337
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χαμογελαστός κατά την αποχώρησή του από το Μαξίμου μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ | INTIMEnews

«Κλείδωσαν» στο ΚΥΣΕΑ F-35 και μη επανδρωμένα ελικόπτερα Camcopter S-100

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2024, 13:56
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χαμογελαστός κατά την αποχώρησή του από το Μαξίμου μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ
|INTIMEnews

«Κλείδωσαν» στο ΚΥΣΕΑ F-35 και μη επανδρωμένα ελικόπτερα Camcopter S-100

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2024, 13:56

Κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου= Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, οριστικοποιήθηκε η προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 και των μη επανδρωμένων ελικοπτέρων Camcopter S-100 -πλήρως διαλειτουργικών με τις νέες φρεγάτες FDI κλάσης Κίμων του Πολεμικού Ναυτικού- καθώς και μία σειρά από άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, με στόχο την ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Είχε προηγηθεί στα τέλη του προηγούμενου μήνα η έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής τόσο για την προμήθεια των 20 F-35Α -η πιο ακριβή στην Ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από αυτή των FDI, ύψους 3,5 δισ. δολ.-  όσο και για την αγορά των τεσσάρων μη επανδρωμένων Camcopter S-100 που έρχονται να προστεθούν στα υπερσύγχρονα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου MH-60 Romeo.

Μετά και τις αποφάσεις στο ΚΥΣΕΑ της Τρίτης, αμφότερες οι προμήθειες μπαίνουν στην τελική τους ευθεία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, η παραλαβή των πρώτων F-35 αναμένεται να αρχίσει το 2028. Η χώρα μας διατηρεί το δικαίωμα προαίρεσης για την παραγγελία μίας ακόμη μοίρας F-35, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων με τους Γάλλους της Dassault βρίσκεται η απόκτηση και άλλων Rafale.

Τελος, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, εισηγήθηκε την έναρξη συμμετοχής της Ελλάδας και του Πολεμικού μας Ναυτικού, στο πρόγραμμα των Φρεγατών Constellation στην πρώτη φάση, αυτή των τεχνικών προδιαγραφών.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό, έγινε επίσης συζήτηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού από την Πολιτική Προστασία, με τον κ. Μητσοτάκη να εκφράζει την ικανοποίησή του για την ως τώρα ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού, με την παράλληλη επισήμανση πάντως, ότι είμαστε ακόμα στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου.

Η επίσημη ενημέρωση από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλου Μαρινάκη, για τη συνεδριαση του ΚΥΣΕΑ αναφέρει:

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, της Αμυνας, για την εικόνα των μεταναστευτικών ροών, καθώς και για τη διαχείριση της αντιπυρικής περιόδου.

Τέλος, έγινε παρουσίαση των βασικών προτεραιοτήτων της νεοσυσταθείσας Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας από τον Διοικητή της, Μιχάλη Μπλέτσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...