325
| Shutterstock

Θερινή έξαρση κορονοϊού λόγω… «Φλερτ» – πόσο θα διαρκέσει

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2024, 14:24
|Shutterstock

Θερινή έξαρση κορονοϊού λόγω… «Φλερτ» – πόσο θα διαρκέσει

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2024, 14:24

Καλοκαιρινή έξαρση γνωρίζει ο κορονοϊός στη χώρα μας, εξαιτίας των νέων στελεχών της παραλλαγής Ομικρον τα οποία ονομάζονται FLiRT και έχουν σύμφωνα με τους ειδικούς μεγάλη μεταδοτικότητα – κατά κανόνα βέβαια προκαλούν ήπια νόσο, ενώ το διαθέσιμο επικαιροποιημένο μονοδοσικό εμβόλιο παρέχει κάποια προστασία απέναντί τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα έχει διπλασιαστεί ο ρυθμός εισαγωγής στα νοσοκομεία και έχουν τετραπλασιαστεί οι νοσηλείες σε απλούς θαλάμους. Σε απόλυτους αριθμούς, πάντως, η επίπτωση της νόσου Covid-19 παραμένει χαμηλή, χωρίς να δημιουργείται πίεση στο συστημα Υγείας. Οι δε διασωληνωμένοι ασθενείς είναι περίπου 20 αυτή τη στιγμή, όλοι με σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, μίλησε στην ΕΡΤ αναφέροντας οτι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο ίδιος εξήγησε πάντως ότι οι εξάρσεις διαρκούν συνήθως έναν με δύο μήνες, εκτιμώντας ότι η τρέχουσα εξάρση αναμένεται να αποκλιμακωθεί προς το τέλος του μήνα.

Όσον αφορά την παγκόσμια εξάπλωση της νέας μετάλλαξης FLiRT, ο καθηγητής ανέφερε ότι αυτή είναι παρούσα σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. «Η προέλευση των μεταλλάξεων δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστεί, αλλά η επιτήρηση συνεχίζεται και δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό», είπε.

Ο κ. Μαγιορκίνης υπενθύμισε ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας και η έγκαιρη εξέταση σε περίπτωση συμπτωμάτων. «Η θεραπεία εντός των πρώτων πέντε ημερών από τη διάγνωση είναι κρίσιμη για την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών», τόνισε.

Καταληκτικά, ο καθηγητής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έξαρση θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται προς το τέλος Ιουλίου, με την πανδημία να φτάνει σύντομα στο πλατό της.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, είπε στον ΣΚΑΙ ότι η έξαρση του κορονοϊού οφείλεται σε τρεις παράγοντες: στην παραλλαγή FLiRT, στον συγχρωτισμό εξαιτίας της καλοκαιρινής κοινωνικής ζωής και στην σημαντική απόκλιση της όποιας ανοσοποίησης είτε από εμβολιασμό είτε από νόσηση
«Δεν είναι καλή ιδέα να νοσήσουμε, θα ταλαιπωρηθούμε ακόμα και αν δεν πάμε στο νοσοκομείο. Καλό θα είναι και εφόσον δεν αισθανόμαστε ασφαλείς να φοράμε μάσκα» 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...