447
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, θα επιδιώξει μια καλύτερη συμφωνία με την ΕΕ σε μια σειρά θεμάτων | Stefan Rousseau/Pool via REUTERS

Ο Στάρμερ θα φέρει το Λονδίνο πιο κοντά στις Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2024, 16:19
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, θα επιδιώξει μια καλύτερη συμφωνία με την ΕΕ σε μια σειρά θεμάτων
|Stefan Rousseau/Pool via REUTERS

Ο Στάρμερ θα φέρει το Λονδίνο πιο κοντά στις Βρυξέλλες

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2024, 16:19

Ο Τομ Μπάλντγουιν, «πρώην γκουρού επικοινωνίας των Εργατικών, αλλά πάνω από όλα φίλος και βιογράφος του Κιρ Στάρμερ, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιογραφικό βιβλίο για τον νέο ηγέτη της Βρετανίας». Ετσι, η Repubblica συνέστησε στο κοινό της τον συνομιλητή της, «ο οποίος έχει εξαιρετική πρόσβαση στα παρασκήνια του μυστικοπαθούς Στάρμερ, αφού δεν είναι τυχαίο ότι ήταν ο μόνος άγγλος δημοσιογράφος που πέρασε το βράδυ των εκλογών της 4ης Ιουλίου μαζί του».

Τι είπε ο Μπάλντγουιν στην ιταλίδα ανταποκρίτρια; Οτι ο Στάρμερ «ένιωσε συντριβή όταν συνέβη το Brexit, το 2016», καθώς «είναι Ευρωπαίος πρωτίστως και αγαπά την ‘‘Ωδή στη Χαρά’’, το επίσημο ‘‘μουσικό χαλί’’ της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο Στάρμερ θέτει ως προτεραιότητα να φέρει το Λονδίνο πιο κοντά στις Βρυξέλλες, έγραψε η Corriere, και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να το κάνει είναι η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (European Political Community), που θα γίνει στη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα. Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα φόρουμ περί το μέλλον της Ευρώπης, το οποίο ιδρύθηκε το 2022, έπειτα από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Στις συνεδριάσεις του συμμετέχει η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο το φόρουμ είναι πιο ανοιχτό. Η άμεση επιστροφή της Βρετανίας στο κλαμπ των Βρυξελλών αποκλείστηκε από τον ίδιο τον ευρωπαϊστή Στάρμερ, όμως, σε αντίθεση με τους Τόρις, «ο Κιρ θα επιδιώξει καλύτερη συμφωνία με την ΕΕ σε μια σειρά θεμάτων, στην κατεύθυνση της άρσης των εμπορικών φραγμών».

Για τον Στάρμερ, είπε ο βιογράφος του, πρωτεύουσα σημασία έχει η ευρωπαϊκή ασφάλεια, αφού «υπάρχουν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η προέλαση της Κίνας και η πιθανότητα επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο». Τι ακριβώς σημαίνει η φράση «ευρωπαϊκή ασφάλεια»; «Η Ευρώπη ενδέχεται να χρειαστεί να πολεμήσει μόνη της τη Ρωσία, και αυτό ανησυχεί πολύ τον Κιρ. Επιθυμεί να ενισχύσει τις σχέσεις με την ΕΕ στον τομέα της άμυνας το συντομότερο δυνατόν. Μου είπε: ‘‘Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε ποτέ τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας’’».

Ως γνωστόν, την περασμένη Τετάρτη, στο περιθώριο της ΝΑΤΟϊκής συνόδου που έγινε στην Ουάσινγκτον, ο Στάρμερ έδωσε το ελεύθερο στον Ζελένσκι να πλήττει με βρετανικούς πυραύλους στόχους εντός Ρωσίας.

Ο Μπάλντγουιν μίλησε και για την άποψη του Στάρμερ περί Τραμπ. «Ο Κιρ μού είπε για αυτόν πριν από δύο ή τρεις εβδομάδες. Οτι νιώθει συμπόνια για τους δικαστές που δίκασαν τον Τραμπ, επειδή είναι πολύ δύσκολη η δουλειά που έκαναν. Είπε ότι όλοι πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου. Προφανώς θα συνεργαστεί με τον Τραμπ αν εκλεγεί, καθώς και με τη Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Αλλά ο Στάρμερ φοβάται ότι ο Τραμπ ενδέχεται να βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ θα πολεμήσει τον λαϊκισμό στην Ευρώπη, από κοινού με άλλα δημοκρατικά κόμματα. Διότι ο Κιρ Στάρμερ δεν είναι εθνικιστής, αλλά αληθινός πατριώτης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...