Οχι είπαν -κατά συντριπτική πλειονότητα- οι ιδιώτες γιατροί στην έκκληση του υπουργείου Υγείας για συνδρομή σε νοσοκομεία νησιών και απομακρυσμένων ηπειρωτικών περιοχών όπου χρονίζουν οι κενές θέσεις και είναι αδύνατη η καθημερινή εφημέρευση.
Το υπουργείο -μέσω των διοικήσεων των 14 πιο «προβληματικών» νοσοκομείων- απευθύνθηκε σε 145 γιατρούς που δραστηριοποιούνται ιδιωτικά στις αντίστοιχες περιοχές. Από αυτούς, μόλις 11 δέχτηκαν να προσφέρουν υπηρεσίες στα τοπικά νοσοκομεία αμειβόμενοι με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, 14 είπαν θα το… σκεφτούν, 15 δεν σήκωσαν καν το τηλέφωνο και 105 απάντησαν κατηγορηματικά όχι!
Τα στοιχεία παρέθεσε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, το πρωί της Πέμπτης, ανοίγοντας τις εργασίες του 15th Pharma & Health Conference με τίτλο «Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το ΕΣΥ». Ανέφερε, μάλιστα, ως χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κω όπου έχουν προκηρυθχεί 4 θέσεις παθολόγων και 4 θέσεις παιδιάτρων αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Στο νησί, σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν 9 ιδιώτες αυτών των ειδικοτήτων, ουδείς εκ των οποίων δέχτηκε να βοηθήσει…
Το πρόβλημα παραμένει για ένα ακόμη καλοκαίρι, με τα νοσοκομεία σε πολλά νησιά που βουλιάζουν από τουρίστες και άλλους θερινούς προορισμούς να έναι υποστελεχωμένα αδυνατώντας να καλύψουν τις ανάγκες σε 24ωρη και 7ημερη βάση. Οι άγονες θέσεις -που δεν είναι απλώς κενές αλλά προκηρύσσονται επανειλημμένα χωρίς να υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για αυτές- αφορούν συνήθως βασικές ειδικότητες, όπως είναι η παθολογία.
Τι θα γίνει τώρα
Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο κ.Γεωργιάδης επανέλαβε ότι δεν μπορεί να αδιαφορήσει μπροστά στο πρόβλημα της υπολειτουργίας των περιφερειακών νοσοκομείων, αλλά δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το τι προτίθεται να κάνει. Είπε μόνον ότι θα πραγματοποιηθεί σχετική σύσκεψη όπου θα αναζητηθούν λύσεις.
Ο Νόμος -που έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου- προβλέπει υποχρεωτική συνδρομή ιδιωτών γιατρών στο δημόσιο σύστημα εφόσον μια κατάσταση χαρακτηριστεί ως έκτακτη. Είναι δηλαδή ένα είδος επίταξης, για την κάλυψη επειγουσών αναγκών. Ο ίδιος ο υπουργός σχολίασε ότι «η επίταξη είναι μια βάρβαρη λέξη» και ότι ο ίδιος προτιμά «την καλόπιστη συνεννόηση». Είπε ωστόσο, ότι «το κράτος μπορεί να βρει λύσεις, αφού πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο αδιέξοδο».
Αυτές τις ημέρες -όπως έχει προαναγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας- αναμένεται και απόφαση που θα προβλέπει επιπλέον κίνητρα για την κάλυψη των άγονων θέσεων.
Τι λέει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Σε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) υποστηρίζει ότι το θέμα των άγονων θέσεων «ουδέποτε έχει τεθεί ως κατεπείγον, καίτοι είναι γνωστό από ετών».
Ο ΠΙΣ υπενθυμίζει ακόμη οτι η Παθολογία ως ειδικότητα είναι ελάχιστα ελκυστική, «όπως και το ΕΣΥ στο σύνολό του» και ότι για αυτό έχουν διατυπωθεί προτάσεις οι οποίες δεν έχουν εισακουστεί.
Για τις άγονες θέσεις, σύμφωνα με τον ΠΙΣ υπάρχει «μια κολοσσιαία εκκρεμότητα», που δεν είναι άλλη από την αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου (σήμερα είναι 110 ευρώ/μήνα, θεσπισμένο από το 1983).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News