1443
| Reuters / Shutterstock/ CreativeProtagon

Τι κρύβει το άδειασμα του Τζορτζ Κλούνεϊ στον Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2024, 13:32
|Reuters / Shutterstock/ CreativeProtagon

Τι κρύβει το άδειασμα του Τζορτζ Κλούνεϊ στον Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2024, 13:32

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο ηθοποιός που έγινε διάσημος με τον ρόλο του σέξι γιατρού στη σειρά ER και μετά κατέκτησε το Χόλιγουντ, έριξε μια «βόμβα» μέσα από τις σελίδες των New York Times, ζητώντας από τον Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει από τη διεκδίκηση της προεδρίας. Δεν είναι σενάριο του Χόλιγουντ, γράφουν οι Times, για την παρέμβαση Κλούνεϊ στην αμερικανική πολιτική και μάλιστα σε μια τόσο ευαίσθητη στιγμή. Είναι καλύτερο από σενάριο, αλλά είναι πραγματικότητα.

Περιγράφοντας τον εαυτό του ως «ισόβιο Δημοκρατικό που αγαπά τον Μπάιντεν», ο Κλούνεϊ γράφει, ωστόσο, ότι ο σημερινός πρόεδρος δεν είναι ικανός να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία και πρέπει επειγόντως να παραιτηθεί εάν το κόμμα θέλει να έχει πιθανότητες να κερδίσει τον Τραμπ.

«Με θλίβει βαθιά που το λέω, αλλά ο Τζο Μπάιντεν με τον οποίο βρέθηκα πριν από τρεις εβδομάδες στον έρανο (για την προεκλογική του εκστρατεία) δεν ήταν εκείνος ο “γαμ*μένα τεράστιος” Μπάιντεν του 2010. Δεν ήταν καν ο Τζο Μπάιντεν του 2020», γράφει. «Ηταν ο ίδιος άνθρωπος που όλοι είδαμε στο debate. Δεν πρόκειται να κερδίσουμε τον Νοέμβριο με αυτόν τον πρόεδρο. Το φράγμα έχει σπάσει. Μπορούμε να βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο και να προσευχηθούμε για ένα θαύμα τον Νοέμβριο, ή μπορούμε να πούμε την αλήθεια».

Οι Δημοκρατικοί ηγέτες, συνεχίζει, «πρέπει να σταματήσουν να μας λένε ότι 51 εκατομμύρια άνθρωποι δεν είδαν αυτό που μόλις είδαμε. Είμαστε όλοι τόσο τρομοκρατημένοι από την προοπτική μιας δεύτερης θητείας Τραμπ που επιλέξαμε να αγνοήσουμε κάθε προειδοποιητικό σημάδι. Αυτή δεν είναι μόνο η δική μου γνώμη. Αυτή είναι η γνώμη κάθε γερουσιαστή και μέλους του Κογκρέσου και κυβερνήτη με τον οποίο μίλησα κατ’ ιδίαν».

Η λάμψη του Τζόρτζ, το κύρος της Αμάλ

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την εμφάνισή του στη σειρά ER, ο Κλούνεϊ έγινε ισχυρός παίκτης στην πολιτική των ΗΠΑ, ένας άνθρωπος με την αξιοπιστία και την προσωπική λάμψη και δημοφιλία που οι πολιτικοί μπορούν μόνο να ονειρεύονται. Οποιος νομίζει ότι είναι απλώς ένας αστέρας του κινηματογράφου με μια λαμπερή σύζυγο, πραγματικά δεν έχει καταλάβει τίποτε, γράφουν οι Times.

Ο Κλούνεϊ ήθελε να τον παίρνουν στα σοβαρά εδώ και χρόνια και το κατάφερε. Αλλά, το σημείο καμπής δεν ήταν όταν γύρισε σοβαρές ταινίες για σοβαρά ζητήματα (που το έκανε)· ήταν όταν παντρεύτηκε μια λαμπρή και όμορφη βρετανίδα δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Αμάλ Αλαμουντίν, γράφουν οι Times.

Μετά τον γάμο τους, που έγινε πριν από δέκα χρόνια, η Αμάλ έχει επιδιώξει να καταστήσει το Isis ποινικά υπόλογο για τα εγκλήματά του, ενώ έχει συμβουλευτικό ρόλο και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Με την ένωσή τους, εκείνη απορρόφησε την αίγλη του Χόλιγουντ κι εκείνος απέκτησε ειδικό βάρος. Μαζί έχουν γίνει το απόλυτα ισχυρό ζευγάρι. Τώρα, η παρέμβαση του Κλούνεϊ θα μπορούσε να αλλάξει το πρόσωπο των αμερικανικών εκλογών, τη μοίρα της αμερικανικής Δημοκρατίας και, μαζί με αυτήν, του υπόλοιπου κόσμου. Δεν τα πήγε και άσχημα.

