241
Ο χειρουργός Ολεγκ Γκολουτσένκο | Corriere della Sera

Ολεγκ, ο ηρωικός χειρουργός

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2024, 10:28
Ο χειρουργός Ολεγκ Γκολουτσένκο
|Corriere della Sera

Ολεγκ, ο ηρωικός χειρουργός

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2024, 10:28

Ο Λορέντζο Κρεμονέζι έστειλε από το Κίεβο στην Corriere della Sera το παρακάτω ρεπορτάζ με θέμα το γνωστό νοσοκομείο παίδων που εβλήθη από πυρά – ρωσικά όπως λέει η κυβέρνηση Ζελένσκι και οι Δυτικοί, δυτικά όπως λένε οι Ρώσοι. Το σύντομο κείμενο εστιάζει σε έναν 32χρονο γιατρό.

«Τον είδαμε το πρωί της περασμένης Δευτέρας, μία ώρα μετά τη ρωσική πυραυλική επίθεση στο νοσοκομείο παίδων της ουκρανικής πρωτεύουσας. Φορούσε τη λευκή ιατρική ποδιά που ήταν βαμμένη με αίμα. Είχε τραυματιστεί, όμως έμεινε μέσα στα ερείπια και βοήθησε τους εθελοντές να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα ώστε να απομακρύνουν τα χαλάσματα και να ανασύρουν επιζώντες. ‘‘Αυτός είναι ο ήρωας χειρουργός’’ είπαν οι φωτογράφοι. Την επομένη τον συναντήσαμε.

»Το όνομά του είναι Ολεγκ Γκολουτσένκο, είναι 32 ετών και ειδικεύεται στη χειρουργική προσώπου. Να τι μας είπε. ‘‘Εκείνο το πρωί χειρουργούσα ένα μωρό 5 μηνών που υπέφερε από εκ γενετής σοβαρή παραμόρφωση του προσώπου του. Η έκρηξη μπλοκάρισε όλα τα όργανα, όπως και τα μηχανήματα τεχνητής αναπνοής. Κάποιοι γιατροί και βοηθοί έπεσαν στο έδαφος, τραυματίστηκαν. Είδαμε ότι τίποτα δεν λειτουργούσε πια, υπήρχε καπνός, σκόνη. Κατεβήκαμε σε άλλο χειρουργείο, έκτακτης ανάγκης. Τότε συνειδητοποιήσαμε τη σοβαρότητα της ζημιάς. Καταστράφηκαν όλα. Το παιδί κινδύνευσε να πεθάνει, αλλά προλάβαμε και το μεταφέραμε σε άλλο νοσοκομείο με ασθενοφόρο’’.

»Ο γιατρός τότε δεν δίστασε. Οπως ήταν, κατέβηκε στην αυλή για να βοηθήσει και αυτός. Εμεινε κάποιες ώρες μέσα  στη σκόνη και το χάος. Μόνο το απόγευμα πήγε να κοιταχτεί και ο ίδιος». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...