523
Ο φακός απαθανατίζει μια ιστορική στιγμή για τον παγκόσμιο στίβο: 2,10 στο άλμα εις ύψος | REUTERS/Manon Cruz

Ενα άλμα στα δύο μέτρα και δέκα εκατοστά «για την Ουκρανία»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2024, 15:05
Ο φακός απαθανατίζει μια ιστορική στιγμή για τον παγκόσμιο στίβο: 2,10 στο άλμα εις ύψος
|REUTERS/Manon Cruz

Ενα άλμα στα δύο μέτρα και δέκα εκατοστά «για την Ουκρανία»

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2024, 15:05

Πριν από 37 χρόνια, συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 1987, το Τείχος του Βερολίνου δεν είχε ακόμη πέσει, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ήταν γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης, στο Οβάλ Γραφείο καθόταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν και στο Ολυμπιακό στάδιο της Ρώμης διεξαγόταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.

Αργά το απόγευμα εκείνης της ημέρας η άλτρια Στέφκα Κοσταντίνοβα από τη Βουλγαρία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος σημειώνοντας ένα απίστευτο παγκόσμιο ρεκόρ: έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη θέση της στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, αποφάσισε να ανεβάσει τον πήχη στα 2,09 μέτρα, καταφέρνοντας, τελικά, να τον περάσει.

Τα προηγούμενα πέντε χρόνια το ρεκόρ στο άλμα εις ύψος γυναικών είχε σπάσει πέντε φορές, ωστόσο το ρεκόρ που σημείωσε η Κονσταντίνοβα διατηρήθηκε επί σχεδόν ακριβώς 37 χρόνια, μέχρι την περασμένη Κυριακή: καταρρίφθηκε έπειτα από 13.461 ημέρες στο στάδιο Σεμπαστιάν Σαρλετί του Παρισιού (όπου διεξήχθη το Paris Diamond League) από μια επίσης 22χρονη άλτρια, όχι όμως από τη Βουλγαρία, αλλά από την Ουκρανία, ονόματι Γιαροσλάβα Μάχουτσιχ, η οποία πραγματοποίησε επιτυχημένο άλμα στα 2 μ. και 10 εκατοστά.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, αλλά η νεαρή ουκρανή άλτρια είχε δείξει εδώ και χρόνια πως θα μπορούσε κάποια στιγμή να σπάσει το ρεκόρ: μόλις στα 15 της, το 2017 στο Ναϊρόμπι, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Κ18, στο ντεμπούτο της σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2021 στο Τόκιο, κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ πέρυσι, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Βουδαπέστη, κέρδισε το χρυσό.

Οσον αφορά τη νέα εξαιρετική επιτυχία της, η Γιαροσλάβα Μάχουτσιχ εξήγησε μετά τον αγώνα πως «ήταν ένα όριο που ήθελα να το κρατήσω για τους Ολυμπιακούς Αγώνες πάση θυσία, αλλά αφού πέρασα τα 2,07 μέτρα το πήρα απόφαση. Ενώ άρχιζα να τρέχω, είδα την (κορυφαία κενυάτισσα δρομέα) Φέιθ Κίπιεγκον που αγωνιζόταν στα 1.500 μέτρα να πλησιάζει πολύ γρήγορα στον πρώτο διάδρομο και έκανα γρήγορα το άλμα για να μην της κόψω τον δρόμο». 

Φυσικά, το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε και το νέο παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσε τα αφιέρωσε στην εμπόλεμη πατρίδα της: «Είναι για την Ουκρανία» είπε. Τον Μάρτιο του 2022, μόλις λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η 21χρονη τότε άλτρια κέρδιζε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Βελιγράδι. Για να φτάσει από την Ουκρανία στη Σερβία ώστε να αγωνιστεί, ταξίδευε επί τρεις ημέρες με αυτοκίνητο, διανύοντας συνολικά 2.000 χιλιόμετρα.

«Επί μήνες ζούσα με μια βαλίτσα στο χέρι, μετακομίζοντας από πόλη σε πόλη και χωρίς να έχω πια πατρίδα. Κατάγομαι από το Ντνίπρο, που βομβαρδίστηκε σφοδρά. Μια μέρα, καθώς μιλούσα στο τηλέφωνο με τον πατέρα μου, μου είπε πως θα γινόταν αεροπορική επίθεση και έπρεπε να τρέξει στο υπόγειο. Ηταν η πιο δύσκολη στιγμή» ανέφερε.

Κάποτε κατάφερε να εγκατασταθεί στη Γερμανία, όπου συνέχισε να προπονείται εντατικά, ενώ η ρωσική εισβολή στην πατρίδα της κλιμακωνόταν. Μόλις τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, που διεξήχθη στο Γιουτζίν του Ορεγκον, ενώ τον επόμενο μήνα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μόναχο.

«Αν δεν ήμουν αθλήτρια δεν θα είχα το προνόμιο να εκπατριστώ. Γι’ αυτό νιώθω υποχρεωμένη να είμαι πρέσβειρα της χώρας μου και να κερδίσω στο Παρίσι» είπε, με το μυαλό της να είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...