981
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι στο «θέατρο» της Ουάσιγκτον όπου μόλις έκλειναν οι πόρτες της Συνόδου του ΝΑΤΟ αναφερόταν σε Βόρεια Μακεδονία, αλλά σε όλες τις άλλες δηλώσεις του σε «Μακεδονία» σκέτο | REUTERS/Elizabeth Franz

Νέο μήνυμα της Αθήνας στον δανειολήπτη του Ορμπαν, Μίτσκοσκι: Δεν υπάρχει Ευρώπη και Βόρεια Μακεδονία αν δεν αλλάξεις τακτική

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2024, 10:11
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι στο «θέατρο» της Ουάσιγκτον όπου μόλις έκλειναν οι πόρτες της Συνόδου του ΝΑΤΟ αναφερόταν σε Βόρεια Μακεδονία, αλλά σε όλες τις άλλες δηλώσεις του σε «Μακεδονία» σκέτο
|REUTERS/Elizabeth Franz

Νέο μήνυμα της Αθήνας στον δανειολήπτη του Ορμπαν, Μίτσκοσκι: Δεν υπάρχει Ευρώπη και Βόρεια Μακεδονία αν δεν αλλάξεις τακτική

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2024, 10:11

Για δικαίωση της πολιτικής Μητσοτάκη σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία και τη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε εκ νέου λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, καθώς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και συχνότητα οι προκλήσεις από τη νέα ηγεσία στη γείτονα.

Ο πρόεδρος της χώρας,  Γκορτνάνα Σιλιάνοφσκα, βγήκε να μιλήσει για «μακεδονικό στρατό» και τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, ενώ ο πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι μετά τον κλαυσίγελο του «άλλα λέω» εντός Συνόδου Κορυφής και άλλα εκτός, συνέχισε απτόητος να αναφέρεται σε «Μακεδονία» σκέτο. Το παζλ των τελευταίων προκλήσεων ήρθε να συμπληρώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Τίμτσο Μουτσούνσκι, με τον ισχυρισμό ότι η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» δεν αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών!

Το μήνυμα της Αθήνας ωστόσο ήταν και πάλι σαφές: Αν θέλουν οι γείτονες να μιλανε για Ευρώπη πρέπει να αλλάξουν ρότα, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ως προς τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς, ωστόσο, δεν θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένος.

«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, δεν είμαστε ακόμη εκεί,  έχουμε “χαρτιά ” και διαχρονικα “όπλα”», είπε ο εκπρόσωπος, κάνοντας κατά τα άλλα λόγο για δικαίωση της πολιτικής Μητσοτάκη -τόσο για τις ενστάσεις που είχε εκφράσει για τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και ως Πρωθυπουργός με τη μη κύρωση των μνημονίων των Πρεσπών.

Οπως και να έχει, ξεκαθάρισε, δεν θα έχουμε συζήτηση  Ευρώπη και Βόρεια Μακεδονία, αν δεν αλλάξουν στρατηγική.

«Μετά τις πρώτες δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας από την αντιπολίτευση μάς έλεγαν: “ψηφίστε τα όλα τώρα, όλα  τα μνημόνια”», υπενθύμισε ο κ. Μαρινάκης, ένα όμως από τα μνημόνια της Συμφωνίας, αναφέρεται στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Εμείς λοιπόν συνειδητά δεν τα ψηφίζουμε ως στρατηγική και τώρα έρχονται αυτοί που έλεγαν “ψηφίστε τα όλα” και μας λένε “βάλτε μπλοκο” (στην ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος)», παρατήρησε χερακτηριστικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Η τήρηση της συμφωνίας δεν είναι καθόλου δεδομένη από την άλλη πλευρά, τόνισε ο κ. Μαρινάκης και σε προηγούμενη συνέντευξή του στο κανάλι ΟΝΕ. Και μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «όχι της Συμφωνίας γενικότερα, αλλα της πρώτης σελίδας της Συμφωνίας, που είναι η erga omnes ονομασία του κράτους. Βόρεια Μακεδονία. Τη στιγμή λοιπόν που το είδαμε αυτό, προφανώς και συνειδητά, δεν προχωρήσαμε στην κύρωση των μνημονίων. Τότε επιτακτικά μας το ζητούσε η αντιπολίτευση, η οποία σήμερα μας ζητάει να μπλοκάρουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε τι έλεγε πριν από 2 μήνες; Να κυρώσουμε χθες τα μνημόνια. Ένα εκ των μνημονίων, αναφέρεται στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Αρα μιλάμε για τον απόλυτο παραλογισμό», επανέλαβε.

