Αφρικής, τη Μέση Ανατολή, το Ιράκ και την Υεμένη, και ορισμένες ασιατικές χώρες όπως η Ινδονησία»; Η απάντηση που έδωσε η Τέμπανο είναι η εξής: «Πρόκειται για μορφή ελέγχου και καταστολής της γυναικείας σεξουαλικότητας».

Υπολογίστηκε ότι σε όλον τον κόσμο περίπου 230 εκατομμύρια κορίτσια έχουν υποστεί αυτή τη μορφή ακρωτηριασμού, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία, επιπλοκές κατά τον τοκετό, δυσκολία στην ούρηση, λοιμώξεις, στειρότητα, ψυχολογικά προβλήματα, μειωμένη σεξουαλική ευχαρίστηση και, φυσικά, θάνατο.

Επειδή κάποιοι στην Γκάμπια συσχέτισαν τις κλειτοριδεκτομές με τον τοπικό πολιτισμό και τα έθιμά του, δηλώνοντας ότι θέλουν να υπερασπιστούν την κουλτούρα τους «από τη Δυτική μόλυνση», η Τέμπανο ενέπλεξε στο θέμα και τη Ρωσία γράφοντας τα εξής: «Το επιχείρημα περί υπεράσπισης της ντόπιας κουλτούρας το χρησιμοποιούν όλοι όσοι αντιτίθενται στα ανθρώπινα δικαιώματα, από τον Ρώσο Βλαντίμιρ Πούτιν μέχρι τον βουλευτή της Ουγκάντα ​​Ασουμάν Μπαζαλίρουα, ο οποίος προώθησε τη θανατική ποινή για τους γκέι και για τις λεσβίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...