758
Ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση του με τον Φρέντι Μπελέρη στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Δευτέρας | Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Ο Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Μπελέρη: Ο δρόμος της Αλβανίας προς την ΕΕ περνά μέσα από τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2024, 15:49
Ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση του με τον Φρέντι Μπελέρη στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Δευτέρας
|Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Ο Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Μπελέρη: Ο δρόμος της Αλβανίας προς την ΕΕ περνά μέσα από τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2024, 15:49

Λίγες ώρες μετά την έξοδο του με άδεια από τις αλβανικές φυλακές, για την ορκωμοσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο εκλεγμένος με τη Νέα Δημοκρατία ευρωβουλευτής, Φρέντι Μπελέρης, πέρασε τον κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου όπου τον υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είχε προηγηθεί η θερμή υποδοχή του (εδώ) στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Εχω πολλούς λόγους, αγαπητέ μου Φρέντι, να χαίρομαι που σε υποδέχομαι σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρώτον, να σε συγχαρώ για την εκλογή σου ως έλληνα ευρωβουλευτή πια, στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, με τη Νέα Δημοκρατία. Είμαι σίγουρος ότι θα επιτελέσεις στο ακέραιο τα καθήκοντά σου», είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Μπελέρη και συνέχισε λέγοντας:

«Εγώ να σου πω πόσο χαίρομαι που αυτή η μεγάλη περιπέτεια φαίνεται να πλησιάζει προς το τέλος της. Εγινε το αυτονόητο, πήρες την άδεια προκειμένου να μπορέσεις να ασκήσεις τα καθήκοντά σου και να ορκιστείς. Ευελπιστώ ότι πολύ σύντομα θα είσαι και οριστικά εκτός φυλακής, να κλείσει πια αυτό το επώδυνο κεφάλαιο για όλους μας, για να προχωρήσουμε, να κοιτάξουμε μπροστά».

Με τη σειρά του, ο Φρέντι Μπελέρης ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τον Πρωθυπουργό για τη στήριξη, τονίζοντας:

«Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω και από κοντά που όλον αυτόν τον καιρό με στηρίξατε. Θα τιμήσω την εμπιστοσύνη που μου δώσατε βάζοντάς με στο ευρωψηφοδέλτιο. Θεωρώ ότι δεν είναι αυτονόητο για τη χώρα όπου ζούμε το κράτος δικαίου, το δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Θέλω να βοηθήσω σε αυτά. Να βοηθήσω και την ελληνική εθνική μειονότητα να σταθεί στις πατρογονικές εστίες, αλλά και το κράτος αυτό να πλησιάσει και να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Και η συνομιλία των δύο ανδρών ολοκληρώθηκε με ένα ακόμη μήνυμα προς την Αλβανία του Ράμα όσον αφορά την ευρωπαϊκή της προοπτική.

«Αυτό θέλουμε κι εμείς και να ξέρεις -εξάλλου νομίζω το έχω αποδείξει έμπρακτα αυτό- ότι στέκομαι δίπλα στον λαό της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Έχουμε κάθε λόγο και εμείς να θέλουμε μία Αλβανία η οποία κάνει πρόοδο στα ζητήματα αυτά, η οποία έρχεται πιο κοντά στην Ευρώπη, τηρώντας όμως απαρέγκλιτα τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις. Αυτός νομίζω ότι είναι ένας κοινός στόχος για τον οποίο όλοι θέλουμε να εργαστούμε», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Φρέντι Μπελέρης εξασφάλισε τελικά (προφανώς κατόπιν πιέσεων στον αλβανό πρωθυπουργό και από την πλευρά των Βρυξελλών) άδεια από τις αλβανικές φυλακές, προκειμένου να ορκιστεί ευρωβουλευτής (κάτι που δεν του επετράπη ποτέ ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας).

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη όλους αυτούς τους μήνες… Είμαι συγκινημένος, χαρούμενος τα υπόλοιπα θα τα πούμε Αθήνα. Ευχαριστώ πολύ, ευχαριστώ για όλα», η΄ταν τα πρώτα λόγια του στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν μαζί με τη σύζυγό του έξω από τη φυλακή.

Με αυτοκίνητο της ελληνικής πρεσβείας μετέβη στα Τίρανα και από εκεί αεροπορικώς στην Αθήνα.

Στον διεθνή αερολιμένα της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» η υποδοχή στον Φρέντι Μπέλερη ήταν θερμή. Ανάμεσα στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου, ήταν ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο βουλευτής ΝΔ Αγγελος Συρίγος (φωτογραφία κάτω).

Στις  δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο εκλεγμένος με τη Νεα Δημοκρατία ευρωβουλευτής ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του που στάθηκαν στο πλευρό του απο τη πρώτη στιγμή της δοκιμασίας του:

«Είμαι χαρούμενος και συγκινημένος που αγκαλιάζω ξανά τους δικούς μου ανθρώπους.Είμαι περήφανος που πάω να αναλάβω τα καθήκοντα μου ως ευρωβουλευτής , να παλέψω να υπερασπιστώ το δικαίωμα της πατρίδας μας και των Ελλήνων όπου κι αν κατοικούν. Θέλω να ευχαριστήσω τον έλληνα πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη, για την επιλογή του. Απέδειξε ότι είναι ο ηγέτης όλου του Ελληνισμού και προστατεύει τους Ελληνες όπου κι αν βρίσκονται. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους στενούς του συνεργάτες που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα μου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με στήριξαν. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα μου σε αυτήν την άδικη σκευωρία . Η περιπέτεια μου φτάνει προς το τέλος. Ο αγώνας για δημοκρατία, κράτος δικαίου και ελευθερίες πολιτών συνεχίζεται».

«Είμαι αθώος, το λένε πια και οι Αλβανοί», αναφώνησε απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του έγινε, για να στείλει και ένα μήνυμα προς όλους τους Χειμαρριώτες: ότι «δεν είναι μόνοι, έχουν τη μητέρα Ελλάδα να τους προστατεύει, τα αιτήματα τους είναι δίκαια αργά ή γρήγορα θα δικαιωθούν».

Την Τρίτη, ο Φρέντι Μπελέρης θα αναχωρήσει για το Στρασβούργο όπου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ορκιστεί ευρωβουλευτής.και άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του θα συμμετάσχει στις ψηφοφορίες για τη ανάδειξη των προέδρων της Ευρωβουλής και της Κομισιόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...