Tο θέμα της μετανάστευσης εξέτασε σε εκτενές σημείωμά της η Corriere della Sera, αποδελτιώνοντας μέρος της σχετικής αρθρογραφίας των ημερών με την ευκαιρία των γαλλικών εκλογών, στον δεύτερο γύρο των οποίων ηττήθηκε (σε αριθμό εδρών, όχι όμως και σε αριθμό ψήφων) το κόμμα της Ακροδεξιάς, των Λεπέν-Μπαρντελά, ο θεωρητικώς κύριος φορέας του ρατσισμού.
Αν και οι ΗΠΑ είναι έθνος μεταναστών, έγραψαν οι Financial Times, τα γκάλοπ δείχνουν ότι η μετανάστευση ανησυχεί τους Αμερικανούς, βασικά τους Ρεπουμπλικανούς. Ακόμη και στην προοδευτική Νέα Υόρκη και σε ορισμένες από τις πόλεις-καταφύγια μεταναστών, όπου κυβερνούν οι Δημοκρατικοί, οι φόβοι των πολιτών αυξάνονται. Οι FT τόνισαν όμως ότι από οικονομικής απόψεως η μετανάστευση απέχει πολύ από το να είναι το χειρότερο πρόβλημα της χώρας.
Αντιθέτως, είναι ο πιο γρήγορος τρόπος αντιμετώπισης, τόσο των πιεστικών ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό όσο και του πληθωρισμού. Διότι τα στοιχεία δείχνουν ότι στη μετανάστευση οφείλεται εξ ολοκλήρου η αύξηση του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ. Η δε Goldman Sachs συνέδεσε τόσο την ισχυρή ανάπτυξη των ΗΠΑ όσο και το χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού τους με τη μετανάστευση.
Φυσικά, δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν γνωρίζουμε πως πίσω από εκφράσεις του τύπου «χαμηλός πληθωρισμός» και «χαμηλοί μισθοί» κρύβεται μια άλλη λέξη, άσχημη, η εκμετάλλευση, σχολίασε η Corriere. Οι FT, πάντως, έγραψαν ότι ο μύθος πως οι μετανάστες κλέβουν τις δουλειές των ντόπιων κατέρρευσε, «αφού οι μελέτες δείχνουν ότι οι μετανάστες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση των μισθών με τη συνολική τους προσφορά στην οικονομία, υπό την προϋπόθεση, φυσικά, της νόμιμης εργασίας».
Χωρίς μετανάστη δεν υπάρχει ανάπτυξη
Το μέσο του λονδρέζικου Σίτι σημείωσε ότι, μιλώντας συνολικά για την Ευρώπη, «το αντιμεταναστευτικό αίσθημα έγινε εμπόδιο στην ανάπτυξη» και παρατήρησε ότι ο περιορισμός της ανάπτυξης στην Ιαπωνία οφείλεται στην έλλειψη εργατικών χεριών από το εξωτερικό. Στην Ευρώπη, βέβαια, όπως και στην Ιταλία, έγραψε η Corriere, οι θέσεις απασχόλησης στον τομέα των οικιακών βοηθών κ.λπ. είναι κατειλημμένες από ξένους σε συντριπτικά μεγάλο βαθμό, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στη βιομηχανία τα επόμενα χρόνια.
Το πρόβλημα έλλειψης ντόπιων εργατικών χεριών σχετίζεται, φυσικά, και με τη δημογραφική παρακμή. Η Corriere έγραψε για «πιθανή λύση» σχετικά, έχοντας κατά νου ότι η ενσωμάτωση των μεταναστών εμπλουτίζει και πολιτισμικά τη Δύση. Το πρόβλημα εθίγη σε άμεση σχέση με τις γαλλικές κάλπες του δεύτερου γύρου: «Παρουσιάζονται τα παιδιά των μεταναστών ως συμμορίες κάφρων που δεν ξέρουν καν να ομιλούν γαλλικά, μισούν τους πάντες και ζουν με κρατικά επιδόματα. Αυτό είναι καρικατούρα και δεν αντικατοπτρίζει τη σημερινή Γαλλία.
»Αυτό προσπάθησε να μας πει ο ποδοσφαιριστής της Εθνικής Γαλλίας Κιλιάν Εμπαπέ: να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση των μεταναστών. Πώς θα μας φαινόταν αν το 1/3 ή ακόμη περισσότεροι συμπατριώτες μας ψήφιζαν εναντίον μας; Χωρίς τη μετανάστευση, η Γαλλία θα πάθαινε εμπλοκή, δεν θα ήταν αυτό που είναι – και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News