Δεν είχαν συμπληρωθεί ούτε 24 ώρες από τη συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όταν σημειώθηκε -προφανώς εν είδει προβοκάτσιας- το επεισόδιο με τον «σεσημασμένο» (σε τέτοιους είδους «επισκέψεις») τουρκο ψαρά στη νησίδα Ζουράφα. Ηταν η «καλύτερη» αφορμή για την Αγκυρα ώστε να επαναφέρει την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε μία σειρά από νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου.
Ετσι στην επίσημη ανακοίνωση (εδώ) της τουρκικής ακτοφυλακής, η Ζουράφα έγινε «τουρκική» (ανήκει -αναφέρεται- στο Τσανάκαλε) και οι τουρκικές ακταιωροί… υπερασπιστές της!
Ηταν τόσο «τυχαία» η επίσκεψη του τούρκου φαρά στην περιοχή (και η πρόκληση του επεισοδίου με το σκάφος του Λιμενικού), που ο ίδιος έσπευσε να ενημερώσει προσωπικά τον εμπνευστή και θιασώτη του οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», Γκεμ Γουρντενίζ, ο οποίος με τη σειρά του «ανέβασε» μία «πύρινη» ανάρτηση στην οποία ανέφερε (σύμφωνα με ανεπίσημη μετάφραση):
«Προσοχή, αυτό το tweet δημοσιεύτηκε μετά από ένα τηλεφώνημα. Μόλις τώρα, στις 11.44, ο İlker Özdemir, πατριώτης της γαλάζιας πατρίδας, από την Gökçeada, ένας ψαράς που έχει σταθεί απέναντι στην ελληνική ακτοφυλακή στη Ζουράφα στο Βόρειο Αιγαίο και έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματά μας, μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής χτύπησε το σκάφος του σε απόσταση 3 μιλίων από τη βραχονησίδα Ζουράφα και το έκανε να πάρει νερά. Μετά από ένα λεπτό το τηλέφωνο αποσυνδέθηκε. Δεν γνωρίζω αν το σκάφος του βυθίστηκε ή όχι. 3 Φεβρουαρίου 2022, ένα ελληνικό σκάφος είχε απειλήσει να βυθίσει τον ψαρά μας. Είμαι βέβαιος ότι τα σκάφη του Λιμενικού μας Σώματος κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο στο σημείο».
Dikkat bu tweet bir telefon görüşmesi üzerine yayınlanmıştır. Az önce saat 1144’de Gökçeada’lı mavi vatan sevdalısı, bugüne kadar Yunan Sahil Güvenliğine bize ait Kuzey Ege’de Zürefa Kayalıklarında tavır koyan ve hakkımızı savunan balıkçı İlker Özdemir beni aradı ve Zürafa… pic.twitter.com/jFKvisTLRj
— Cem GÜRDENİZ (@cemgurdeniznet) July 11, 2024
Κληθεις να σχολιάσει την τουρκική προβοκάτσια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θέλησε να υποβαθμίσει το επεισόδιο, λέγοντας ότι τους τουρκικούς ισχυρισμούς διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα, δεδομένου ότι ο τούρκος ψαράς της «Γαλάζιας Πατρίδας» βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα!
«Η ίδια η πραγματικότητα διέψευσε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι η νήσος Ζουράφα είναι δικό της έδαφος. Το ελληνικό Λιμενικό εντόπισε ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος σε ελληνικά χωρικά ύδατα και ακολούθησε ό,τι προβλέπει η διαδικασία», δηλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος.
Για μία ακόμη φορά ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Το γεγονός ότι υπάρχει θετικό κλίμα στις τελευταίες συναντήσεις μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί αυτομάτως όλες μας οι διαφορές με την Τουρκία, οι οποίες συμπυκνώνονται στον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», σημείωσε και παράλληλα απέκλεισε κάθε υπόνοια συζήτησης για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, υπογραμμίζοντας ότι «για να πάμε στη Χάγη, προϋποθέτει να υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ και των δύο μερών».
