501
Πολλά λεφτά σε μία φωτό: τo ζεύγος Αρνό (Μπερνάρ και Ελεν) με τα παιδιά (από αριστερά) Φρεντερίκ, Ντελφίν, Αντουάν και Αλεξάντρ | Chesnot/Getty Images

Ο Αρνό μοιράστηκε με τα πέντε παιδιά του 1 δισ. ευρώ σε ρευστό

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2024, 19:57
Πολλά λεφτά σε μία φωτό: τo ζεύγος Αρνό (Μπερνάρ και Ελεν) με τα παιδιά (από αριστερά) Φρεντερίκ, Ντελφίν, Αντουάν και Αλεξάντρ
| Chesnot/Getty Images

Ο Αρνό μοιράστηκε με τα πέντε παιδιά του 1 δισ. ευρώ σε ρευστό

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2024, 19:57

Η είδηση από τον εξωτικό κόσμο των big business είναι εντυπωσιακή: προσφάτως ο 75χρονος Κροίσος Μπερνάρ Αρνό μοιράστηκε με τα παιδιά του ένα δισεκατομμύριο ευρώ ως μέρισμα της οικογενειακής εταιρείας συμμετοχών Financière Agache – και, ναι, πρόκειται για μέρισμα-ρεκόρ στην ιστορία των επιχειρήσεων. Η Corriere della Sera έγραψε ότι «είναι η μεγαλύτερη διανομή ρευστού από συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητες που έγινε την τελευταία δεκαπενταετία, αν όχι από καταβολής μπίζνες».

Ωστόσο αυτό το ποσόν είναι «μόνο ένα μικρό μέρος του ‘‘τραπεζικού λογαριασμού’’ των Αρνό και σε σύγκριση με την αξία των μετοχών στις οποίες μετράται η κατάταξη του πλούτου». Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι μετοχές είναι μόνο θεωρητικώς διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία, αφού η ρευστοποίηση προϋποθέτει την αγοραπωλησία τους, όμως ο προαναφερθείς «τραπεζικός λογαριασμός», παρά τα δημοσιογραφικά εισαγωγικά του, αντιπροσωπεύει τα μετρητά που μπορεί να διανείμει η Financière Agache στην οικογένεια. «Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, έτους 2023, ανέρχεται σε 15,5 δισ. ευρώ».

Η αενάως επικαιροποιούμενη παγκόσμια κατάταξη των Κροίσων, με την οποία ασχολείται κατ’ αποκλειστικότητα o όμιλος media Forbes, βρίσκει τους Αρνό (Μπερνάρ και οικογένεια) στην τρίτη θέση, με 193 δισ. δολάρια «βιός», μπροστά από τον Μαρκ Ζάκεμπεργκ (187 δισ. δολάρια), πίσω όμως από τους Ελον Μασκ  (258 δισ. δολάρια) και τον Τζεφ Μπέζος (216 δισ. δολάρια). Βέβαια, οι Αρνό έχουν καταλάβει και την πρώτη θέση στον κατάλογο του Forbes. Και γράφουμε οι Αρνό διότι, από τεχνικής απόψεως, ο Μπερνάρ έχει αποσυρθεί και ο έλεγχος των επιχειρήσεων έχει περάσει στα παιδιά του.

Η μη εισηγμένη στο χρηματιστήριο Financière Agache κατέχει το 42% του εισηγμένου ομίλου LVMH, ο οποίος έχει στη δούλεψή του 213.000 εργαζομένους σε εμβληματικές εταιρείες ειδών πολυτελείας, όπως είναι οι Dior, Bulgari, Luis Vuitton, Fendi, Loro Piana, Tiffany, Dom Perignon, Moët & Chandon, κ.ά. Ο όμιλος LVMH έχει έσοδα 86 δισ. δολάρια, κέρδη  15,8 δισ. και κεφαλαιοποίηση 350 δισ. δολάρια. Η οικογενειακή διοίκηση αναδιαμορφώθηκε το 2022 με τη δημιουργία, πάνω από την Financière Agache, μιας ετερόρρυθμη εταιρείας, της Agache Commandité, η οποία ανήκει εξίσου στα παιδιά του Αρνό.

Τα χρυσά τέκνα είναι η 49χρονη Ντελφίν, που διευθύνει την Christian Dior, 47χρονος Αντουάν, που είναι υπεύθυνος για τις δημόσιες σχέσεις του ομίλου LVMH, ο 32χρονος Αλεξάντρ, που είναι το Νο 2 στην Tiffany, ο 29χρονος Φρεντερίκ, που διευθύνει το τμήμα ρολογιών, και ο 25χρονος Ζαν, που είναι υπεύθυνος για τα ρολόγια Luis Vuitton. Το καθαρό αποτέλεσμα της Financière Agache το 2023, από το οποίο ελήφθη το θηριώδες μέρισμα, ήταν 2,55 δισ. ευρώ.

«Ο,τι απομένει μετά την καταβολή του μερίσματος στους μετόχους μπαίνει στο αποθεματικό και κάπως έτσι έχει συσσωρευτεί με τα χρόνια ο θησαυρός των 15,5 δισ. Τα τελευταία νέα στην εταιρεία που κυβερνά την αυτοκρατορία αφορούν τον διορισμό, πριν από λίγες εβδομάδες, του Φρεντερίκ ως διευθύνοντος συμβούλου» ανέφερε η Corriere.

Ο ίδιος ο Μπερνάρ Αρνό είπε κατά την ανακοίνωση της αναδιοργάνωσης ότι ο όμιλος LVMH είναι οικογενειακή υπόθεση. Στην ετερόρρυθμη εταιρεία μόνο τα πέντε αδέλφια μπορούν να είναι εταίροι ή οι άμεσοι απόγονοί τους και κανείς τους δεν μπορεί να πουλήσει μέχρι το 2052. Ο Μπερνάρ παραμένει στο τιμόνι ως πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...