887
Αμερικανοί παρακολουθούν στην τηλεόραση τον Τραμπ να υψώνει την γροθιά του με φόντο την αμερικανική σημαία, λίγo μετά την απόπειρα δολοφονίας του | Getty Images / Spencer Platt / Staff

Ντόναλντ Τραμπ: Η εικόνα που θα μείνει ανεξίτηλη  

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2024, 20:02
Αμερικανοί παρακολουθούν στην τηλεόραση τον Τραμπ να υψώνει την γροθιά του με φόντο την αμερικανική σημαία, λίγo μετά την απόπειρα δολοφονίας του
|Getty Images / Spencer Platt / Staff

Ντόναλντ Τραμπ: Η εικόνα που θα μείνει ανεξίτηλη  

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2024, 20:02

Με το αίμα να κυλάει στο πρόσωπό του, λίγα δευτερόλεπτα μετά τους πυροβολισμούς, ο Τραμπ σηκώνει τη γροθιά και φωνάζει «πολεμήστε». Ο φωτογραφικός φακός συλλαμβάνει τη στιγμή που θα ταξιδέψει στον χρόνο. Την εικόνα του πρώην προέδρου περιτριγυρισμένου από τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών να αψηφά τον κίνδυνο και να απευθύνεται φωνάζοντας στους οπαδούς του. Το κρίσιμο στοιχείο: στο φόντο ανεμίζει η αμερικανική σημαία. Τι πιο ισχυρό και διεισδυτικό ως μήνυμα για τους οπαδούς του Τραμπ: «μάρτυρας» και «σύμβολο δύναμης» μαζί. 

Για τους οπαδούς των Δημοκρατικών και πολλούς ανά τον κόσμο, οι εκτιμήσεις για το πώς αυτό το απόλυτα καταδικαστέο συμβάν θα μπορούσε να ενισχύσει πολιτικά τον ίδιο είναι ήδη ιδιαίτερα ανησυχητικές. 

Οπως σημειώνει ο New Yorker, η απόπειρα κατά της ζωής του Ντόναλντ Τραμπ παρήγαγε μια εικόνα που θα διαρκέσει. «Ο αιμόφυρτος πρώην πρόεδρος, με τη γροθιά του υψωμένη, πλαισιωμένος από μια αμερικανική σημαία, είναι ήδη ένα ανεξίτηλο πορτρέτο της εποχής μας, αυτής της πολιτικής κρίσης και των συγκρούσεων» σημειώνεται στην ιστοσελίδα του κορυφαίου αμερικανικού περιοδικού.

Σχεδόν αμέσως μετά τους πυροβολισμούς στη συγκέντρωση του Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια ο πρώην πρόεδρος έπιασε το πρόσωπό του και έπεσε στο έδαφος. Στις χαοτικές στιγμές που ακολούθησαν ο Τραμπ βοηθήθηκε να σταθεί στα πόδια του από πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας και πρόσφερε στους οπαδούς μια απόδειξη ότι ήταν εκεί, ζωντανός και δυνατός: σήκωσε τη δεξιά γροθιά του προς τον ουρανό και φώναξε στο πλήθος: «Πολεμήστε».

Στη φωτογραφία που κυκλοφόρησε λίγο αργότερα, την οποία τράβηξε ο Εϊβαν Βούτσι του Associated Press, ο Τραμπ είναι τοποθετημένος μπροστά σε έναν καταγάλανο ουρανό και τέσσερις πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας τον αγκαλιάζουν, ένας εκ των οποίων κοιτάζει απευθείας την κάμερα, με τα μάτια του να προστατεύονται από ένα ζευγάρι μαύρα γυαλιά ηλίου. Μια αμερικανική σημαία φαίνεται να αιωρείται σχεδόν πάνω από τη σκηνή. Τα χείλη του Τραμπ είναι σφιγμένα και το πηγούνι του ελαφρώς ανασηκωμένο, συνεχίζει ο New Yorker. Υπάρχει αίμα πάνω από το δεξί αυτί και στο μάγουλό του. 

Κοιτάζει πολύ πέρα από αυτό που μπορεί να συλλάβει η κάμερα –το κοινό, το μέλλον– και είναι προκλητικός. Οποιος προσπάθησε να τον σκοτώσει απέτυχε. Είναι ήδη η ανεξίτηλη εικόνα της εποχής μας, της πολιτικής κρίσης και των συγκρούσεων. Αλλες εικόνες, στιγμιότυπα από βίντεο και θραύσματα πληροφοριών, έσπευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπλήρωσαν την ιστορία.

