1083
| REUTERS/Leah Millis

Οταν ο Μπάιντεν μπέρδεψε τον Ζελένσκι με τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2024, 10:50
|REUTERS/Leah Millis

Οταν ο Μπάιντεν μπέρδεψε τον Ζελένσκι με τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2024, 10:50

Ο βρετανός πολιτικός Ρόι Τζένκινς παρατήρησε κάποτε ότι η πρόκληση για τον Τόνι Μπλερ να φέρει στην εξουσία το Εργατικό Κόμμα, το 1997, ήταν «σαν να κουβαλούσε ένα ανεκτίμητης αξίας βάζο Μινγκ, περπατώντας σε ένα εξαιρετικά γυαλισμένο (και άρα ολισθηρό) πάτωμα».

Ο Τζο Μπάιντεν έριξε το δικό του βάζο, θρυμματίζοντάς το σε χίλια κομμάτια, γράφει ο Guardian, πριν καν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, την Πέμπτη 11 Ιουλίου.

«Κυρίες και κύριοι», είπε ο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής, στην Ουάσινγκτον, παρουσιάζοντας τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Ο πρόεδρος Πούτιν!»

Ηταν μια ανατριχιαστική στιγμή για τους ευρωπαίους ηγέτες που δεν ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν. Ο 81χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ κατάλαβε το λάθος και διόρθωσε τον εαυτό του, αλλά η στιγμή σίγουρα δεν βοήθησε την αγωνιώδη προσπάθειά του να πείσει τους Δημοκρατικούς ότι έχει ακόμα το κουράγιο και το σθένος να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο.

Στη συνέντευξη Τύπου, η αρχική ερώτηση ήταν εάν έχει χάσει την υποστήριξή πολλών Δημοκρατικών και βασικών συνδικάτων και αν ενδέχεται η αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, να τον αντικαταστήσει στην κούρσα για την προεδρία.

Με φόντο τις μπλε σημαίες του ΝΑΤΟ και οκτώ εθνικές σημαίες των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν απάντησε. «Κοιτάξτε, δεν θα διάλεγα την Αντιπρόεδρο Τραμπ αν δεν πίστευα ότι είχε τα προσόντα για πρόεδρος».

Η Χάρις είναι μια 59χρονη μαύρη γυναίκα και πρώην εισαγγελέας. Ο Τραμπ είναι ένας 78χρονος λευκός (πορτοκαλί) άνδρας και καταδικασμένος εγκληματίας. Δεν είναι εύκολο να τους μπερδέψεις.

Αν έπεφτε καρφίτσα σε εκείνο το δωμάτιο του συνεδριακού κέντρου στο κέντρο της Ουάσινγκτον, θα έκανε εκκωφαντικό θόρυβο μέσα στην απόλυτη σιωπή. Δεκάδες δημοσιογράφοι κάθονταν σιωπηλοί, σαν μια ανήσυχη οικογένεια που κάθεται ήσυχα γύρω από έναν ηλικιωμένο ασθενή που λέει ανοησίες. Δεν είπαν τίποτα, θεωρώντας ότι είναι καλύτερο να μην παρέμβουν.

Το μόνο άτομο που δεν γνώριζε τι είχε συμβεί ήταν ο ίδιος ο ασθενής. Πράγματι, οι επικριτές του Μπάιντεν λένε ότι είναι ο μόνος που δεν μπορεί να δει αυτό που όλοι οι άλλοι μπορούν: ο χρόνος τον έχει ξεπεράσει και θα πρέπει να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ.

Μετά από ένα τέτοιο ξεκίνημα, είχε όλα τα φόντα της ολοκληρωτικής καταστροφής, μια πικρή συνέχεια της καταστροφικής επίδοσής του στο προεδρικό ντιμπέιτ.

Υπήρξαν όμως και άλλα παραπατήματα. «Ακολουθώ τη συμβουλή του αρχιστρατήγου μου», είπε ο Μπάιντεν που είναι ο ίδιος αρχιστράτηγος (Commander-In-Chief). Μερικές φορές η φωνή του έσβηνε με ένα «ούτως ή άλλως». Μερικές φορές ψιθύριζε, άλλες ύψωνε τον τόνο.

Αναμφίβολα, εκατό μέλη του Κογκρέσου κάθονταν με τα δάχτυλά τους πάνω από το κουμπί «αποστολή» για να ζητήσουν την έξοδο του προέδρου από την κούρσα, παρατηρεί ο Guardian. Ισως, ελπίζοντας ότι ο Τζορτζ Κλούνεϊ -ο σταρ του Χόλιγουντ και δωρητής του Δημοκρατικού κόμματος που έχει «μπήξει το στιλέτο» στον Μπάιντεν όπως ο Βρούτος στον Ιούλιο Καίσαρα, με άρθρο του στους New York Times αυτή την εβδομάδα- θα ανέβαινε στο πόντιουμ στη θέση του προέδρου.

