Η γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού, Αμελί Ουντεά Καστερά, έκανε μια συμβολική βουτιά στον Σηκουάνα το Σάββατο, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις ανησυχίες για την ποιότητα του νερού, πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.
Η υπουργός, ντυμένη με ολόσωμο μαγιό, βούτηξε στο διάσημο ποτάμι μετά από ένα αρχικό γλίστρημα, και κολύμπησε λίγα μέτρα κοντά στη γέφυρα Αλεξάντρ III, όπου θα διεξαχθεί το Ολυμπιακό αγώνισμα της κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Euronews.
«Τηρήσαμε την υπόσχεσή μας», είπε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, αναφερόμενη σε μια παλαιότερη υπόσχεσή της να κολυμπήσει στον Σηκουάνα πριν την έναρξη των Αγώνων στις 26 Ιουλίου. Συνοδευόταν από τον Αλέξις Χανκινκάντ, τον σημαιοφόρο των Παραολυμπιακών Αγώνων για τη Γαλλία.
Promesse tenue ! 🏊
Avec @AHanquinquant, notre champion paralympique de triathlon, qui fêtait son rôle de porte-drapeau à Paris 2024 ! 🇫🇷 pic.twitter.com/SsJYaWwhSS
— Amélie Oudéa-Castéra (@AOC1978) July 13, 2024
Από την εποχή που απαγορεύτηκε η κολύμβηση στον Σηκουάνα το 1923 λόγω των επιπέδων ρύπανσης, γάλλοι πολιτικοί υπόσχονται να κάνουν το ποτάμι ξανά έτοιμο για κολύμπι. Ο πρώην δήμαρχος του Παρισιού, και μετέπειτα πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ορκίστηκε το 1988 ότι το ποτάμι θα ήταν αρκετά καθαρό για να κολυμπήσει μέχρι το τέλος της θητείας του – μια υπόσχεση που δεν εκπλήρωσε ποτέ.
Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, σχεδιάζει κι αυτή να κολυμπήσει στον Σηκουάνα για να αποδείξει την καθαρότητα των νερών του. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε κι εκείνος να κάνει μια βουτιά, αλλά πρόσθεσε, αστειευόμενος: «Δεν πρόκειται να σας δώσω συγκεκριμένη ημερομηνία – υπάρχει κίνδυνος να είστε εκεί».
Ο τριαθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων, Χανκινκάντ, κολύμπησε μαζί με την Καστερά το Σάββατο, βιώνοντας από πρώτο χέρι τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσει στον αγώνα του την 1η Σεπτεμβρίου. Παρά την εφαρμογή ενός σχεδίου κόστους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι ανησυχίες για την καταλληλόλητα των νερών του ποταμού παραμένουν.
Στα τέλη του περασμένου μήνα και έως τον Ιούλιο, επικίνδυνα επίπεδα μικροβίων E.coli μετρήθηκαν στον Σηκουάνα για τρεις διαδοχικές εβδομάδες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News