510
Τουρίστρια φωτογραφίζεται στη Σάντα Λουτσία της Λισαβόνας, με θέα το λιμανι | REUTERS/Pedro Nunes

Λισαβόνα: Ζητούν δημοψήφισμα για τα Airbnb που έχουν κατακλύσει την πόλη

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2024, 16:13
Τουρίστρια φωτογραφίζεται στη Σάντα Λουτσία της Λισαβόνας, με θέα το λιμανι
|REUTERS/Pedro Nunes

Λισαβόνα: Ζητούν δημοψήφισμα για τα Airbnb που έχουν κατακλύσει την πόλη

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2024, 16:13

Η Μαρία Φερέιρα έχει ζήσει και τα 78 της χρόνια στη συνοικία Misericordia της Λισαβόνας, αλλά πλέον δύσκολα την αναγνωρίζει, καθώς η επίδραση του Airbnb στην πορτογαλική πρωτεύουσα, είναι μεγάλη.

«Ντρέπομαι να μπω σε αυτά τα μέρη, γιατί δεν ξέρω καν τι να παραγγείλω», λέει στους Times για τα μοντέρνα καφέ που έχουν αντικαταστήσει τα καταστήματα που κάποτε εξυπηρετούσαν τους ντόπιους, οι οποίοι εκτοπίζονται όλο και περισσότερο από τους τουρίστες στη γειτονιά τους.

Το διαμέρισμά της, σε ένα κτίριο έξι διαμερισμάτων, είναι το μόνο που δεν έχει γίνει Airbnb. Οι γείτονές της έχουν φύγει όλοι. Ανασφαλής και απομονωμένη, λέει ότι η ψυχική της υγεία υποφέρει.

Μια ομάδα για τη στέγαση στη Λισαβόνα πρόκειται να ξεκινήσει εκστρατεία για να γίνει ένα δημοψήφισμα στην πόλη, το οποίο, αν επιτύχει, θα απαγορεύσει τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση σε τουρίστες ακινήτων που προορίζονται για κατοικίες.

Οι επιπτώσεις στη Λισαβόνα, όπου τα ενοίκια είναι από τα λιγότερο προσιτά στην Ευρώπη για τους κατοίκους, θα ήταν σοβαρές, αφού περισσότερες από 20.000 κατοικίες έχουν περάσει στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσα σε πέντε χρόνια.

Η ομάδα Movimento Referendo pela Habitacao (κίνημα του δημοψηφίσματος για τη στέγαση) έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη περισσότερων από 9.000 ανθρώπων, αρκετών για να ζητήσουν από την πόλη να εξετάσει την πρότασή της για την κατάργηση των Airbnb και αντίστοιχων βραχυχρόνιων μισθώσεων σε άλλες πλατφόρμες.

«Στο ιστορικό κέντρο της Λισαβόνας υπάρχουν περισσότερες βραχυχρόνιες μισθώσεις από ό,τι σπίτια για κατοίκους», δήλωσε η Ρακέλ Αντούνες, μέλος της ομάδας που προωθεί το δημοψήφισμα. «Πρέπει να βάλουμε φρένο σε αυτό», είπε στους Times.

Στη Λισαβόνα, τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 94% από το 2015, σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα στέγασης.

Στο ίδιο διάστημα, οι τιμές των κατοικιών έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο, κατά 186%.

O Αγκουστίν Κόκολα-Γκαντ, ισπανός ακαδημαϊκός που ζει στη Λισαβόνα, είχε παρατηρήσει τις αντίστοιχες επιπτώσεις των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων στη Βαρκελώνη πριν από μία δεκαετία.

Στη Λισαβόνα, είπε, οι κάτοικοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια. «Με τον μέσο μηνιαίο μισθό στα 730 ευρώ, δεν θα βρείτε πλέον ούτε μία γκαρσονιέρα».

Η εκστρατεία για το δημοψήφισμα ενθαρρύνεται από μια πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πορτογαλίας ότι η εμπορική χρήση κατοικιών είναι παράνομη, αν και κατηγορούν τις αρχές ότι την αγνοούν.

«Η τουριστική δραστηριότητα δημιουργεί ανισότητα και αδικία -μόνο οι ιδιοκτήτες επωφελούνται», δήλωσε ο Κόκολα-Γκαντ, ο οποίος εκτιμά ότι στις αρχές του 2025, θα γίνει το δημοψήφισμα.

Ο ίδιος είπε ότι επικροτεί την απόφαση των αρχών της Βαρκελώνης να θέσουν εκτός νόμου όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέχρι το 2028, αλλά δεν πιστεύει ότι μπορεί να εφαρμοστεί.

«Στη Βαρκελώνη υπάρχουν 300 ολόκληρα κτίρια που χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά θα μπορούσαν τελικά να υποβάλουν αίτηση για να επαναταξινομηθούν ως ξενοδοχεία», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ορισμένοι πολιτικοί στην Πορτογαλία θα αντιταχθούν στο δημοψήφισμα. Ο τουρισμός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας από την οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα Airbnb έχουν αναζωογονήσει το κέντρο της πόλης.

Η δουλειά μας τώρα είναι να πείσουμε τους πάντες ότι ο πιο δημοκρατικός τρόπος για την επίλυση αυτής της κρίσης στέγασης είναι να αφήσουμε τον κόσμο να ψηφίσει, είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...