Κι όμως, καθώς περνούσε η νύχτα, δεν ήταν τόσο απλό. Η δεύτερη ερώτηση θύμισε στον Μπάιντεν ότι μπέρδεψε τον Πούτιν με τον Ζελένσκι. Το ερώτημα ήταν αν βλάπτει τη θέση της Αμερικής στον κόσμο. Εκείνος γέλασε και απάντησε: «Είδατε κάποια ζημιά στη θέση μας με την ηγεσία μου σε αυτήν τη συνάντηση κορυφής; «Εχετε δει πιο επιτυχημένη συνάντηση; Τι νομίζετε; Εγώ νομίζω ότι ήταν η πιο επιτυχημένη συνάντηση που έχω παρακολουθήσει εδώ και πολύ καιρό και βρείτε μου έναν παγκόσμιο ηγέτη που δεν το πιστεύει επίσης».

Ο Μπάιντεν πρόσφατα κατηγορήθηκε ότι άρχισε να μοιάζει στον Τραμπ, βάζοντας πεισματικά τα δικά του συμφέροντα πάνω από του έθνους. Ο σωτήρας της δημοκρατίας το 2020 θα μπορούσε να τα καταστρέψει όλα. «Αν καταστρέψετε την υστεροφημία σας;», αναρωτήθηκε ένας δημοσιογράφος. «Κοιτάξτε, δεν είμαι σε αυτή τη δουλειά για την υστεροφημία μου», επέμεινε ο Μπάιντεν. «Είμαι σε όλο αυτό για να ολοκληρώσω τη δουλειά που ξεκίνησα».

Οι αναφορές ότι πηγαίνει πάρα πολύ νωρίς για ύπνο του «δεν είναι αληθινές», είπε, αν και παραδέχτηκε: «Αντί η κάθε μέρα να ξεκινάει στις 7 το πρωί και να πηγαίνω για ύπνο τα μεσάνυχτα, θα ήταν πιο έξυπνο για μένα να ρυθμίσω τον ύπνο μου λίγο καλύτερα».

Το πρόγραμμά του, μετά το ντιμπέιτ ήταν «πολύ βαρετό», πρόσθεσε, προτού χτυπήσει τον αντίπαλό του, ο οποίος τον προκάλεσε πρόσφατα σε έναν αγώνα γκολφ. «Πού είναι ο Τραμπ; Θα τριγυρνάει στο γήπεδο του γκολφ, συμπληρώνοντας το φύλλο του σκορ πριν καν χτυπήσει το μπαλάκι…»

Και πρόσθεσε: «Λατρεύω το προσωπικό μου, αλλά προσθέτουν πράγματα. Προσθέτουν πράγματα συνέχεια (στο πρόγραμμα). Η γυναίκα μου γίνεται έξαλλη».

Οι ερωτήσεις σχετικά με τις νευρολογικές εξετάσεις και την καταλληλότητά του για την προεδρία συνέχιζαν να έρχονται, και ο Μπάιντεν συνέχισε να τις απορρίπτει. «Αν επιβραδύνω, δεν μπορώ να ολοκληρώσω τη δουλειά, δεν πρέπει να το κάνω. Αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη, ακόμη, ότι πρέπει να το κάνω. Καμία!».

Το ΝΑΤΟ είναι σαν «το σπίτι του» για τον Μπάιντεν, γράφει ο Guardian. Υπενθύμισε σε όλους τον ρόλο του στην ανοικοδόμηση της Συμμαχίας και την επίτευξη συνεργασιών. Στη συνέντευξη Τύπου πολέμησε, επί σχεδόν μια ώρα, με 11 ρεπόρτερ, φέρνοντας ισοπαλία.

Για τους υποστηρικτές του, η συνέντευξη Τύπου ήταν μια υπενθύμιση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας του: Αυτός ο άνθρωπος γνώρισε την Γκόλντα Μέιρ! Θέλουμε πραγματικά να τα πετάξουμε όλα αυτά για χάρη κάποιου νεοφώτιστου; Ο ίδιος ο πρόεδρος παρατήρησε: «Το μόνο πράγμα που κάνει η ηλικία, αν είσαι προσεκτικός, είναι να δημιουργεί σοφία».

Αλλά για όσους θέλουν να φύγει ο Μπάιντεν, υπήρξαν λάθη που ήταν αρκετά για να επιβεβαιώσουν την εκτίμησή τους ότι θα οδηγήσει το κόμμα στην ήττα τον Νοέμβριο.

Δυστυχώς για τον πρόεδρο, οι γκάφες του θα τραβήξουν περισσότερη προσοχή -στις ειδήσεις, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα τηλεοπτικά σόου- απ’ ότι ένα βαρετό masterclass για την εξωτερική πολιτική. Οταν ολοκληρώθηκαν οι επίσημες ερωτήσεις, οι δημοσιογράφοι άρχισαν να φωνάζουν δυνατά· μια επέμενε για το μπέρδεμα ανάμεσα στην Χάρις και τον Τραμπ.

Ο Πίτερ Αλεξάντερ, του NBC News, σημείωσε ότι ο Τραμπ χρησιμοποιεί ήδη τη γκάφα για να κοροϊδέψει την ηλικία και τη μνήμη του Μπάιντεν. Ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετώπιζε αυτή την κριτική, ο Μπάιντεν χαμογέλασε και είπε απλά: «Ακούστε τον» και μετά έφυγε από τη σκηνή. Είχε προσπαθήσει φιλότιμα να ενώσει τα κομμάτια του βάζου, και σχεδόν τα κατάφερε. Ομως οι ρωγμές φαίνονταν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...