Στα Σκόπια πάντως επιμένουν, με τον υπουργό Εξωτερικών, Τίμτσο Μουτσούνσκι, να φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι η χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη νέα ηγεσία της χώρας δεν αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να αρνείται τα περί απόπειρας εισαγωγής  «διπλής ονομασίας» σε πλήρη περιφρόνηση του erga omnes που αναγράφεται στην πρώτη σελίδα του κειμένου της Συμφωνίας.

«Δεν πρόκειται για διπλή φόρμουλα. Ως κόμμα, έχουμε εκφράσει τη θέση μας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από πολιτική άποψη, μιλώντας εκ μέρους του κόμματος VMRO-DPMNE, έχουμε δηλώσει ότι πρόκειται για μια ντροπιαστική και αναξιοπρεπή πράξη. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε επίγνωση της συνταγματικής, νομικής και πολιτικής πραγματικότητας που συνοδεύει αυτή τη συμφωνία, καθώς και των υποχρεώσεων που ανέλαβε το κράτος από την άποψη του διεθνούς δημοσίου δικαίου. Δεν μπορούμε απλά να αγνοήσουμε αυτές τις υποχρεώσεις. Γι’ αυτό έχουμε δηλώσει ότι, ναι, πρόκειται για μια αναξιοπρεπή συμφωνία, αλλά είναι μια συμφωνία που έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε. Επομένως, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την τηρήσουμε. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δηλώνει πως θα χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία σε δημόσιες ομιλίες εντός της χώρας δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας. Αυτή είναι η δική μας ερμηνεία της συμφωνίας. Στο άρθρο 7 ορίζεται σαφώς πως και τα δύο μέρη μπορούν να χρησιμοποιούν τόσο τον όρο Μακεδονία όσο και τον όρο Μακεδονικός», υποστήριξε ο ΥΠΕΞ της γείτονος, διευκρινίζοντας ότι αυτοί οι όροι έχουν διαφορετική σημασία για κάθε μέρος.

«Από αυτή την άποψη, αναγνωρίζουμε ότι έχουμε υποχρεώσεις, τις οποίες σκοπεύουμε να σεβαστούμε και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι τις τηρούμε, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αυτή είναι η χρήση erga omnes για την οποία μιλάμε» υποστήριξε στη δικη του ανάγνωση ο Τίμτσο Μουτσούνσκι, σε συνέντευξή του στην «Φωνή της Αμερικής» (Voice of America).

Στη δε ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων για τις συναντήσεις που είχε o πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι στην Ουάσιγκτον, ο ίδιος αποκαλεί συνεχώς τη χώρα «Μακεδονία».

«Μπορώ να πω ότι έστειλα αρκετά μηνύματα, εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι ότι η περιοχή και η Μακεδονία ως χώρα ήταν επί μακρόν όμηροι του παρελθόντος. Πρέπει να εστιάσουμε στο μέλλον και σε αυτό που θα έρθει στο μέλλον. Να κάνουμε ξανά υπερήφανη τη Μακεδονία, αλλά και εκ νέου υπερήφανα τα Βαλκάνια. Να καταστούμε καλοί γείτονες, να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον και να συνεργαζόμαστε. Αυτό περιμένουν οι πολίτες από εμάς και σε αυτό θα επικεντρωθώ ως πρωθυπουργός τα επόμενα χρόνια» αναφέρει ο Μίτσκοσκι, έχοντας πλέον στην… τσεπη του και το δάνειο των 500 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε (πιθανώς και με ρωσικη παραίνεση) από τον ομόλογό του της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα χορηγήσει, σε πρώτη φάση δάνειο 500 εκατ.ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ οι δύο χώρες θα συνάψουν ειδική οικονομική σχέση, ανακοίνωσε ο Μίτσκοσκι, μετά τη συνάντησή του με τον Βίκτορ Όρμπαν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον.

«Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συμφώνησαν να καθιερώσουν μια ειδική οικονομική συνεργασία στο μέλλον, κάτι που θα σημαίνει ασφάλεια και χρηματοπιστωτική σταθερότητα για την μακεδονική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, συμφωνήσαμε τα υπουργεία Οικονομικών των δύο χωρών να ξεκινήσουν αμέσως τη διαδικασία κατά την οποία η ουγγρική κυβέρνηση θα δανείσει στη μακεδονική κυβέρνηση ένα ποσό 500 εκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 3,25%, τριετή περίοδος χάριτος και 12ετή περίοδος αποπληρωμής, συνολικά 15 χρόνια», θέλησε να διευκρινίσει ο Μίτσκοσκι, επιμένοντας να αναφέρεται στη χώρα του ως «Μακεδονία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...