235
To νησάκι Ντιέγκο Γκαρσία, βρετανικό έδαφος που διεκδικείται από τον Μαυρίκιο | Wikipedia (public domain)

Ατόλη-Κόλαση για πρόσφυγες στη μέση του Ινδικού ωκεανού

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2024, 13:25
To νησάκι Ντιέγκο Γκαρσία, βρετανικό έδαφος που διεκδικείται από τον Μαυρίκιο
|Wikipedia (public domain)

Ατόλη-Κόλαση για πρόσφυγες στη μέση του Ινδικού ωκεανού

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2024, 13:25

Για την κατανόηση της είδησης που ακολουθεί, καλό είναι πρώτα να μάθουμε κατά πού πέφτει η «στρατιωτικοποιημένη ατόλη» Ντιέγκο Γκαρσία, διότι εκεί εξελίσσεται η ιστορία που περιέγραψε ο Guardian. Πρόκειται για βρετανικό έδαφος 44 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη μέση του Ινδικού Ωκεανού, στο Νότιο Ημισφαίριο, που διεκδικείται από πλευράς Μαυρικίου (κράτος του Ινδικού Ωκεανού). Εχει αμμώδες έδαφος, τροπική βλάστηση και αμερικανική αεροπορική βάση – που χρησιμοποιήθηκε στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Εκεί, στο Ντιέγκο Γκαρσία, βρέθηκαν κατά τύχη καμιά εξηνταριά Ταμίλ που κυνηγήθηκαν από τη Σρι Λάνκα και αποφάσισαν να μπαρκάρουν για τον μακρινό Καναδά ως πολιτικοί πρόσφυγες. Το σκαρί τους ναυάγησε στις 3 Οκτωβρίου 2021, δέκα ημέρες μετά τον απόπλου, όμως τους περισυνέλεξε περιπλέον σκάφος του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού και τους μετέφερε στην ατόλη. Από τότε άρχισαν τα βάσανά τους, τα οποία και συνεχίζονται, κατά τον Guardian. «Ο επίγειος Παράδεισος έγινε η Κόλασή τους» γράφει.

Από την πρώτη στιγμή τα ανθρώπινα δικαιώματά τους παραβιάστηκαν, ενώ μια ελπίδα διεφάνη το 2022, όταν η τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, μίλησε σχετικώς στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Του είπε ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους ήταν εξευτελιστικές και τον προέτρεψε να μεσολαβήσει ώστε να μεταφερθούν στις ΗΠΑ. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη.

Το βρετανικό μέσο προέβαλε το θέμα των προσφύγων Ταμίλ στο Ντιέγκο Γκαρσία λόγω «του συναγερμού που σήμανε ο ΟΗΕ, η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέροντας μάλιστα και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...