Ανατρέποντας τις προβλέψεις, η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου κέρδισε τις περισσότερες έδρες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή στη Γαλλία, ξεπερνώντας τους κεντρώους του Μακρόν και κατατροπώνοντας την Ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα άφησε το γαλλικό κοινοβούλιο σε αδιέξοδο, χωρίς προφανή υποψήφιο για πρωθυπουργό και χωρίς κανένα κόμμα σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Οι σύμμαχοι του προέδρου, σύμφωνα με το politico.eu, αναζητούν τώρα ευκαιρίες για να εκμεταλλευτούν την αβεβαιότητα και να προωθήσουν την κεντρώα ατζέντα τους. Κάποιοι πιστεύουν ότι έχουν βρει έναν τρόπο: διαλύοντας την ήδη διχασμένη και κατακερματισμένη αριστερή συμμαχία.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι μια ετερόκλητη ομάδα ανόμοιων αριστερών κομμάτων που ενώθηκαν βιαστικά σε μια εννιαία πολιτική πλατφόρμα χωρίς σαφή ηγέτη. Περιλαμβάνει την ακροαριστερή Ανυπότακτη Γαλλία, με επικεφαλής τον βετεράνο ριζοσπαστικό πολιτικό Ζαν-Λικ Μελανσόν, τους Κομμουνιστές, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.
Η συμμαχία συγκροτήθηκε όταν ο Μακρόν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές πριν από έναν μήνα, και παραμένει εύθραυστη και γεμάτη εντάσεις. Μέχρι πολύ πρόσφατα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν βρίσκονταν στα μαχαίρια λόγω του πολέμου στη Γάζα, με τους Σοσιαλιστές να κατηγορούν την άκρα Αριστερά ότι δεν καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.
Το πρωί της Δευτέρας 8 Ιουλίου, ο αριστερός συνασπισμός βρισκόταν ακόμα στη φάση του μήνα του μέλιτος και δεσμευόταν να στηρίξει ένα μόνο άτομο για να γίνει πρωθυπουργός μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο, οι κεντρώοι του Μακρόν ελπίζουν ότι είναι απλώς θέμα χρόνου μέχρι να «εκραγεί» ο συνασπισμός τους και το Κέντρο να αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο.
Ενας από τους κορυφαίους συμμάχους του Μακρόν, ο Φρανσουά Μπαϊρού, υποστήριξε τη Δευτέρα στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι «οι εκλογές δεν είχαν ακόμη εκδώσει την ετυμηγορία τους όσον αφορά τους αριθμούς».
Ο Μπαϊρού εξήγησε ότι το θέμα δεν ήταν η «καταμέτρηση ψήφων» αλλά το ποια ομάδα «μπορεί να παραμείνει ενωμένη».
Ο γάλλος πρόεδρος παραμένει σιωπηλός και φαίνεται να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ προσφέρθηκε να παραιτηθεί, αλλά ο Μακρόν του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του «για τη σταθερότητα της χώρας», σύμφωνα με δήλωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.
Παρτίδα σκάκι στη Βουλή
Για την αρχηγό των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ, η οποία ήταν στο ραδιοφωνικό στούντιο μαζί με τον Μπαϊρού, τα σχόλιά του ερμηνεύτηκαν ως «διάψευση» των αποτελεσμάτων της Κυριακής. «Πρέπει να αποδεχτείς τη νίκη των αντιπάλων σου», του απάντησε απότομα.
Αλλά προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπαϊρού απέφυγε να αναγνωρίσει την επιτυχία της Αριστεράς, καθώς μέλη του κόμματος του Μακρόν επιδιώκουν να βρουν έναν τρόπο επιστροφής στην κορυφή.
«Χωρίς την Ανυπότακτυη Γαλλία, η Αριστερά έχει λιγότερες έδρες από εμάς, και είμαστε μπροστά από την Εθνική Συσπείρωση», είπε στο politico.eu ένας αξιωματούχος από το κόμμα του Μακρόν.
Ενας άλλος απερχόμενος υπουργός πιστεύει ότι οι κεντρώοι του Μακρόν χρειάζονται μόνο λίγα περισσότερα μέλη στο κοινοβούλιο για να ξεπεράσουν την Αριστερά. «Μεταξύ των αδέσμευτων δεξιών, των υπερπόντιων βουλευτών και του UDI (της κεντρώας Ενωσης Δημοκτρατών και Ανεξάρτητων), όλα είναι πιθανά», είπε.
Η Αριστερά χρειάζεται συμμάχους εάν θέλει μια ευκαιρία να κυβερνήσει τη Γαλλία και αυτό αποτελεί ακόμη μια πηγή έντασης στο εσωτερικό του συνασπισμού.
Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετοί σημαντικοί κεντρώοι πολιτικοί έχουν διατυπώσει την ιδέα της συνεργασίας με την Αριστερά σε έναν «ευρύ συνασπισμό», αν και αυτή η προοπτική προϋποθέτει τον αποκλεισμό της Ανυπότακτυης Γαλλίας του Μελανσόν.
Οι ισορροπίες έχουν επίσης αλλάξει στην Αριστερά, στην οποία κάποτε κυριαρχούσε σταθερά η Ανυπότακτη Γαλλία. Οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές αναδεικνύονται σε πιο ισχυρά κόμματα μετά τις εκλογές.
Ποιος έχει τον τελικό λόγο
Η αναταραχή στο κοινοβούλιο παρέχει και ευκαιρίες. Ακόμα κι αν ο Μακρόν πάρει αυτό που ελπίζει και η αριστερή συμμαχία καταρρεύσει, θα έχει ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα: καταρρέει και το Κέντρο.
Η απόφαση του γάλλου προέδρου να στοιχηματίσει το πολιτικό μέλλον του κινήματός του σε πρόωρες εκλογές έχει αποξενώσει πολλούς από τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και του ίδιου του πρωθυπουργού του Μακρόν, Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος παραδέχτηκε στην τηλεόραση ότι ο πρόεδρος δεν τον είχε συμβουλευτεί εκ των προτέρων.
Δεδομένου ότι ο Μακρόν δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος το 2027, όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στον αγώνα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές και λίγοι πιθανοί υποψήφιοι είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν το πολιτικό μέλλον τους για το παρόν του Μακρόν.
Ακόμη και εκείνοι που υποστήριξαν την απόφαση του γάλλου προέδρου να διεξαγάγει πρόωρες βουλευτικές εκλογές φαίνεται ότι προετοιμάζουν τη στρατηγική εξόδου τους. Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, επίσης υποψήφιος για την προεδρία, ετοιμάζεται να στήσει «το δικό του σύστημα».
Ακόμα κι αν οι κεντρώοι καταφέρουν να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη ομάδα στην Εθνοσυνέλευση και ο Μακρόν μπορέσει να διορίσει έναν κεντρώο ως πρωθυπουργό, τίποτε δεν θα έχει σωθεί. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα είναι σε θέση να ανατρέψουν την κυβέρνηση σε κάθε βήμα της, και η ψήφιση κάθε νόμου θα συνεπάγεται μεγάλες μάχες.
Το χάος θα συνεχίσει να επικρατεί στο γαλλικό κοινοβούλιο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News