Με απόφαση και του Συμβουλίου της Επικρατείας παγώνουν οριστικά οι οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό για να χτιστούν ψηλά κτίρια, κάνοντας χρήση του «μπόνους ορόφων», στο Δήμο της Κηφισιάς.
Η εξέλιξη είναι σημαντική καθώς ούτε οι άδειες που είχαν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια, δεν μπορούν να εκτελεστούν με τους παλιούς όρους (παραπάνω όροφος, μπόνους για περισσότερα τετραγωνικά) και πλέον οι κατασκευαστές θα πρέπει να αναζητήσουν λύσεις συμβατές με τα όρια και τους συντελεστές δόμησης που ίσχυαν εδώ και δεκαετίες στην περιοχή.
Οπως εξηγεί μιλώντας στο Protagon ο Δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς η προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και έξι μήνες για να διατηρήσει η περιοχή τα χαρακτηριστικά της κηπούπολης, και να μην χάσει την ταυτότητα της με τα ψηλά κτίρια απέδωσε καρπούς αλλά ακόμη υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα για την προστασία των κήπων και των ψηλών δέντρων στις κατοικίες που θα χτιστούν στο μέλλον.
Το κομβικό σημείο ήταν η αλλαγή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και των τροποποιήσεων αυτού που έγιναν το 2019, με βάση τις οποίες δινόταν ως «μπόνους» ένας παραπάνω όροφος για τα “πράσινα” λεγόμενα κτίρια. Αυτά δηλαδή που θα χτιζόταν με βάση τα «στάνταρντς» υψηλής ενεργειακής προστασίας και θα είχαν κήπο στις ταράτσες.
Η πρώτη απόφαση ήταν η αλλαγή του νόμου έτσι ώστε μέχρι τον συντελεστή 0.8 να μην δίνεται ύψος στα κτήρια. Αυτό έγινε τον περασμένο Απρίλιο, κατόπιν των πιέσεων των Δημάρχων τόσο της Κηφισιάς όσο και των Νοτίων προαστίων.
Για την Κηφισιά όμως η αλλαγή του νόμου λειτουργεί ήδη σαν ομπρέλα προστασίας για όλη την περιοχή καθώς ο συντελεστής δόμησης (0,8) καλύπτει σχεδόν το σύνολο της έκτασης του Δήμου.
Την περασμένη Παρασκευή (12 Ιουλίου), μάλιστα, το ΣτΕ σφράγισε με απόφαση του (προσωρινή διαταγή) κάθε παράθυρο αφού σύμφωνα με αυτή «παγώνει» η έκδοση οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.
Συγκεκριμένα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι τόσο οι προσαυξήσεις ύψους με βάση τα μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) όσο και η εξαίρεση από τον προσμετρούμενο συντελεστή δόμησης διαφόρων χώρων, είναι αντισυνταγματικές, δικαιώνοντας έτσι την άποψη του Δήμου Κηφισιάς.
Ετσι μετά τα νέα δεδομένα -την αλλαγή του νόμου και την απόφαση του ΣτΕ- παύει κάθε αμφισβήτηση των κινήσεων και αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της Κηφισιάς για αναστολή οικονομικών αδειών που είχαν εκδοθεί τα περασμένα χρόνια με βάση τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.
Οι παλιές άδειες
Πλέον το ενδιαφέρον και η προσπάθεια του Δήμου, έχοντας στα χέρια του και τα νομικά όπλα, επικεντρώνεται στην προσπάθεια να αναθεωρηθούν δεκάδες άδειες που είχαν εκδοθεί το 2023 και το 2024, έτσι ώστε να ευθυγραμμιστούν με την βούληση της νέας δημοτικής αρχής και του νέου νόμου.
Το μήνυμα του Δημάρχου προς τους ιδιοκτήτες οικοπέδων και των κατασκευαστές είναι ότι «δεν θα επιτρέψει αλλοίωση του Περιβάλλοντος του Δήμου μας αλλά και της ποιότητας ζωής των δημοτών, από τις ανεπανόρθωτες επιπτώσεις του ΝΟΚ και των τροποποιήσεων από το 2019» καλώντας να συμβιβαστούν με την βούληση του συνόλου των Δημοτών προσαρμόζοντας τις άδειες τους και τις κατασκευές στα νέα δεδομένα.
Οπως σημειώνει ο κ. Ξυπολυτάς «για τη νέα Δημοτική Αρχή, η διατήρηση του χαρακτήρα του Δήμου μας είναι ύψιστη προτεραιότητα. Διαβεβαιώνουμε τους δημότες μας, ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να κρατήσουμε αναλλοίωτη την “ταυτότητα” της πόλης μας»
Τι θα γίνει με τους κήπους
Στην ατζέντα των διεκδικήσεων πλέον βρίσκεται η προετοιμασία (από κοινού με την κυβέρνηση) της νέας νομοθετικής ρύθμιση για τους υπόγειους χώρους και την προστασία των κήπων και του ψηλών δέντρων του Δήμου Κηφισιάς, κάτι που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη για να προωθηθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.
Οπως έγραψε το Protagon ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να κλείσουν τα παράθυρα στην επέκταση δόμησης των υπογείων χώρων σε όλο το εμβαδόν των οικοπέδων, κάτι που επιτρέπουν τα ψιλά γράμματα για την κάλυψη των οικοπέδων στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Αυτό όμως θα κατέστρεφε τους κήπους.
Ο κ. Ξυπολυτάς υποστηρίζει για το θέμα αυτό ότι «ένα μέτρο που είναι σωστό για τα κέντρα των πόλεων, ώστε να χτίζονται υπόγεια πάρκινγκ σε όλο το εμβαδόν των οικοπέδων, μπορεί να αποδειχθεί καταστρεπτικό για τους περιαστικούς Δήμους όπως ο δικός μας»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News