400
Ζουμ στα πόδια του Τζουντ Μπέλιγχαμ της Εθνικής Αγγλίας, στον ημιτελικό με την Ολλανδία, 10 Ιουλίου 2024 | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Οι ποδοσφαιριστές με τις τρύπιες κάλτσες

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2024, 14:52
Ζουμ στα πόδια του Τζουντ Μπέλιγχαμ της Εθνικής Αγγλίας, στον ημιτελικό με την Ολλανδία, 10 Ιουλίου 2024
|REUTERS/Kai Pfaffenbach

Οι ποδοσφαιριστές με τις τρύπιες κάλτσες

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2024, 14:52

Τα γήπεδα που φιλοξένησαν το Euro2024 γέμισαν με τρύπιες κάλτσες. Οι φωτογραφικοί φακοί «έπιασαν» ουκ ολίγους παίκτες να αγωνίζονται με κάλτσες που είχαν τεράστιες τρύπες και επίσης ουκ ολίγοι ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν το γιατί.

Αναρωτήθηκε και η Telegraph και ρώτησε τους παίκτες της Εθνικής Αγγλίας, αρκετοί εκ των οποίων επίσης εμφανίστηκαν με τρύπιες κάλτσες στη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και φυσικά στον μεγάλο τελικό.

Ο μέσος της Αγγλίας Τζουντ Μπέλινγχαμ είναι ένας από τους πολλούς κορυφαίους ποδοσφαιριστές που επιλέγουν να ανοίγουν τρύπες στις κάλτσες τους ειδικά σε κρίσιμους αγώνες,  στο ένα ή και στα δύο πόδια. Το ίδιο κάνουν και οι συμπαίκτες του, Κάιλ Γουόκερ, Μπουκάγιο Σάκα και Κόνορ Γκάλαχερ.

Οπως γράφει η Telegraph, πολλοί ποδοσφαιριστές αισθάνονται πίεση στους μύες της γάμπας, ειδικά στα δεύτερα ημίχρονα των αγώνων, όταν το πόδι έχει αρχίσει ήδη να κουράζεται και να παρουσιάζει ελαφρύ οίδημα. Οι στενές κάλτσες που φορούν -καινούργιες σε κάθε αγώνα- επιδεινώνουν το πρόβλημα και οι τρύπες είναι μια απλή μέθοδος άμεσης ανακούφισης.

Ιατρικοί εμπειρογνώμονες, τους οποίους επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, αναφέρουν ότι οι υπερβολικά στενές κάλτσες μπορεί να μειώσουν την παροχή οξυγόνου στον μυ, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.

Τελικός Euro2024: Οι τρύπιες κάλτσες του Μπουκάγιο Σάκα της Εθνικής Αγγλίας, σε πρώτο πλάνο. REUTERS/Angelika Warmuth/

Φυσιοθεραπευτές αναφέρουν ότι οι τρύπες βοηθούν την καλύτερη ροή του αίματος στα πόδια, ενώ δίνουν στους μύες τον χώρο που χρειάζονται για να διασταλούν.

Ο Κάιλ Γουόκερ δοκίμασε το «κόλπο» με τις τρύπες πριν από μερικά χρόνια και έκτοτε οι γάμπες του τον… ευγνωμονούν. «Οι κάλτσες ήταν πολύ στενές και με έσφιγγαν πολύ στις γάμπες. Ανοιξα μια – δυο τρύπες και αμέσως ανακουφίστηκα. Νομίζω μάλιστα ότι στη συνέχεια του αγώνα (σσ. δεν ανέφερε ποιος ήταν ο αγώνας) αυξήθηκε και η απόδοσή μου. Από τότε, το έχω καθιερώσει», είχε δηλώσει ο Γουόκερ το 2021.

Ένας άλλος διεθνής Άγγλος, ο Τζακ Γκρίλις ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση στη διαχείριση της… σφιχτής κάλτσας: την κατεβάζει, ρολάροντάς την, κάτω από τη γάμπα!  «Αυτό είναι κάτι που έκανα από τότε που ήμουν παιδί. Οταν έπαιζα στην Αστον Βιλα (σσ. σε ηλικία περίπου 14 ετών) θυμάμαι ότι οι κάλτσες με στένευαν πολύ. Έτσι στις προπονήσεις άρχισα να τις κατεβάζω κάτω από την γάμπα. Εκείνη τη σεζόν, τα είχα πάει πολύ καλά», είχε δηλώσει ο ίδιος το 2022.

Εντάξει, μπορεί τέτοιου είδους «γιατροσόφια» να μην έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά, αλλά εφόσον ανακουφίζουν τους ποδοσφαιριστές, γιατί όχι;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...