361
Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν μπροστά στα κεντρικά της Samsung, στη Hwaseong της Νότιας Κορέας | REUTERS/Kim Soo-hyeon

Νότια Κορέα: Eπ’ αόριστον απεργία κήρυξαν οι εργαζόμενοι στη Samsung

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2024, 16:09
Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν μπροστά στα κεντρικά της Samsung, στη Hwaseong της Νότιας Κορέας
|REUTERS/Kim Soo-hyeon

Νότια Κορέα: Eπ’ αόριστον απεργία κήρυξαν οι εργαζόμενοι στη Samsung

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2024, 16:09

Χιλιάδες εργαζόμενοι στη Νότια Κορέα δεσμεύτηκαν να παρατείνουν επ’ αόριστον την πρώτη απεργία στην 55χρονη ιστορία της Samsung Electronics, ενισχύοντας τον αγώνα τους για καλύτερες αμοιβές και παροχές.

Το συνδικάτο που εκπροσωπεί περίπου 30.000 εργαζομένους του τεχνολογικού κολοσσού -περίπου το ένα τέταρτο των εργαζομένων της στη Νότια Κορέα- δήλωσε ότι τα μέλη του παρατείνουν την απεργία τους, που αρχικά επρόκειτο να διαρκέσει μόνο τρεις ημέρες, αφού η διοίκηση δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι θα διεξάγει συνομιλίες μαζί τους.

«Δεν έχουμε μιλήσει με τη διοίκηση από τότε που ξεκινήσαμε την απεργία τη Δευτέρα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του εθνικού συνδικάτου της Samsung Electronics, Λι Χιουν-κουκ.

Τα μέλη ζητούν αύξηση του βασικού μισθού κατά 3,5% και ένα ρεπό για να γιορτάσουν την ίδρυση του συνδικάτου. Ο Lee δήλωσε ότι η διοίκηση προσέφερε προηγουμένως αύξηση 3% στον βασικό μισθό, αλλά το συνδικάτο πιέζει για επιπλέον 0,5% για να αντανακλά τον πληθωρισμό.

Ο Λι δήλωσε ότι περίπου 6.500 εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία αυτή την εβδομάδα και ότι το συνδικάτο πραγματοποιεί εκπαιδευτικά σεμινάρια για να ενθαρρύνει περισσότερους να συμμετάσχουν.

«Είμαστε βέβαιοι για τη νίκη μας», ανέφερε η ανακοίνωση του συνδικάτου.

Το συνδικάτο δήλωσε ότι ήδη διαταράσσεται η παραγωγή σε ορισμένες γραμμές παραγωγής μικροεπεξεργαστών.

Ωστόσο, η εταιρεία διέψευσε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία επίπτωση στην παραγωγή του νοτιοκορεατικού ομίλου.

«Η Samsung Electronics θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν διαταραχές στις γραμμές παραγωγής. Η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευση να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις καλής πίστης με το συνδικάτο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα φέτος, πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες μεταξύ των μελών του συνδικάτου και της διοίκησης, αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα μέλη του συνδικάτου να χρησιμοποιήσουν την ετήσια άδειά τους για να πραγματοποιήσουν μονοήμερη στάση εργασίας τον Ιούνιο, η οποία ήταν η πρώτη απεργία εργασίας στη Samsung Electronics.

Η απεργία αυτή είναι μέρος ενός νέου κύματος συνδικαλιστικής δράσης σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας,που βρίσκονται σε τεταμένη αντιπαράθεση με τους εργαζομένους για τις συνθήκες εργασίας.

Αυτό περιλαμβάνει την Amazon, όπου οι εργαζόμενοι στην αποθήκη της στο Κόβεντρι του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισαν να ψηφίζουν σε μια «ιστορική» ψηφοφορία για την αναγνώριση του συνδικάτου που θα μπορούσε να επιτρέψει στους εργαζομένους της στη Βρετανία, να διαπραγματευτούν συλλογικά για δικαιώματα και αμοιβές για πρώτη φορά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...