Σε μία από αυτές, ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών γονατισμένος στο γρασίδι γυρίζει το σώμα του και τεντώνει ένα δάχτυλο, προφανώς για να υποδείξει τον δράστη, ο οποίος φέρεται να είχε πάρει θέση σε μια ταράτσα έξω από τη συγκέντρωση. Σε μια άλλη, που τραβήχτηκε αμέσως μετά την πτώση του Τραμπ στη σκηνή, το κεφάλι του πρώην προέδρου είναι στο κέντρο του κάδρου. Βρίσκεται λίγα μόλις εκατοστά από το έδαφος, με αίμα να στάζει στο μάγουλό του, ανάμεσα στα πόδια κάποιου από τη συνοδεία του.

Σε μια τρίτη, που τραβήχτηκε δευτερόλεπτα αφότου ο Τραμπ σηκώθηκε στα πόδια του, τον κρατούν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών που τον έχουν περικυκλώσει. Ενας από αυτούς έχει και τα δύο χέρια πάνω από το κεφάλι του Τραμπ για να τον προστατεύσει, αλλά μοιάζει σχεδόν σαν κάποιος να προσεύχεται από πάνω του, σημειώνει και πάλι ο New Yorker.

«Κάθε μία από αυτές τις φωτογραφίες παγώνει τη στιγμή, αφαιρώντας της το χάος, που είναι εμφανές στις ζωντανές ροές. Προσθέτουν επίσης μια αίσθηση προμηνύματος οι φιγούρες σε αυτές τις εικόνες, και όποιος τις βλέπει περιμένει με τρόμο, αυτό που έρχεται στη συνέχεια. Η εκστρατεία του Τραμπ εξέδωσε σύντομα μια ανακοίνωση που ανέφερε: “Είναι καλά και εξετάζεται σε τοπική ιατρική μονάδα”. Ολοι θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι αυτά είναι καλά νέα. Αυτό που συνέβη είναι τρομακτικό. Αυτή η σημαία, που κρέμεται σε μια περίεργη γωνία, σχεδόν ανάποδα, προσφέρει μια αίσθηση του απόκοσμου αυτής της στιγμής και του γενικού τρόμου» σχολιάζει η ιστοσελίδα του αμερικανικού περιοδικού.

Το αίμα καλλιεργεί την εικόνα του «μάρτυρα» καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι συσπειρώνονται γύρω από τον Τραμπ, τονίζει σε δική του ανάλυσή το Politico. Το περιστατικό ενισχύει έναν από τους πυλώνες της εικόνας του Τραμπ: τη δύναμη.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ σφυρηλάτησε την πολιτική του ταυτότητα πάνω στα αισθήματα και την οργή των λευκών υποστηρικτών του. Πάνω στο παράπονο και την οργή της πολιτικής του βάσης. Στο άγχος και την αβεβαιότητα ενός διχασμένου έθνους. Και ίσως, πάνω απ’ όλα, στη δική του αύρα θράσους και ωμής δύναμης» σημειώνει ο ιστότοπος.

«Αυτή η ταυτότητα υπογραμμίστηκε με τρόπο καθοριστικό στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, όπου ο Τραμπ βγήκε σωματικά αιμόφυρτος και πολιτικά θριαμβευτής από έναν πυροβολισμό που τίναξε στον αέρα την προεκλογική περίοδο για τις προεδρικές εκλογές του 2024» τονίζεται στην ίδια ανάλυση. 

«Περισσότερο από ποτέ ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ» δήλωσε στο Politico ο βουλευτής Τζιμ Μπανκς από την Ιντιάνα, κορυφαίος σύμμαχος του Τραμπ. «Ξέρω ότι δεν κάνει ποτέ πίσω και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα τον ενθαρρύνει να κάνει ακόμη περισσότερα για να κερδίσει και να σώσει την Αμερική».

Βεβαίως, όσο άμεσα και καθαρά διαβάζουν οι υποστηρικτές του Τραμπ το γεγονός ότι το σοκαριστικό περιστατικό –που λίγο έλειψε να κοστίσει τη ζωή του– ενισχύει την προσπάθειά του να επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, άλλο τόσο καθαρά τη διαβάζουν και όσοι φοβούνται και απεύχονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...