930
| Reuters / Creative Protagon

Η απόπειρα κατά του Τραμπ και τα γκάλοπ: Δεν είναι αυτό που νομίζουμε

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2024, 11:20
|Reuters / Creative Protagon

Η απόπειρα κατά του Τραμπ και τα γκάλοπ: Δεν είναι αυτό που νομίζουμε

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2024, 11:20

Για την απόπειρα κατά της ζωής του Ντόναλντ Τραμπ, οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι θα λειτουργήσει υπέρ του στις προεδρικές εκλογές, αν όχι ότι «έχει την προεδρία στο τσεπάκι». Ο Φρανκ Λουντζ, αμερικανός αναλυτής και δημοσκόπος, γράφει κάτι εντελώς διαφορετικό στην Telegraph. Ο Λουντζ πιστεύει ότι δεν υπάρχουν αρκετοί αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, ώστε -ακόμη κι αν στραφούν στον Τραμπ- να καθορίσουν το αποτέλεσμα.

H απόπειρα δολοφονίας του τέως προέδρου συμβολίζει μια δημοκρατία που έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν μια αρκετά ζοφερή εικόνα: Περισσότεροι από το 80% των Αμερικανών πιστεύουν ότι η χώρα είναι περισσότερο διχασμένη τώρα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη ζωή τους. Μια παρόμοια πλειονότητα πιστεύει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε σοβαρά λάθος δρόμο. Και το επίπεδο εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς που κυβερνούν τη χώρα, αλλά και στους ανθρώπους που τη διοικούν, βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό.

Καθώς οι ηγέτες και των δύο πολιτικών κομμάτων σπεύδουν να καταδικάσουν αλλήλους για τη χρήση διχαστικής ρητορικής, το αμερικανικό κοινό βυθίζεται όλο και περισσότερο στην απαισιοδοξίαα και την πόλωση. Η βία ήταν το λογικό αποτέλεσμα του πολιτικού μίσους που κυριαρχεί στην Αμερική σήμερα, επισημαίνει το άρθρο της Telegraph.

Ορισμένοι δημοσκόποι και αναλυτές προβλέπουν «απογείωση» του Τραμπ τις επόμενες ημέρες. Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν υποθέσεις για μια συντρηπτική νίκη του Τραμπ, ο οποίος θα οδηγήσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στη νίκη με ιστορικά ποσοστά. Αλλά, η υπόθεση πίσω από αυτή την πρόβλεψη είναι ότι υπάρχουν αρκετοί ψηφοφόροι πρόθυμοι να αλλάξουν γνώμη. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν· ακόμη και τώρα, γράφει ο Λουντζ στην Telegraph.

Ως δημοσκόπος και πολιτικός αναλυτής για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ο Λουτζ αναφέρει ότι «έχει μάθει να εντοπίζει εκείνους που ισχυρίζονται ότι είναι αναποφάσιστοι αλλά στην πραγματικότητα έχουν μια σαφή προτίμηση υποψηφίου». Με την ημέρα των εκλογών να πλησιάζει, μόλις το 4% του αμερικανικού εκλογικού σώματος είναι πραγματικά αναποφάσιστο, προσθέτει, το μικρότερο ποσοστό εδώ και δεκαετίες προεδρικών προεκλογικών εκστρατειών. Ολοι έχουν ήδη επιλέξει πλευρά και οι λίγοι που δεν έχουν επιλέξει είναι πολύ πιθανό να μην επιλέξουν κανέναν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι 34 καταδίκες του Τραμπ για κακούργημα και η φρικτή απόδοση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ «μετά βίας κούνησαν τη βελόνα». Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας για να μετακινηθεί.

Ο πυροβολισμός εναντίον του πρώην προέδρου, όσο σοκαριστικός και αποτρόπαιος κι αν είναι, πιθανώς θα έχει ανάλογο αντίκτυπο, κατά τον Λουντζ. Στο τέλος, οι περισσότεροι ψηφοφόροι θα επιστρέψουν σε αυτό που είχαν προαποφασίσει να ψηφίσουν. Οι λίγοι ψηφοφόροι που ίσως μετακινηθούν προς τον Τραμπ τις επόμενες ημέρες, από συμπάθεια, πιθανότατα θα οπισθοχωρήσουν μετά το Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, εξηγεί ο αμερικανός δημοσκόπος.

Αλλά, οι πυροβολισμοί στην Πενσυλβάνια θα εξακολουθήσουν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο την ημέρα των εκλογών. Θα αποτελέσουν την εγγύηση ότι κάθε σημερινός υποστηρικτής του Τραμπ θα είναι και ψηφοφόρος Τραμπ τον Νοέμβριο.

