814
Μέλη τη ομάδας ασφαλείας του Τραμπ τον μεταφέρουν στο SUV μετά την απόπειρα δολοφονία του | REUTERS/Brendan McDermid

H απόπειρα που ξαναγράφει την αμερικανική Ιστορία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2024, 09:55
Μέλη τη ομάδας ασφαλείας του Τραμπ τον μεταφέρουν στο SUV μετά την απόπειρα δολοφονία του
|REUTERS/Brendan McDermid

H απόπειρα που ξαναγράφει την αμερικανική Ιστορία

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2024, 09:55

Οσες πιθανότητες υπήρχαν να μην εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο εξανεμίστηκαν τη στιγμή που ο επίδοξος δολοφόνος του πάτησε τη σκανδάλη. 

Ολα τα διεθνή ΜΜΕ, ακόμη και εκείνα που —παρά τις τραγικές εμφανίσεις του Τζο Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες— επέλεγαν να δουν διαφορετικά την πολιτική πραγματικότητα εν όψει των προεδρικών εκλογών, τώρα δεν μπορούν: Η αμερικανική Ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι μια απόπειρα δολοφονίας —επιτυχημένη ή μη— είναι το απόλυτο εισιτήριο για έναν επιζήσαντα υποψήφιο ή το κόμμα ενός δολοφονηθέντος προς τον Λευκό Οίκο.

Υπάρχουν στιγμές που αλλάζουν αμετάκλητα το πολιτικό σκηνικό και η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ είναι μια από αυτές, όπως έγραψε και η βρετανική Telegraph. 

Η φωτογραφία του Τραμπ καθώς δεχόταν τον πυροβολισμό, η οποία τραβήχτηκε από έναν φωτογράφο του Associated Press, δείχνει τον υποψήφιο πρόεδρο να κατεβαίνει ζαλισμένος από τη σκηνή, με αίματα στο πρόσωπο και υποβασταζόμενος από τα μέλη των Μυστικών Υπηρεσιών. Λίγες στιγμές αργότερα, ο Τραμπ ύψωσε τη γροθιά του στο κοινό του Μπάτλερ της Πενσιλβάνια —αλλά και προς όλον τον πλανήτη, που παρακολουθούσε εμβρόντητος— και είπε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του: «Πολεμήστε». 

Το επιτελείο του Τραμπ είπε ότι παρά τον τραυματισμό του ο πρώην πρόεδρος συνεχίζει να σχεδιάζει να παραστεί στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο Μιλγουόκι τη Δευτέρα 15 Ιουλίου. Ομως η απόπειρα είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει και τα μηνύματα και την ασφάλεια της μαζικής συγκέντρωσης, στην οποία ο Τραμπ, εκτός των άλλων, αναμένεται να ανακοινώσει τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του και να προσπαθήσει να ενώσει το κόμμα του και το έθνος πίσω από την επιθυμία του για τιμωρία.

Ο Τζο Μπάιντεν έσπευσε βέβαια να καταδικάσει την απόπειρα και το επιτελείο του ανακοίνωσε ότι σταματά την επικοινωνιακή του καμπάνια και αποσύρει όλες τις τηλεοπτικές διαφημίσεις το συντομότερο δυνατό, όπως σημείωσε η  Washington Post.

Είναι η πρώτη απόπειρα δολοφονίας αμερικανού προέδρου (πρώην ή νυν) μετά από εκείνη εναντίον του Ρόναλντ Ρέιγκαν, τον Μάρτιο του 1981. 

Στο μεταξύ, έχουν υπάρξει πολλές συνομωσίες για τη δολοφονία προέδρων, τρεις κατά του Τραμπ, αλλά και κατά του Τζο Μπάιντεν. Η διαρκής απειλή κατά της ζωής τους είναι μέρος «της δουλειάς» για τους αμερικανούς προέδρους, τέσσερις από τους οποίους έχουν δολοφονηθεί. 

Είναι το προϊόν, παρατηρούν οι Times, του τοξικού συνδυασμού δύο σταθερών θεμάτων στην αμερικανική Ιστορία: της διαθεσιμότητας των όπλων και του φόβου ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι αποτελούν υπαρξιακές απειλές για την ελευθερία.