Σε ο,τι αφορά εξάλλου το Κυπριακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το χαρακτήρισε κορυφαία προτεραιότητα, όπου όπως επανέλαβε, Αθήνα και Λευκωσία να βαδίζουν χέρι-χέρι.
«Ο Πρωθυπουργός», τόνισε ο κ. Μαρινάκης, «θα πάει στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου, σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση, χωρίς καμία διάθεση φιέστας, αλλά με σεβασμό στην Ιστορία».
Αντιπολιτευτικά παιχνιδια με την Αμυνα και κατηγορίες για εσχάτη προδοσία
Στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε εκ νέου (μετά από όσα είπε στο pressroom την Πέμπτη) στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί ομολογίας του Πρωθυπουργού ότι η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας έχει κόστος για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας.
Ο κ. Μαρινάκης επανέλαβε ότι επίμαχη δήλωση του Πρωθυπουργού (από την οποία σηκώθηκε κουρνιαχτός για το θέμα) αφορούσε την Ευρώπη συνολικά, και για μία ακόμη φορά ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν κενά στην Αμυνα της χώρας εξαιτίας της αποστολής στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας των ΗΠΑ και των ευρωπαίων συμμάχων τους.
«Κανένα κενό δεν έχει δημιουργηθεί στην άμυνα της χώρας γιατί έχουμε φροντίσει εμείς. Κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν σήμερα την κυβέρνηση, ενώ έχουν καταψηφίσει κάθε αμυντική δαπάνη, που δεν έχουν στηρίξει την αγορά των Rafale, που δεν έχουν στηρίξει την αγορά των φρεγατών, που δεν έχουν στηρίξει τις αμυντικές δαπάνες», υπογράμμισε από την πλευρά του την Πέμπτη στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο (που σε ένα από γνωστά του ξεσπάσματα έφθασε στο σημείο να κατηγορήσει τον Πρωθυπουργό για εσχάτη προδοσία), αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ , για ανεύθυνη αντιπολίτευση, δεδομένου όπως είπε, ότι περιέκοψαν την απάντηση του πρωθυπουργού, για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.
«Δεν λέτε αλήθεια γιατί δεν θέλετε την ενίσχυση της Ουκρανίας, δεν είστε με αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική, δεν θέλετε και ουσιαστικά συντάσσεστε, δια των παραλείψεων, με τα ρωσικά συμφέροντα και όχι με την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και την προσπάθεια που κάνει ο έλληνας Πρωθυπουργός. Και έρχεστε να χυδαιολογείτε, να λασπολογείτε και να διαστρεβλώνετε. Ο ελληνικός λαός και ξέρει και έχει εγκρίνει τις πολιτικές μας και βεβαίως κανένα αμυντικό κενό δεν έχει αφήσει αυτή η κυβέρνηση, που είναι η μόνη κυβέρνηση που έχει ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας», επεσήμανε σε υψηλούς τόνους ο υπουργός Επικρατείας.
Ο κ. Βορίδης ανέγνωσε την ερώτηση που ετέθη στον Πρωθυπουργό και την πλήρη απάντηση που έδωσε, στο πλαίσιο συνέντευξης του στις ΗΠΑ, εξηγώντας και διευκρινίζοντας:
«Η φράση που απομονώθηκε ήταν “…ταυτόχρονα πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις αμυντικές μας ικανότητες…”. Αυτή η φράση απομονώθηκε. Η ερώτηση της δημοσιογράφου ήταν “η Ελλάδα έχει κάνει απίστευτα πολλά για την Ουκρανία. Είστε ένα από τα κορυφαία κράτη στην παροχή πυραύλων και πυρομαχικών στους Ουκρανούς. Τι περισσότερο πιστεύετε ότι πρέπει να σπεύσει να κάνει το ΝΑΤΟ και πώς μπορούμε να φτάσουμε εκεί;”. Ρωτάει για το ΝΑΤΟ η δημοσιογράφος και συνεχίζει “ένα κομβικής σημασίας θέμα το περασμένο έτος ήταν η ταχύτητα, η ικανότητα ή μη του ΝΑΤΟ, να μεταφέρει οπλισμό στην Ουκρανία αρκετά γρήγορα. Ήταν ένα πρόβλημα που είχαμε και στις ΗΠΑ. Πώς πιστεύετε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τους επόμενους μήνες; Τι θα μπορούσε να έχει ουσιαστικότερη επίδραση ώστε να ενεργούμε ταχύτερα”.