Τους τελευταίους μήνες, οι οπαδοι του Τραμπ ήταν σαφώς πιο παθιασμένοι και αφοσιωμένοι από εκείνους του Μπάιντεν, αλλά οι πυροβολισμοί θα μετατρέψουν αυτή τη διαφορά έντασης σε χάσμα. Αυτό έχει ήδη γίνει εμφανές στην Πενσυλβάνια και στις περισσότερες προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ σε όλη τη χώρα. Οι ψηφοφόροι του κάνουν ουρά για ώρες, κυνηγώντας την ευκαιρία να ακούν τον ήρωά τους επί 90 λεπτά ή περισσότερο καθώς αυτός ελίσσεται μέσα σε φθαρμένες, αλλά αγαπημένες για το πλήθος, ιστορίες και ρητορική.

Αυτή η διαφορά συμμετοχής αντιπροσωπεύει τουλάχιστον ένα και έως και δύο τοις εκατό. Και επειδή οι πυροβολισμοί έγιναν στην Πενσυλβάνια, ο αντίκτυπος θα είναι πιο σημαντικός στην Πενσυλβάνια. Αυτό, όμως, δεν εγγυάται ότι ο Τραμπ παίρνει την Πενσυλβάνια. Αλλά ο μακρύς και γεμάτος στροφές δρόμος για τον Τζο Μπάιντεν έγινε ακόμα πιο μακρύς και ακόμα πιο δύσκολος. Ουσιαστικά, οι ψηφοφόροι του Τραμπ είναι ήδη ενεργοποιημένοι. Οι ψηφοφόροι του Μπάιντεν είναι αποθαρρυμένοι.

Ας μην κάνουμε λάθος, όμως, προτρέπει ο Λουντζ: Η προκλητική πόζα του Τραμπ, η γροθιά που σήκωσε στον αέρα καθώς τον έβγαζαν από τη σκηνή αιμορραγώντας, θα είναι η εικόνα που θυμάται ο κόσμος, όταν θα προσέλθει στις εκλογές του 2024. «Παλέψτε» ήταν η τελευταία του λέξη πριν φύγει και αυτό είναι ακριβώς που θα κάνουν οι ψηφοφόροι του από τώρα μέχρι την ημέρα των εκλογών. Στο βίντεο, λίγες στιγμές μετά τον πυροβολισμό, θυμωμένοι ψηφοφόροι φαίνονται να ουρλιάζουν και να βρίζουν τα ΜΜΕ και να σηκώνουν το μεσαίο δάχτυλό τους. Οι πυροβολισμοί μπορεί να ωθήσουν τους Αμερικανούς ακόμα πιο μακριά τους μεν από τους δε.

Αντίθετα, ο Τζο Μπάιντεν, ή οποιοσδήποτε υποψήφιος που θα προκρίνουν τελικά οι Δημοκρατικοί, δεν θα έχει παρόμοια ένταση ψηφοφόρων ή βεβαιότητα συμμετοχής. Και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς είτε τον Μπάιντεν είτε οποιονδήποτε από τους υποψήφιους Δημοκρατικούς να επιτίθενται ολομέτωπα στον Τραμπ τώρα. Ετσι, χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ικανότητάς τους να παίξουν το «χαρτί Τραμπ», χαρακτηρίζοντάς τον απειλή για τη δημοκρατία όταν μόλις επέζησε μιας πραγματικής απειλής για τη δημοκρατία.

Ωστόσο, ενώ η απόπειρα κατά του Τραμπ θα κυριαρχεί στις πολιτικές συζητήσεις και στον Τύπο για μέρες, δεν θα είναι το πιο σημαντικό γεγονός της προεδρικής εκστρατείας του 2024. Ούτε η επιλογή από τον Τραμπ ενός υποψηφίου αντιπροέδρου, ή τα Συνέδρια των κομμάτων, ή τι θα λέει και τι θα κάνει κάθε ένας από τους δύο υποψήφιους τις επόμενες εβδομάδες.

Το πιο σημαντικό γεγονός της προεδρικής εκστρατείας του 2024 ήταν το πρώτο -και πιθανότατα το μοναδικό- ντιμπέιτ του 2024, που έβγαλε νικητή τον Τραμπ, αφήνοντας τον Μπάιντεν να αγωνίζεται να παραμείνει αξιόπιστος και βιώσιμος, γράφει η Telegraph.

Η ιστορία λειτουργεί με μυστηριώδεις τρόπους. Ακριβώς όπως η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ είχε έναν ακούσιο αλλά διαρκή αντίκτυπο σε ολόκληρο το έθνος, ο πυροβολισμός του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι πολύ σημαντικός, με τρόπο όμως που ο δράστης δεν σκόπευε ποτέ. Η αμερικανική δημοκρατία κλυδωνίζεται πολύ, καταλήγει το άρθρο, ωστόσο τις προεδρικές εκλογές του 2024 είναι τώρα στο χέρι του Τραμπ να τις χάσει.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...