745
Ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς, έχει σηκώσει τη σημαία των αντιδράσεων για να μην χαθούν οι κήποι και να μην κοπούν τα ψηλά δέντρα που χαρακτηρίζουν το τοπίο της Κηφισιάς | Facebook / Shutterstock / CreativeProtagon

Κηφισιά: «Οχι στα υπόσκαφα, να σώσουμε τους κήπους και τα δέντρα»

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 9 Ιουλίου 2024, 16:02
Ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς, έχει σηκώσει τη σημαία των αντιδράσεων για να μην χαθούν οι κήποι και να μην κοπούν τα ψηλά δέντρα που χαρακτηρίζουν το τοπίο της Κηφισιάς
|Facebook / Shutterstock / CreativeProtagon

Κηφισιά: «Οχι στα υπόσκαφα, να σώσουμε τους κήπους και τα δέντρα»

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 9 Ιουλίου 2024, 16:02

Μετά τη θύελλα των αντιδράσεων από τους δημότες και τους δημοτικούς άρχοντες των Βορείων προαστίων και των παραλιακών Δήμων της Αττικής, από το Φάληρο μέχρι και τη Βάρκιζα, για το «μπόνους ορόφων» που έδινε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) στα λεγόμενα «πράσινα κτίρια» και την υποχώρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, αποκαλύπτονται και άλλα μυστικά στις αλλαγές των συντελεστών κάλυψης και δόμησης, που έγιναν στο όνομα του κέρδους.

Αυτή τη φορά ο Δήμαρχος της Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς, έχει σηκώσει τη σημαία των αντιδράσεων για να μην χαθούν οι κήποι και να μην κοπούν τα ψηλά δέντρα που χαρακτηρίζουν το τοπίο της Κηφισιάς η οποία μέχρι τώρα είχε δομηθεί με όλα τα χαρακτηριστικά μιας κηπούπολης.

Αυτά τα χαρακτηριστικά των Βορείων προαστίων κινδυνεύουν να χαθούν. Οπως εξηγεί μιλώντας στο Protagon ο Δήμαρχος «ένα μέτρο που είναι σωστό για τα κέντρα των πόλεων, δηλαδή να επιτρέπεται να χτίζονται υπόγεια πάρκινγκ σε όλο το εμβαδόν των οικοπέδων, μπορεί να αποδειχθεί καταστρεπτικό για τους περιαστικούς Δήμους και τις περιοχές που θέλουμε να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε το πράσινο»

Και προειδοποιεί: «Αν δεν αλλάξουν οι διατάξεις για το ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων σε ό,τι αφορά στους υπόγειους χώρους, κινδυνεύουν να χαθούν οι κήποι, να κοπούν τα ψηλά δέντρα που χαρακτηρίζουν ολόκληρες περιαστικές περιοχές και να μην υπάρχει ούτε καν ο χώρος να φυτευτούν άλλα, εκτός από τις πρασιές και τα πεζοδρόμια».

Τα «ψιλά γράμματα»  

Ολα αυτά κρύβονται σε διατάξεις και παραγράφους διατάξεων του ΝΟΚ ο οποίος δημιουργεί ένα νέο καθεστώς με δύο συντελεστές κάλυψης των οικοπέδων που επιτρέπεται, από το σχέδιο πόλης, να χτιστούν:

  1. Αυξάνει τον συντελεστή κάλυψης των οικοπέδων στο 80% όταν πρόκειται για υπόγεια (γκαράζ, αποθήκες, μηχανοστάσια κ.ά. βοηθητικές εγκαταστάσεις ακόμη και κουζίνες) των πολυτελών συνήθως κτιρίων που χτίζονται στην περιοχή, και
  2. Διατηρεί στο 40% το συντελεστή κάλυψης (στην επιφάνεια του οικοπέδου) για το ίδιο το κτίριο.

