367
Για υπόθεση διαφθοράς που αφορά την προεδρική καμπάνια του Νικολά Σαρκόζι ελέγχεται ο ίδιος και η σύζυγός του Κάρλα Μπρούνι | Christian Liewig - Corbis/Corbis via Getty Images

Η Κάρλα Μπρούνι αντιμέτωπη με κατηγορίες για διαφθορά

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2024, 11:55
Για υπόθεση διαφθοράς που αφορά την προεδρική καμπάνια του Νικολά Σαρκόζι ελέγχεται ο ίδιος και η σύζυγός του Κάρλα Μπρούνι
|Christian Liewig - Corbis/Corbis via Getty Images

Η Κάρλα Μπρούνι αντιμέτωπη με κατηγορίες για διαφθορά

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2024, 11:55

Η πρώην Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι, βρίσκεται αντιμέτωπη με αδικήματα διαφθοράς τα οποία σχετίζονται για φερόμενη χρηματοδότηση της προεδρικής εκστρατείας του συζύγου της, Νικολά Σαρκοζί, από τη Λιβύη το 2007.

Η 56χρονη, σύμφωνα με την Telegraph, κατηγορήθηκε για απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων και συνεργασία με παραβάτες για διάπραξη απάτης, όπως επιβεβαίωσε δικαστική πηγή. Της απαγορεύθηκε να έχει επαφή με όλους τους κατηγορούμενους, εκτός από το σύζυγό της, είπε η πηγή.

Η τραγουδίστρια είναι ύποπτη για απόκρυψη παραποίησης μαρτυριών και συμμετοχή σε απόπειρα δωροδοκίας του λιβανέζικου δικαστικού προσωπικού, μεταξύ άλλων. Οι δικηγόροι της, Πολ Μαλέ και Μπενουά Μαρτινέζ, δεν σχολίασαν τις κατηγορίες.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος κυβέρνησε τη Γαλλία μεταξύ 2007 και 2012, κατηγορήθηκε τον Οκτώβριο του 2023 για παράνομη παραποίηση μαρτυριών, στο πλαίσιο έρευνας για το αν πήρε χρήματα από τον συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, τον εκλιπόντα δικτάτορα της Λιβύης, για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία το 2007.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι πολλά άτομα, μερικά από τα οποία βρίσκονται κοντά στον Σαρκοζί, συμμετείχαν στην πληρωμή ενός βασικού μάρτυρα σε εκείνη την υπόθεση για να ανακαλέσει μια δήλωση που είχε κάνει και με την οποία ενοχοποιούσε τον πρώην πρόεδρο. Ο γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας Ζιάντ Τακιεντίν είχε ισχυριστεί πολλές φορές ότι βοήθησε να παραδοθούν έως και πέντε εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά από τον Καντάφι στον Σαρκοζί και τον επιτελάρχη του, το 2006 και το 2007.

Αλλά το 2020, ο Τακιεντίν ανακάλεσε ξαφνικά την ενοχοποιητική του δήλωση, εγείροντας υποψίες ότι ο Σαρκοζί και οι στενοί του σύμμαχοι μπορεί να πλήρωσαν τον μάρτυρα για να του αλλάξει γνώμη.

Η Μπρούνι έχει ήδη ανακριθεί δύο φορές από τους ανακριτές, πρώτα ως μάρτυρας τον Ιούνιο του 2023 και μετά ως ύποπτη, στις αρχές του περασμένου Μαΐου.

Μια έρευνα έδειξε ότι η Μπρούνι διέγραψε όλα τα μηνύματα που αντάλλαξαν με τη γαλλίδα «βασίλισσα των παπαράτσι» Μισέλ Μαρσάντ την ημέρα που η Μαρσάντ κατηγορήθηκε για παραποίηση μαρτυρίας τον Ιούνιο του 2021.

Οι αρχές ενδιαφέρθηκαν για το ρόλο της Μπρούνι στην υπόθεση όταν η Μαρσάντ δικαιολόγησε τις επισκέψεις της στο σπίτι του Σαρκοζί ως «κοινωνικές επισκέψεις στην τραγουδίστρια».

Ο πρώην πρόεδρος πρόκειται να δικαστεί το 2025 για τους ισχυρισμούς ότι συνωμότησε για να πάρει μετρητά από τον Λίβυο ηγέτη ώστε να χρηματοδοτήσει παράνομα τη νικηφόρα προσπάθειά του το 2007 να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...