Εξι μήνες πριν από τις εκλογές στα Επιμελητήρια που θα αναδείξουν τους νέους εκπροσώπους των επιχειρηματιών στον κρίσιμο αυτό θεσμό για την ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας, έχει αρχίσει η μάχη του παρασκηνίου.
Το κοινό χαρακτηριστικό με τις εκλογές στο ΣΕΒ που έγιναν προ μηνός, είναι ότι οι παλιές διοικήσεις που έχουν δοκιμαστεί για χρόνια —με όποια αποτελέσματα— δεν θέλουν να χάσουν τα «οφίτσια» και σε πολλές περιπτώσεις βάζουν από τώρα «τρικλοποδιές» στους νεότερους υποψήφιους, πιθανούς τους αντιπάλους.
Οσα συμβαίνουν και όσα θα ακολουθήσουν προμηνύουν ότι θα είναι μια δύσκολη προεκλογική διαδρομή και μια σκληρή αντιπαράθεση (σ.σ.: ακόμη πιο σκληρή κΑι από την αναμέτρηση στις αρχαιρεσίες του ΣΕΒ) καθώς στις κάλπες θα αναμετρηθούν και υποψήφιοι από τον ίδιο πολιτικό χώρο.
Ολα αυτά τα μαρτυρούν όσα συμβαίνουν ήδη στην Πάτρα, ενόψει των εκλογών στο Επιμελητήριο της Αχαΐας στις οποίες θα συμμετέχουν μεν πολλοί υποψήφιοι, αλλά όλοι οι επιχειρηματίες της περιοχής γνωρίζουν ότι η μάχη θα δοθεί ανάμεσα σε δύο πρόσωπα:
♦ Τον επιχειρηματία Θεόδωρο Λουλούδη, πρόεδρο διαφόρων επιχειρήσεων, ο οποίος μάλιστα διέσωσε την ιστορική εφημερίδα «Πελοπόννησος» που εκδίδεται στην Πάτρα και τον επιχειρηματία Πλάτωνα Μαρλαφέκα της «ΛΟΥΞ» ο οποίος είναι ήδη πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας από το 2012.
Τι έγινε
Μολονότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού η προεκλογική ένταση είναι μεγάλη, με κύριο χαρακτηριστικό τις «τρικλοποδιές» της παλιάς απερχόμενης διοίκησης στις νέες υποψηφιότητες.
Τα δημοσιεύματα σε όλες τις τοπικές εφημερίδες με τίτλους όπως «Φιάσκο η απόπειρα Μαρλαφέκα αποκλεισμού εκλογικού του αντιπάλου» ή και καταγγελίες για τα πεπραγμένα της απερχόμενης διοίκησης φανερώνουν την ένταση που επικρατεί και σ΄αυτές τις εκλογές εκπροσώπησης των επιχειρηματιών στα δικά τους όργανα.
Το κυριότερο, αποκαλύπτουν ότι οι υφιστάμενες διοικήσεις επιδιώκουν μέσω του παρασκηνίου και των «πολιτικών μέσων» να διατηρηθούν στις καρέκλες τους καθώς θεωρούν ότι «και τα Επιμελητήρια τους ανήκουν».
Η ουσία
Η ουσία είναι ότι τα Επιμελητήρια και ειδικά η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων, η οποία από τον θεσμικό της ρόλο είναι συνομιλητής της κυβέρνησης έχοντας κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής με στόχο τη στήριξη και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, δεν μπορεί να λειτουργεί με τη «λογική παρέας». Και, το χειρότερο, να συμμετέχει σε ενέργειες αποκλεισμού υποψηφίων από τις αρχαιρεσίες στα τοπικά Επιμελητήρια όπως συμβαίνει εν προκειμένω με τις εκλογές στο Επιμελητήριο Αχαΐας.
Γι΄αυτό τον λόγο η διοίκηση της υπό την προεδρία του Γιάννη Μασούτη, εγκαλείται από τα ίδια της τα μέλη καθώς επιχείρησε τον αποκλεισμό επιχειρηματιών από τις επικείμενες εκλογές, με την ανεπιτυχή μέχρι στιγμής προώθηση «φωτογραφικής» νομοθετικής ρύθμισης για συγκεκριμένη περίπτωση, τόσο μέσω των συνεδριάσεων των οργάνων των Επιμελητηρίων της χώρας, όσο και στα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης.
Μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, μετά από προτροπή του προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνα Μαρλαφέκα, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Γιάννης Μασούτης πραγματοποίησε σε δύο συνεδριάσεις απόπειρες αποκλεισμού τουλάχιστον ενός υποψηφίου προέδρου στις επικείμενες εκλογές με προτεινόμενη φωτογραφική διάταξη προς το Υπουργείο Ανάπτυξης. Και οι δύο απόπειρες κατέληξαν σε φιάσκο, αλλά προκαλεί προβληματισμό η μεθόδευση αυτών των κινήσεων.
Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε τα γεγονότα:
—Στα τέλη Μαΐου συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση η Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων όπου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, προτάσεις νομοθετικών τροποποιήσεων για την εύρυθμη λειτουργία των Επιμελητήριών. Τότε, προκάλεσε αίσθηση η «φωτογραφική» πρόταση με την οποία επιχειρήθηκε να αποκλειστεί ο Θεόδωρος Λουλούδης από τις εκλογές για την προεδρία του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Οπως αποκαλύφθηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΕ το θέμα συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη κατόπιν ενδιαφέροντος του προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνα Μαρλαφέκα.
Η εισήγηση προέβλεπε η Διοικητική Επιτροπή να εγκρίνει πρόταση προς το υπουργείο Ανάπτυξης για να τροποποιηθεί ο Επιμελητηριακός Νόμος, ώστε να αρθεί το δικαίωμα του εκλογέα και κατά συνέπεια του υποψηφίου, σε όποιον είναι μέτοχος εταιρείας που έχει εξυγιανθεί. Στη συνεδρίαση είχαν σημειωθεί αντιδράσεις επί της πρότασης (η οποία είναι αντισυνταγματική και αντίκειται σε σωρεία διατάξεων του εθνικού και ενωσιακού δικαίου) και το θέμα δεν συζητήθηκε.
—Στις αρχές Ιουλίου για μία ακόμα φορά επιχειρήθηκε να περάσει παρόμοια διάταξη «αποκλεισμού εκλογέα» από τη Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕΕ προφανώς με τους ίδιους πρωταγωνιστές αλλά και το ίδιο αρνητικό για τους ίδιους αποτέλεσμα.
Οι συζητήσεις στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας γύρω από το θέμα έχουν αρνητικό πρόσημο, καθώς προκαλεί απορίες σε επιχειρηματικούς κύκλους η «πρεμούρα» μελών της Διοικητικής Επιτροπής της ΚΕΕΕ να προτείνουν μια τέτοια τροπολογία στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Αλλωστε, δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που με μια άλλη τροποποίηση Νόμου είχε συνδεθεί ο σημερινός πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας.
Πώς απέτυχαν
Ολα αυτά περιήλθαν σε γνώση τόσο της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης όσο και του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο αντιλαμβάνεται ότι οι εκλογές στα Επιμελητήρια δεν μπορούν να «εξελιχθούν σ΄ένα γαλάζιο εμφύλιο» μεταξύ των επιχειρηματιών και κατόπιν συζητήσεων αποφασίστηκε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του θεσμού των Επιμελητηρίων και να μην αποκλειστεί κανείς από τις αρχαιρεσίες. Το μήνυμα που εστάλη στους ενδιαφερόμενους είναι «ας αποφασίσουν τα μέλη ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα τους και τις ανάγκες της οικονομίας και της χώρας».
Τι λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Στις πρώτες του δηλώσεις και χωρίς να αναφέρεται στα συγκεκριμένα «αιτήματα» έδωσε στο στίγμα του. Ο κ. Θεοδωρικάκος, μετά από συναντήσεις που είχε με επιμελητηριακούς παράγοντες, τόνισε ότι η συνεργασία της Πολιτείας με τα επιμελητήρια θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και επισήμανε πως η κυβέρνηση στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα που συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης της κοινής προσπάθειας όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση των τιμών.
Οι θέσεις του Θεόδωρου Λουλούδη
Στο πλαίσιο αυτό και μακριά από το παρασκήνιο, στις εκλογές του Επιμελητηρίου Αχαΐας αναμένεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ο κ. Θεόδωρος Λουλούδης ο οποίος υποστηρίζει ξεκάθαρες θέσεις.
Οπως λέει χαρακτηριστικά «το Επιμελητήριο Αχαΐας οφείλει να βρίσκεται στο πλευρό κάθε επιχειρηματία, με ποιοτικές ανταποδοτικές υπηρεσίες, σε κάθε περιοχή της Αχαΐας».
Ειδικά στο θέμα της διαχείρισης των ευρωπαικών προγραμμάτων και κονδυλίων ο κ. Λουλούδης σημειώνει ότι «μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μορφής και μεγέθους, ζητά από το Επιμελητήριο περισσότερη και καλύτερη επικοινωνία όπως και υποστήριξη μέσα από την πλούσια γκάμα εργαλείων και μορφών υποστήριξης που διαθέτει ο Φορέας.
»Ειδικά οι μικρές εταιρείες και οι ατομικές επιχειρήσεις, στις οποίες ο/η επιχειρηματίας αναλώνεται σε ένα συνεχές multitasking που δεν αφήνει χρόνο για αναζήτηση ευκαιριών και πληροφοριών, θα μπορούσαν να αποκτήσουν έναν σημαντικό σύμβουλο, σύμμαχο και συνεργάτη στο πρόσωπο του Επιμελητηρίου Αχαΐας.
»Εναν συνεργάτη που θα πληροφορεί για οικονομικά θέματα, θα ενημερώνει για νομοθετικές αλλαγές, θα επιμορφώνει για απαραίτητες ικανότητες, θα προσφέρει ευκαιρίες εξωστρέφειας και χρηματοδότησης για όλες και όλους. Ακόμη και μια επιχείρηση να μη λάβει την απαραίτητη ενημέρωση για εν εξελίξει ή εν αναμονή ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης, θα πρέπει να λογίζεται ως υστέρηση για το Επιμελητήριο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News