197
Η Κάγια Κάλας μιλά στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον | REUTERS/Elizabeth Franz

Εσθονία: Παραιτήθηκε η Κάλας για να αναλάβει επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2024, 13:10
Η Κάγια Κάλας μιλά στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον
|REUTERS/Elizabeth Franz

Εσθονία: Παραιτήθηκε η Κάλας για να αναλάβει επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2024, 13:10

Η εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας υπέβαλε την παραίτησή της για να αναλάβει καθήκοντα ως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το γραφείο της προεδρίας.

Η Κάλας οδήγησε το φιλελεύθερο Μεταρρυθμιστικό κόμμα σε εκλογικές νίκες το 2019 και το 2023 και είναι επικεφαλής της κυβέρνησης από το 2021.

Η 47χρονη πολιτικός έχει ασκήσει ισχυρή κριτική στη γειτονική Ρωσία και τους επεκτακτικούς, όπως τους χαρακτηρίζει, σκοπούς της από τότε που έγινε πρωθυπουργός στις αρχές του 2021. Έχει πιέσει τους συμμάχους της Εσθονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ να προσφέρουν άνευ όρων στήριξη για την Ουκρανία στον αγώνα της να απωθήσει τις δυνάμεις της Μόσχας.

Υπό την ηγεσία της, η Εσθονία, ένα μικρό κράτος της Βαλτικής με 1,4 εκατ. κατοίκους, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους κατά κεφαλή δωρητές στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Θα παραμείνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός έως ότου εγκριθεί η νέα κυβέρνηση έως τις αρχές Αυγούστου, όπως μετέδωσε το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Εσθονίας ERR.

Το Μεταρρυθμιστικό κόμμα έχει προτείνει τον υπουργό Κλίματος, Κρίστεν Μίχαλ, για επόμενο πρωθυπουργό της χώρας, ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις για τον επανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου με τους κυβερνητικούς εταίρους, το φιλελεύθερο κόμμα Εσθονία 200 και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το κόμμα της Κάλας θα εκλέξει νέο αρχηγό στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...