335
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επετειακή Σύνοδο του ΝΑΤΟ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μας σε αμυντικές δαπάνες

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2024, 19:07
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επετειακή Σύνοδο του ΝΑΤΟ
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μας σε αμυντικές δαπάνες

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2024, 19:07

Για τη στήριξη της Ουκρανίας και τις αμυντικές δαπάνες της χώρας μίλησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του NATO η οποία λαμβάνει χώρα στην Ουάσινγκτον και είναι επετειακή, για τα 75 χρόνια της Συμμαχίας.

«Γιορτάζουμε την δημιουργία της πιο ανθεκτικής Συμμαχίας στον κόσμο. Συναντιόμαστε σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων. θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία. Είναι μία εποχή που η Νατοϊκή Συμμαχία πρέπει να αντιμετωπίσει μία σειρά πολύπλοκων προκλήσεων και είναι επίσης μία εποχή όπου πρέπει να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την δική μας δέσμευση ως προς την δαπάνη», είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στην Σύνοδο, ενώ ανέφερε ότι η δέσμευση της Ελλάδας είναι τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ να αφορά τις αμυντικές δαπάνες.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις ευρωπαϊκές χώρες όχι μόνο η επίτευξη αυτού του στόχου αλλά και ταυτόχρονα η ευθυγράμμιση των αμυντικών δαπανών, ώστε να ενδυναμώσουμε περισσότερο την Νατοϊκή Συμμαχία».

«Δεν χρειάζεται να δαπανούμε περισσότερα, πρέπει να δαπανούμε εξυπνότερα και να δούμε πώς μπορούμε να κατανείμουμε πόρους» τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε:

«Ταυτόχρονα ενδυναμώνουμε τις αμυντικές μας ικανότητες που συμπληρώνει την στάση του ΝΑΤΟ. Το ενδυναμώνει και γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το νέο ευρωπαϊκό κύκλο για να επικεντρωθούμε περισσότερο στο πώς θα μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε την ευρωπαΐκή μας άμυνα. Είναι είναι συμφέρον μας».

Θυμίζουμε ότι για τις 23.00 (ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ισχυρή στήριξη στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής που περιλαμβάνει τη δέσμευση της Συμμαχίας να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «στη μη αναστρέψιμη πορεία της χώρας προς την πλήρη ευρωατλαντική ενσωμάτωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ», δήλωσε μια πηγή στο Reuters.

Το κοινό ανακοινωθέν διαβεβαιώνει ότι το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία, όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι», σύμφωνα με την πηγή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...