Ο Κλούνεϊ έφυγε από τη σειρά ER το 1999 με την ελπίδα να το κάνει καριέρα στη μεγάλη οθόνη. Μέχρι το 2005, γύριζε αξιόλογες ταινίες για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, τη διαφθορά των πετρελαϊκών εταιρειών και τον Μακαρθισμό, όπως το «Καληνύχτα και Καλή τύχη». Οι θαυμαστές του, που είχαν συνηθίσει να βλέπουν τον κούκλο γιατρό του ER, τον έβλεπαν πλέον να παίζει έναν υπέρβαρο, όχι ιδιαίτερα ελκυστικό πράκτορα της CIA στη Συρία.

Καθώς το επίκεντρο άρχισε να φεύγει από την εμφάνισή του, ή τουλάχιστον έτσι ήλπιζε, άρχισε να εδραιώνει τη θέση του ως φιλελεύθερου πολιτικού ακτιβιστή. Μαζί με τον Μπόνο (τον τραγουδιστή των U2) άσκησε πιέσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα για να στείλει βοήθεια στην Αφρική, αλλά ενώ ορισμένοι ηθοποιοί προκαλούσαν θυμηδία στον κόσμο με τον ακτιβισμό τους, ο Κλούνεϊ περνούσε το μήνυμά του με τον δικό του τρόπο. Η λάμψη του δεν ξεθώριασε ποτέ.

Αλλά, όσο κι αν προσπαθούσε να τον πάρουν στα σοβαρά, η ερωτική του ζωή πάντα προηγείτο στο ενδιαφέρον του κόσμου γι αυτόν. Ο πρώτος, σύντομος γάμος του έγινε στο Λας Βέγκας, με τη συνάδελφό του ηθοποιό Τάλια Μπάλσαμ. Ακολούθησε μια σειρά από λαμπερές συντρόφους, συμπεριλαμβανομένης της βρετανίδας παρουσιάστριας Λίσα Σνόουντον και της ιταλίδας τηλεπαρουσιάστριας Ελιζαμπέτα Κανάλις. Στη μεγάλη οθόνη ξεχείλισε σεξουαλική χημεία με την Τζένιφερ Λόπεζ και την Τζούλια Ρόμπερτς, έπεισε τους διάσημους φίλους του Μπραντ Πιτ και Αντι Γκαρσία για να πρωταγωνιστήσουν στο πλευρό του στο Ocean’s Eleven και είχε στοιχηματίσει 10.000 δολάρια με τη Νικόλ Κίντμαν -την οποία γνώρισε στα γυρίσματα της ταινίας Μια Ομορφη Ημέρα- ότι δεν θα παντρευόταν και δεν θα έκανε παιδιά πριν τα 40 του.

Ο Κλούνεϊ κέρδισε το στοίχημα. Ηταν 52 ετών και ίσως ο πιο διάσημος εργένης στον κόσμο το καλοκαίρι του 2013, όταν ένας φίλος του έφερε μια δικηγόρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ονομαζόταν Αμάλ Αλαμουντίν για δείπνο στο σπίτι του ηθοποιού, δίπλα στη λίμνη Κόμο.

«Ενας κοινός μας φίλος είπε: “Θα περάσω από εκεί, μπορώ να φέρω μια φίλη μου;”» έχει πει ο ίδιος ο Κλούνεϊ. «Είπα “φυσικά!”». Ειδική στο Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η όμορφη Αμάλ συμβούλευε κυβερνήσεις και εμφανιζόταν τακτικά στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ηταν απίθανο να δελεαζόταν από ένα χολιγουντιανό χαμόγελο.

«Μείναμε ξύπνιοι όλο το βράδυ μιλώντας», είπε ο Κλούνεϊ αργότερα, «και πήρα τη διεύθυνση email της, οπότε αρχίσαμε να γράφουμε. Δεν ήξερα αν ήθελε να βγει μαζί μου. Απλώς νόμιζα ότι ήμασταν φίλοι».

Εκείνο τον Οκτώβριο εθεάθησαν να δειπνούν στο Λονδίνο, και όπως παραδέχτηκε αργότερα ο ηθοποιός, ήταν το πρώτο τους κανονικό ραντεβού. «Πολύ γρήγορα», είπε, «τα πράγματα κλιμακώθηκαν». Ενας από τους συναδέλφους της Αμάλ είπε αργότερα ότι πάντα ήξερε πότε εκείνη διάβαζε ένα μήνυμα ή ένα email από τον Κλούνεϊ, επειδή είχε ένα ιδιαίτερο χαμόγελο στο πρόσωπό της.