Με άλλα λόγια τα υπόγεια μπορούν να επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του οικοπέδου, σε επιφάνεια σχεδόν πάνω από το 80% αυτού. Εάν μάλιστα το οικόπεδο είναι μικρό, δηλαδή έχει επιφάνεια μέχρι 600 τ.μ., οι υπόγειοι χώροι μπορούν να καταλάβουν ολόκληρο το οικόπεδο. Το αποτέλεσμα είναι ο χώρος που μένει για φύτευση μεγάλων δέντρων να περιορίζεται ή να μην υπάρχει.

Ενα κλασικό παράδειγμα

Σε ένα οικόπεδο που έχει επιφάνεια 1.000 τ.μ. και συντελεστή κάλυψης 0,40 το κτίσμα επιτρέπεται να καλύψει τα 400 μέτρα του οικοπέδου. Αυτό μένει το ίδιο.

Ομως ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (άρθρο 17), επιτρέπει την επέκταση των υπόγειων χώρων στο 80% (από 40% που ήταν) του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου, πράγμα που σημαίνει ότι τα υπόγεια κτίσματα μπορούν να επεκταθούν και να καλύψουν έως και τα 880 τ.μ. της επιφάνειας του οικοπέδου. Ο ελεύθερος χώρος που απομένει για φύτευση με δέντρα σε ένα οικόπεδο 1.000 τ.μ. είναι μόλις 120 τ.μ.!

Η εξαφάνιση των κήπων

Αυτή η εξέλιξη, εκτιμά ο Δήμαρχος, θα οδηγήσει στο τέλος των κήπων της Κηφισιάς, αφού πάνω στην οροφή των υπογείων δεν είναι δυνατόν ούτε να φυτευτεί, ούτε  να ευδοκιμήσει κανένα δέντρο παρά μόνο μικροί θάμνοι και γκαζόν. 

Στην πράξη αυτό που γίνεται είναι ότι, προκειμένου να ανεγερθεί μια καινούργια οικοδομή, «ξυρίζονται» από άκρη σε άκρη τα οικόπεδα από κάθε φύτευση. Πολλά αιωνόβια δέντρα κόβονται με συνοπτικές διαδικασίες για την ανοικοδόμηση των κτιρίων. Οι κάτοικοι είναι ανήμποροι να αντιδράσουν, αφού η κοπή τους έχει προβλεφθεί στις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί.

Ερχονται αλλαγές από το Μαξίμου

Μετά από παρέμβαση του κ. Ξυπολυτά για το σοβαρό αυτό ζήτημα, το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να το εξετάσει άμεσα και να προχωρήσει στις αναγκαίες διορθώσεις έτσι ώστε η δόμηση σε περιαστικές περιοχές, κηπουπόλεις κ.ά. να ακυρωθούν ή να μην είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και του πρασίνου. Αρα, να περιοριστούν οι διατάξεις που έχουν λογική και ισχύ μόνο για τα κέντρα των πόλεων και πυκνοδομημένες συνοικίες που έχουν πνιγεί από τα αυτοκίνητα.

Πρώτα το πράσινο

Στο ίδιο πνεύμα αναμένονται και άλλες διορθώσεις στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, υπέρ του πρασίνου. Για παράδειγμα, σήμερα στην επιφάνεια υποχρεωτικής φύτευσης του οικοπέδου συνυπολογίζονται ως «πράσινοι χώροι» και άλλες κατασκευές, όπως οι πισίνες, το γκαζόν που φύεται σε έδαφος πάχους 40 εκατ., οι ζαρντινιέρες στα μπαλκόνια ή και η φύτευση στις ταράτσες.

Η φύτευση μάλιστα της ταράτσας, τα αποκαλούμενα «πράσινα δώματα» πριμοδοτούνται από τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, αφού δίνουν στον κατασκευαστή το ευεργέτημα να κτίσει επιπλέον επιφάνεια έως 35 τ.μ., χωρίς αυτή να προσμετράται στον συντελεστή δόμησης. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...