Το συγκεκριμένο επεισόδιο, όμως, είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει την πορεία της κούρσας προς την προεδρία. 

Και αυτό κυρίως επειδή ο ίδιος ο Τραμπ έχει καλλιεργήσει αυτήν την εντύπωση: Ολοι θέλουν να τον καταστρέψουν, λέει και ξαναλέει στο εκλογικό σώμα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, εκλογικοί αξιωματούχοι, πολιτικοί του αντίπαλοι και δημοσιογράφοι· όλοι τον κυνηγούν και θέλουν να εμποδίσουν την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο. 

Οι περισσότερες από αυτές τις κατηγορίες έχουν αντικρουστεί επιτυχώς. Η απόπειρα δολοφονίας του στην Πενσιλβάνια, όμως, του έκανε ένα ανέλπιστο δώρο: Ούτε οι χειρότεροι εχθροί του δεν μπορούν να αρνηθούν ότι πράγματι κάποιοι προτιμούν να τον δουν νεκρό παρά εκλεγμένο πρόεδρο. 

Οι δημοσκοπήσεις ήδη έδειχναν ότι ο Τραμπ ήταν πολύ πιθανό να επιτρέψει στην προεδρία τον ερχόμενο Νοέμβριο, μετά από μερικούς πολύ άσχημους μήνες για τον Μπάιντεν, αλλά και με δεδομένο το γεγονός ότι η ποινική καταδίκη του ίδιου του Τραμπ ελάχιστα επηρέασε τους ψηφοφόρους του. 

Η ιστορία διδάσκει ότι η απόπειρα δολοφονίας θα ενισχύσει τη δημοτικότητά του. Τους μήνες που ακολούθησαν την απόπειρα κατά της ζωής του Ρόναλντ Ρέιγκαν, ο τότε νοεκλεγείς πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών είδε τη δημοτικότητά του να εκτοξεύεται κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες.

Λίγα λεπτά μετά την απόπειρα ο γιος του Τραμπ ανάρτησε μια φωτογραφία του αιμόφυρτου πατέρα του με τη λεζάντα «Δεν θα σταματήσει ποτέ να πολεμάει για να σώσει την Αμερική». Αφού έλαβε την απαραίτητη ιατρική φροντίδα, ο ίδιος ο Τραμπ είπε ότι «είναι απίστευτο ότι τέτοια πράγματα μπορούν να συμβαίνουν στη χώρα μας». Ακούγεται κάπως οξύμωρο αυτό, βέβαια, από έναν άνθρωπο που είναι φανατικός υπέρμαχος της ελεύθερης οπλοκατοχής. 

Το υπονοούμενο σε αυτή τη δήλωση ήταν σαφές: κάτι πάει πολύ λάθος στην Αμερική. Και ο ίδιος, με τους υποστηρικτές του, θα το διορθώσουν. 

Ο Τραμπ αιθάνεται πολύ πιο άνετα –και είναι πολύ πιο αποτελεσματικός– όταν παίζει το θύμα. Τον μάρτυρα. Η απόπειρα τον τοποθετεί εξαιρετικά στον ρόλο αυτόν, δίνοντάς του και τα απαραίτητα ντοκουμέντα για να τον υποστηρίξει ακόμη πιο αποτελεσματικά. 

Ηδη οι υποστηρικτές του λένε ότι «η απόπειρα κατά του Τραμπ είναι μια απόπειρα εναντίον όλων μας». Εναντίον της Αμερικής, της ελευθερίας, του δικαίου, των πάντων. Αυτό θα είναι το κυρίαρχο αφήγημα στους μήνες που θα ακολουθήσουν, το οποίο θα εξουδετερώνει σταθερά οποιαδήποτε κίνηση του Τζο Μπάιντεν, ενός ήδη «λαβωμένου» από τις δικές του αδυναμίες υποψηφίου. 

Η προεκλογική καμπάνια για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου μόλις άλλαξε πορεία κατά 180 μοίρες: από υπνωτική έγινε βίαιη. 

Κι αυτό οφελεί μόνον έναν από τους υποψηφίους. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...