Με πρωτοβουλία της Γερμανίας και με την ενθουσιώδη συνδρομή των χωρών της Βαλτικής, ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εν είδει γκρουπ σχεδιάζουν να αφαιρέσουν την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ από την Ουγγαρία, προφανώς λόγω της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού της, Βίκτορ Ορμπαν, στη Μόσχα.
Ολοι αυτοί καταλογίζουν στον Ορμπαν ότι «κάνει μυστική πολιτική ειρήνης, χωρίς προσυνεννόηση με τους εταίρους του». Του έδωσαν κιόλας «σαφή προειδοποίηση» στη συνάντηση των πρεσβευτών των «27», η οποία έγινε στις Βρυξέλλες.
Η είδηση διέρρευσε από πλευράς «ευρωπαίων διπλωματών» στο γερμανικό έντυπο Süddeutsche Zeitung και στον ιστότοπο Politico. Μάλιστα, βάσει όσων μετέδωσε η Corriere della Sera, έχει ήδη επιβεβαιωθεί «από αξιόπιστες πηγές των Βρυξελλών».
Ο Ορμπαν έχει εξοργίσει τις Βρυξέλλες με την απόφασή του να αντιγράψει το γνωστό προεκλογικό σύνθημα του Τραμπ και να το προσαρμόσει στις ανάγκες της ουγγρικής προεδρίας: «Ας κάνουμε ξανά την Ευρώπη μεγάλη!»
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αφότου η Ουγγαρία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ ήταν τα άνευ εγκρίσεως Κομισιόν ταξίδια του Ορμπαν στη Μόσχα και στο Πεκίνο – ιδίως στη Μόσχα, όπου ο Πούτιν τον υποδέχθηκε εγκαρδίως μεν, όμως του είπε ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τους όρους του όσον αφορά κάποια διαπραγμάτευση με τον Ζελένσκι περί τερματισμού του πολέμου. Η επίσκεψη στο Πεκίνο, κολλητά στη μοσχοβίτικη, ενόχλησε περαιτέρω τις Βρυξέλλες, αφού ο Σι Τζινπίνγκ είναι ο στενότερος σύμμαχος του Πούτιν.
«Η παράλληλη διπλωματία του Ορμπαν όσο ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία», είπε στους Ιταλούς ένας ανώνυμος ευρωπαίος διπλωμάτης, «είναι ταπείνωση για την ΕΕ, επειδή προκαλεί σύγχυση ρόλων και υπονομεύει την αποφασιστικότητα και την ενότητα που έχει δείξει μέχρι τώρα η ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση της επεκτατικής πολιτικής του Πούτιν αλλά και την ίδια την υποστήριξη της ΕΕ προς το Κίεβο».
Ενας συνάδελφός του, επίσης ανώνυμα, τον συμπλήρωσε: «Είναι πρωτοφανές ένας πρόεδρος να κάνει τον γύρο του κόσμου για να πει πράγματα, έστω και ως ιδιώτης, τα οποία είναι εντελώς αντίθετα με τις αποφάσεις της ΕΕ». Το μιλανέζικο μέσο προσδιόρισε σε «15 χώρες» τις αντιδρώσες στις ενέργειες του Ορμπαν. Αυτές θεωρούν τη στάση του «απαράδεκτη» και τονίζουν ότι στο μέλλον δεν πρέπει να επαναληφθούν.
«Φυσικά, η αφαίρεση της προεδρίας από την Ουγγαρία παραμένει σενάριο έσχατης ανάγκης, απολύτως πρωτοφανές στην ιστορία της ΕΕ. Ομως και μόνο το ότι έπεσε η ιδέα στο τραπέζι αποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε διαδικαστικό επίπεδο, αυτό είναι δύσκολο αλλά όχι και αδύνατον: για να αποπεμφθεί η Ουγγαρία από τον προεδρικό θώκο χρειάζεται ειδική και ενισχυμένη πλειοψηφία 4/5 στο Συμβούλιο, δηλαδή 20 χώρες που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Αν συμβεί, η θέση θα πάει στην Πολωνία» σημείωσε η Corriere.
Ο Πάολο Βαλεντίνο του ιταλικού μέσου στόλισε τον Ορμπαν με τον χαρακτηρισμό «ο μαύρος άνθρωπος της Βουδασπέστης» γράφοντας ότι «είναι αμφίβολο αν θα λυγίσει στην πίεση» και υπερθεμάτισε στην αφαίρεση της προεδρίας από την Ουγγαρία, δηλαδή από τον Ορμπαν τον ίδιο: «Μάλλον αυτό είναι και το μόνο σωστό» κατέληξε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News