Ο Κλούνεϊ έκανε πρόταση γάμου στην Αμάλ, με ένα διαμάντι επτά καρατίων ανά χείρας, στο σπίτι του στο Λος Αντζελες και αργότερα εκείνη είπε ότι σοκαρίστηκε τόσο πολύ που της πήρε 20 λεπτά για να πει το ναι. Παντρεύτηκαν τον Σεπτέμβριο του 2014 στη Βενετία, σε μια καταιγίδα τελετών, πάρτι, φορεμάτων υψηλής ραπτικής και διάσημων φίλων. «Η Αμάλ άλλαξε τα πάντα όσον αφορά το πώς πίστευα ότι θα ήταν το μέλλον μου, το προσωπικό μου μέλλον», παραδέχτηκε ο Κλούνεϊ.

Μαζί με την Αμάλ λάνσαρε την τεκίλα του, Casamigos, και οι φωτογραφίες τους κοσμουσαν μονίμως τα πρωτοσέλιδα. Μιλούσαν επίσης για την προσφυγική πολιτική με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, κι αυτές τους οι δηλώσεις άρχισαν επίσης να γίνονται πρωτοσέλιδες.

Τον Μάιο του 2016 έκλεψαν την παράσταση στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών, θυμίζουν οι Times, αλλά τρεις μήνες αργότερα βρέθηκαν στα Ηνωμένα Εθνη για μια σύνοδο κορυφής για τους πρόσφυγες. Στις καλοκαιρινές τους διακοπές, ο Κλούνεϊ φωτογραφήθηκε με τη λαμπερή σύζυγό του να πηγαίνουν για δείπνο κοντά στο σπίτι τους στη λίμνη Κόμο.

Με τον καιρό ίδρυσαν το Ιδρυμα Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη, παρέχοντας δωρεάν νομική υποστήριξη σε θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Ιδρυμα επιδιώκει «να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται και κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», σύμφωνα με την περιγραφή του.

Η Μισέλ Ομπάμα έδωσε μια ομιλία στα πρώτα βραβεία Albie του ιδρύματος -που πήραν το όνομά τους από έναν δικαστή κατά του απαρτχάιντ- στην οποία μίλησε για τον ρόλο του δικαστή Αλμπι Σακς στη μεταμόρφωση της χώρας του, της Νότιας Αφρικής, και την ικανότητά του ζεύγους Κλούνεϊ να κάνει το ίδιο με τη δική τους. «Τιμούμε όχι μόνο την προοδευτική κληρονομιά ενός ανθρώπου, αλλά τη δυνατότητα προόδου που δεν έχει γραφτεί ακόμα, δυνατότητα που βρίσκεται μέσα σε όλους μας», είπε η σύζυγος του Μπαράκ Ομπάμα. Κι αυτή η ομιλία έγινε πρωτοσέλιδη.

Η Αμάλ έπαιξε βασικό ρόλο στην απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου τόσο για τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου, όσο και για τους ηγέτες της Χαμάς. Οταν ο Μπάιντεν καταδίκασε την κίνηση, ο Κλούνεϊ τηλεφώνησε τον Λευκό Οίκο για να διαμαρτυρηθεί. Και κέρδισε άλλο ένα πρωτοσέλιδο.

Στο άρθρο του στους New York Times, ο Κλούνεϊ γράφει ότι οι Δημοκρατικοί έχουν «ένα πολύ συναρπαστικό απόθεμα ανθρώπινου δυναμικού». Κατονομάζει τους «ισχυρούς Δημοκρατικούς» που θα ήθελε να δει στο προσκήνιο και την ανάγκη «να επικεντρωθεί το κόμμα σε αυτό που θα κάνει αυτή τη χώρα να ανέβει στα ύψη». «Τότε», καταλήγει, «θα μπορούσαμε να πάμε στο συνέδριο των Δημοκρατικών τον επόμενο μήνα και να βρούμε την άκρη».

Το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών, τον επόμενο μήνα, θα διεξαχθεί στο Σικάγο, εκεί όπου υποτίθεται ότι βρισκόταν το τηλεοπτικό νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν ο Κλούνεϊ, στη σειρά ER, καταλήγουν οι Times. Στην Αμερική, οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ γενικά δεν τορπιλίζουν την προεδρία, την υπερασπίζονται. Θα μπορούσε ο Κλούνεϊ να είναι ο σωτήρας που χρειάζεται το Δημοκρατικό κόμμα; Το όνομά του, πάντως, έχει ακουστεί στο παρελθόν για την ύπατη θέση του πλανήτη.

Θα μπορούσε το πιο λαμπερό ζευγάρι του κόσμου να καταλήξει στην απόλυτη έδρα της εξουσίας, τον Λευκό Οίκο; Αυτό θα ήταν το καλύτερο, γι’ αυτούς, πρωτοσέλιδο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...