548
| Getty Images/ CreativeProtagon

Ο νέος «αμερικανός ήρωας»

|Getty Images/ CreativeProtagon

Ο νέος «αμερικανός ήρωας»

Ακόμα και αν αντικαθιστούσες το ματωμένο πρόσωπο του Τραμπ και τη σημαία από πίσω, η εικόνα είναι τόσο αμερικανική που λες ότι έφεραν άνθρωπο από το Χόλιγουντ για να τη σκηνοθετήσει. Γιατί είναι μία τέλεια εικόνα. Ισως η πιο viral των καιρών μας, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Δεν χρειάζεται καν να εξηγήσεις τους συμβολισμούς. Ο Τραμπ με υψωμένη τη γροθιά, πιο γενναίος και από τους πράκτορες της ασφάλειας του, με μια ματωμένη γραμμή στο πρόσωπο, κάτω από την αστερόεσσα. Στον αμερικανικό Νότο υπάρχουν άνθρωποι που θα πάρουν τη φωτογραφία και θα την τοποθετήσουν δίπλα στον Εσταυρωμένο. Αλλωστε και ο Τραμπ έκανε περίπου το ίδιο. Μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας, κήρυξε την αγάπη προς το έθνος, αντιμετώπισε τον θάνατο και βγήκε νικητής. Κάπως έτσι το είπε και ένας γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων.

Πραγματικά, είναι όλα τόσο τέλεια, που δεν αδικείς αυτούς που τα βρίσκουν στημένα. Ο Τραμπ μιλάει έχοντας τα χέρια ανοιχτά (να, πάλι, ο Εσταυρωμένος) και η σφαίρα περνάει δίπλα από το κεφάλι του. Ακολουθεί ο τραυματισμός, το πλάνο κάτω από τη σημαία και ύστερα ο ίδιος να αποχωρεί, υψώνοντας τη γροθιά, φωνάζοντας «Fight, Fight, Fight». Αυτή η αντίδραση δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητη. Κάποιος άλλος μπορεί να λιποθυμούσε από τον φόβο του ή να αποχωρούσε κουλουριασμένος μέσα στα κορμιά των πρακτόρων της ασφάλειας. Αν ο Τραμπ αντιδρούσε έτσι, θα είχε τελειώσει πολιτικά μέχρι να μπει στο αυτοκίνητο. O Tραμπ δεν έχει υπηρετήσει στρατιωτική θητεία. Από την άλλη, 82 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έχουν θητεία σε εμπόλεμες ζώνες. Οι ψηφοφόροι το εκτιμούν αυτό. Ωστόσο τώρα ο Τραμπ δύναται να διεκδικήσει τον χαρακτηρισμό του «Αμερικανού Ηρωα» -στο Fox News ήδη προσφωνείται έτσι. Με τον ίδιο τρόπο έχει αποδείξει, για τους φανατικούς οπαδούς του, ότι έχει την εύνοια του Θεού. Είναι σαν να ακούω το κυριακάτικο κήρυγμα σε εκκλησία στην Αριζόνα με τον πάστορα να λέει στο εκκλησίασμα ότι ο Θεός έδειξε την προτίμηση του για τις εκλογές. Ψήφισε Τραμπ.

Οι εικόνες του τραυματισμένου και άτρωτου Τραμπ απαντούν θετικά στο πρότυπο που έχει καλλιεργήσει το Χόλιγουντ για τους προέδρους. Στην «Ημέρα Ανεξαρτησίας» ο πρόεδρος πιλοτάρει μαχητικό και εξολοθρεύει εξωγήινους εισβολείς. Ο ρόλος του Τραμπ είναι πλέον σε αυτό το μοτίβο. Εδειξε τόσο γενναίος και δυνατός όσο χρειάζεται ο ψηφοφόρος για να αισθάνεται σίγουρος ότι η χώρα βρίσκεται σε στιβαρά χέρια. Πώς να σταθεί ο Μπάιντεν απέναντι του; Ακόμα και όταν φτάνει στο αυτοκίνητο, αντιστέκεται ελαφρώς στους πράκτορες που τον σπρώχνουν στο εσωτερικό. Πατάει επάνω στον μασπιέ, στρέφεται προς το πλήθος και σηκώνει τη γροθιά. Δεν νομίζω να υπάρχει αντίστοιχη συμπεριφορά, παγκοσμίως, από άνθρωπο που δέχθηκε απόπειρα δολοφονίας. Προφανώς το ψυχολογικό του ντοπάρισμα είναι τέτοιο ώστε αισθάνεται πως δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να τον σταματήσει.

Ο ματωμένος Τραμπ ήδη εμπνέει την τέχνη, υπάρχουν πλέον καλλιτεχνικές πινελιές πάνω στη φωτογραφία του. Σίγουρα θα γίνει γκράφιτι και κονκάρδα. Και ο άνθρωπος που εισήγαγε την πόλωση, την εχθροπάθεια και την τοξικότητα στην αμερικανική πολιτική συζήτηση μετατρέπεται σε θύμα. Λίγοι πλέον τολμούν να υπενθυμίσουν τι περιέχει ο λόγος του Τραμπ. Ολοι στέκονται σε αυτά που του καταλογίζουν οι αντίπαλοι του. Ηδη οι Δημοκρατικοί απέσυραν ένα μεγάλο κομμάτι της αρνητικής καμπάνιας τους -στις ΗΠΑ αυτές οι καμπάνιες ξεπερνούν τα όρια της χυδαιότητας. Αλλωστε πλέον δεν ακούει κανείς. Μόνο βλέπει, σε λούπα, το βίντεο της επίθεσης και την υψωμένη γροθιά κάτω από τη σημαία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...