»Αυτή ήταν η ερώτηση. Απαντάει ο έλληνας πρωθυπουργός “η Ευρώπη έχει ανταποκριθεί στο καθήκον της και έχει αποδειχτεί αποτελεσματική. Το 2022 πιστεύω ότι πολλοί, συμπεριλαμβανομένων και πολλών στη Μόσχα, θα στοιχημάτιζαν στην αδυναμία της Ευρώπης να παραμείνει ενωμένη όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας. Έκαναν λάθος. Η Ευρώπη παραμένει ενωμένη. Παρέχουμε στην Ουκρανία, ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια 50 δισ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντικό πακέτο που συμφωνήσαμε πριν από λίγους μήνες. Τα κράτη μέλη συνεισφέρουν όμως και στις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και πρωτοβουλίες, όπως οι πρωτοβουλίες της Τσεχίας για παράδειγμα, έχουν αποδειχτεί πολύ αποτελεσματικές. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις δικές αμυντικές ικανότητες”. Στης Ευρώπης, της Ευρώπης.
»Και συνεχίζει ο πρωθυπουργός “όσο και αν μιλάμε για εξελιγμένα συστήματα, πρέπει να βεβαιωθούμε επίσης ότι διαθέτουμε τα στοιχειώδη. Η Ουκρανία έδειξε για παράδειγμα πόσο σημαντικά είναι τα βλήματα 155 χιλιοστών. Και σε ένα σύγχρονο πόλεμο, δεν είναι όλα τόσο τεχνολογικά καθοδηγούμενα όσο πολλοί πίστευαν”».
«Για μαντέψτε, εσείς τώρα του εξυπνακισμού εδώ, γιατί αναφέρεται ειδικά στα βλήματα ο έλληνας πρωθυπουργός; Για μαντέψτε τη σχέση της παραγωγής βλημάτων με την ελληνική βιομηχανία που κάνει αυτή τη δουλειά; Για μαντέψτε την εργασία που κάνει ο έλληνας πρωθυπουργός που τον κατηγορείτε για εσχάτη προδοσία στο εξωτερικό, παλεύοντας να δημιουργήσει συνολικό αμυντικό πλαίσιο, με δαπάνες, με χρηματοδότηση, το οποίο θα δώσει δουλειά και παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία», κατεληξε στην απάντησή του ο υπουργός Επικρατείας.
Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμενει και μιλά για διπλωματικό λήθαργο της κυβέρνησης και για ΙΧ εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη.
«Η Τουρκία όχι μόνο συνεχίζει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της, όπως προκύπτει από το περιστατικό επακούμβησης σκάφους του Λιμενικού με τουρκικό αλιευτικό εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στη Ζουράφα, αλλά ακόμη χειρότερα σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό λιμενικό εντάσσει την Ζουράφα στις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας του, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας», τονίζεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου που καταλήγει:
»Σε δύο μόλις ημέρες, τόσο ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας όσο και η τουρκική πλευρά παραβιάζουν ευθαρσώς το διεθνές δίκαιο σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων και ο διεθνώς αποδυναμωμένος κύριος Μητσοτάκης συνεχίζει ατάραχος την Ι.Χ. εξωτερική πολιτική του».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News