438
Μόντι και Πούτιν το 2022 στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης | Sputnik/Alexander Demyanchuk/Pool via REUTERS

O Μόντι στη Μόσχα, σφήνα μεταξύ των Πούτιν και Σι

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2024, 20:03
Μόντι και Πούτιν το 2022 στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης
|Sputnik/Alexander Demyanchuk/Pool via REUTERS

O Μόντι στη Μόσχα, σφήνα μεταξύ των Πούτιν και Σι

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2024, 20:03

Ο Πούτιν κάλεσε τον Ναρέντρα Μόντι στη Μόσχα, ο ινδός πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση και έφθασε τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στο Κρεμλίνο για διήμερη επίσκεψη. Είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι του εκτός Ινδίας αφότου επανεξελέγη για τρίτη φορά στον πρωθυπουργικό θώκο. Ο ρώσος πρόεδρος είναι χαρούμενος, έγραψε η Corriere della Sera, επειδή «παρά τη βάναυση επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, δείχνει στον κόσμο ότι ένας ηγέτης μεγάλης χώρας δεν τον σνομπάρει». Δεν συνομιλεί μόνο η Κίνα με τον Πούτιν, λοιπόν.

Η Ινδία απλώς επιβεβαιώνει την παραδοσιακή εξωτερική πολιτική της: εγγύτητα με τις ΗΠΑ και με την Ευρώπη, αλλά και ελευθερία κινήσεων για σύναψη σχέσεων με οποιονδήποτε στη βάση του εθνικού συμφέροντός της. «Αυτή είναι η επιφάνεια, διότι πίσω από το ταξίδι υπάρχει κάτι βαθύτερο από στρατηγικής απόψεως, μία μακροπρόθεσμη προοπτική».

Το κύριο πρόβλημα της Ινδίας όσον αφορά τη διεθνή πολιτική είναι η Κίνα. Οχι μόνο λόγω των εντάσεων στα σύνορα των Ιμαλαΐων, οι οποίες έγιναν άμεση σύγκρουση το 2020. Πρωτίστως η Ινδία θεωρεί γεωπολιτική απειλή την επέκταση της κινεζικής επιρροής στην Ασία και στον Ειρηνικό. Το ταξίδι του Μόντι στη Μόσχα καθοδηγείται από την ινδική ανάλυση, σύμφωνα με την οποία είναι αδύνατον να περιοριστεί η επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή αν η Ρωσία γίνει απόλυτος εταίρος της Κίνας.

Τυχόν πολιτικό μπλοκ Πεκίνου-Μόσχας θα επεκτείνει την κινεζική επιρροή σε όλη την Ασία, συμπεριλαμβανομένων του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού. Αρα ο Μόντι στοχεύει να δώσει στον Πούτιν τη δική του εναλλακτική. Ασφαλώς όχι για να σπάσει την «απεριόριστη φιλία» Πούτιν-Σι, αλλά για να κρατήσει έναν διαφορετικό δρόμο ανοιχτό όταν η Μόσχα αισθανθεί να περιορίζεται από τη σχέση της με την Κίνα.

Επίσης, ο Μόντι θέλει να εμποδίσει το Κρεμλίνο να υποστηρίξει τους Κινέζους αν αυτοί αποφασίσουν να λάβουν πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις εναντίον της Ινδίας. Ο Μόντι είχε και άλλους λόγους για να πάει στη Μόσχα. Η διμερής είναι η 22η σύνοδος κορυφής μεταξύ των δύο χωρών και αναμένεται να καταστεί ετήσια. Οι ηγέτες Ινδίας και Ρωσίας συναντήθηκαν τελευταία φορά το 2022 σε ένα ραντεβού με άλλες χώρες, ούτε καν σε επίσημη συνάντηση. Επιπλέον, η σχέση με τη Ρωσία είναι μια ιστορική κληρονομιά για την Ινδία, που χρονολογείται από την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης.

Η Μόσχα παραμένει σημαντικός προμηθευτής όπλων. Επιπλέον, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ινδία αγόρασε μεγάλες ποσότητες ρωσικής ενέργειας σε καλές τιμές. Με το ταξίδι στη Μόσχα ο Μόντι επικρίνει εμμέσως και τους Δυτικούς, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη: κατά τη γνώμη των Ινδών αναλυτών, η Δύση ευνόησε την προσέγγιση της Μόσχας με το Πεκίνο σε σημείο μεγάλου κινδύνου. Ο ινδός ηγέτης προσπαθεί, όσο μπορεί, να μπει σφήνα στη σχέση Πούτιν-Σι, ελπίζοντας ότι με τον καιρό θα της δημιουργήσει κάποιες ρωγμές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...