229
Τα... παρά λίγο μοιραία για τον Ναπολέοντα πιστόλια στην αυθεντική τους θήκη, μαζί με διάφορα αξεσουάρ | Getty Images / Osenat auction house / CreativeProtagon

Πουλήθηκαν έναντι €1,69 εκατ. τα πιστόλια με τα οποία θα αυτοκτονούσε ο Ναπολέων

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2024, 22:42
Τα... παρά λίγο μοιραία για τον Ναπολέοντα πιστόλια στην αυθεντική τους θήκη, μαζί με διάφορα αξεσουάρ
|Getty Images / Osenat auction house / CreativeProtagon

Πουλήθηκαν έναντι €1,69 εκατ. τα πιστόλια με τα οποία θα αυτοκτονούσε ο Ναπολέων

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2024, 22:42

Δυο πιστόλια που ανήκαν στον Ναπολέοντα, με τα οποία κάποτε σκόπευε να αυτοκτονήσει, πουλήθηκαν σε δημοπρασία για 1,69 εκατ. ευρώ. Οι δημιουργίες του παριζιάνου κατασκευαστή όπλων Λουί-Μαρίν Γκοσέ αναμενόταν να πουληθούν κάπου μεταξύ 1,2 και 1,5 εκατ. ευρώ.

Η δημοπρασία τους οργανώθηκε από τον οίκο Οσενά την Κυριακή, δίπλα στο παλάτι του Φοντενεμπλό, όπου ο Ναπολέων προσπάθησε να αυτοκτονήσει μετά την παραίτησή του το 1814.

Πρόσφατα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τα δυο όπλα εθνικούς θησαυρούς και απαγόρευσε την εξαγωγή τους. Αυτό σημαίνει ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει πλέον 30 μήνες για να κάνει προσφορά στον νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί. Σημαίνει επίσης ότι τα πιστόλια μπορούν να βγουν εκτός Γαλλίας μόνο προσωρινά.

Τα όπλα είναι φτιαγμένα από χρυσό και ασήμι και πάνω τους είναι χαραγμένη η εικόνα του Ναπολέοντα. Λέγεται ότι ο γάλλος αυτοκράτορας ήθελε να τα χρησιμοποιήσει για να αυτοκτονήσει τη νύχτα της 12ης Απριλίου 1814, καθώς η ήττα του στρατού του από ξένες δυνάμεις σήμαινε ότι έπρεπε να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ομως ένας αξιωματικός του αφαίρεσε το μπαρούτι από τα πιστόλια και ο Ναπολέων πήρε δηλητήριο, αλλά επέζησε. Αργότερα χάρισε τα πιστόλια στον αξιωματικό του Αρμάν ντε Κολενκούρ, ο οποίος με τη σειρά του τα έδωσε στους απογόνους του.

Συνοδεύονται από την αυθεντική τους θήκη και διάφορα αξεσουάρ.

Τα αναμνηστικά του Ναπολέοντα είναι ιδιαίτερα περιζήτητα. Ενα από τα περίφημα καπέλα του πουλήθηκε για 1,9 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2023.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...