486
Πλημμυρισμένος δρόμος στο Κατμαντού του Νεπάλ | REUTERS/Navesh Chitrakar

Ασία: Τεράστιες πλημμύρες σε Ινδία, Νεπάλ, Μπαγκλαντές – δεκάδες νεκροί

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2024, 14:47
Πλημμυρισμένος δρόμος στο Κατμαντού του Νεπάλ
|REUTERS/Navesh Chitrakar

Ασία: Τεράστιες πλημμύρες σε Ινδία, Νεπάλ, Μπαγκλαντές – δεκάδες νεκροί

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2024, 14:47

Τεράστιες πλημμύρες έχουν σαρώσει περιοχές της Ινδίας, του Νεπάλ και του Μπαγκλαντές τις τελευταίες ημέρες, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους και επηρεάζοντας εκατομμύρια άλλους.

Μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη, με τις αρχές να κατευθύνουν χιλιάδες ανθρώους σε καταφύγια, ενώ στέλνουν τρόφιμα και προμήθειες σε όσους έχουν αποκλειστεί.

Μεγάλοι ποταμοί, συμπεριλαμβανομένου του Βραχμαπούτρα και του Κόσι, που διασχίζουν πολλές χώρες, έχουν υπερχειλίσει λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις δεν είναι ασυνήθιστες κατά την περίοδο των μουσώνων της Νότιας Ασίας, όταν σημειώνεται έως και το 90% των ετήσιων βροχοπτώσεων.

Ομως, οι ειδικοί λένε ότι το ζήτημα έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το Σαββατοκύριακο στο Νεπάλ, οι αρχές δήλωσαν ότι 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Πέμπτη, με βασικούς αυτοκινητοδρόμους αποκλεισμένους και ορισμένες γέφυρες να παρασύρονται από φουσκωμένα ποτάμια.

Οι αρχές εκτιμούν ότι ο φετινός μουσώνας έχει σκοτώσει περισσότερους από 40 ανθρώπους μέχρι στιγμής.

Κάλεσαν τους κατοίκους στα νοτιοανατολικά της χώρας να είναι σε επιφυλακή καθώς ο ποταμός Κόσι, που διασχίζει το Νεπάλ και την Ινδία, ρέει πάνω από το επίπεδο κινδύνου.

Ενας άνδρας προσπαθεί να διασχίσει έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Κατμαντού – EPA/NARENDRA SHRESTHA

«Αυτό δεν είναι καινούργιο για εμάς, αλλά η χρονική στιγμή είναι διαφορετική από ό,τι συνήθως», δήλωσε ο κάτοικος του Κατμαντού, Ρακουμάρ Μπκ, στο Reuters.

«Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις ξεκίνησαν στις αρχές του τρέχοντος έτους, τον Ιούλιο. Η στάθμη του νερού έχει φτάσει μέχρι τα γόνατά μας. Εάν οι βροχοπτώσεις συνεχιστούν με τον ίδιο τρόπο, τότε θα πρέπει να τρέξουμε για να σώσουμε τη ζωή μας».

Στην ινδική πολιτεία Ασαμ, περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, ενώ 66 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα μέσα Μαΐου.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει για ακόμη περισσότερες βροχοπτώσεις με τα επίπεδα των υδάτων στον Βραχμαπούτρα να αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες.

Τις τελευταίες ημέρες, χωρικοί εγκατέλειπαν τα σπίτια τους με βάρκες παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούσαν να κουβαλήσουν.

Αρκετές γέφυρες και δρόμοι βρίσκονται κάτω από το νερό αποσυνδέοντας απομακρυσμένα χωριά.

Το φυσικό καταφύγιο Καζιράνγκα του Ασαμ, όπου ζουν σχεδόν 2.200 μονόκεροι ρινόκεροι, ήταν επίσης κάτω από το νερό.

Τέσσερις ρινόκεροι και δεκάδες ελάφια και άλλα ζώα έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής.

Οι ειδικοί είπαν ότι είναι ένα από τα χειρότερα περιστατικά πλημμύρας τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τον αριθμό των ζώων που σκοτώθηκαν.

Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι έκλεισαν ορισμένα σχολεία στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, Μουμπάι, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν ορισμένους δρόμους.

Στο Μπαγκλαντές, οι αρχές δήλωσαν ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες με τουλάχιστον οκτώ νεκρούς.

Η υπερχείλιση του Βραχμαπούτρα έχει κατακλύσει το ένα τέταρτο των συνοικιών της χώρας.

«Ζούμε με πλημμύρες εδώ. Αλλά φέτος το νερό ήταν πολύ υψηλό. Σε τρεις ημέρες, ο Βραχμαπούτρα αυξήθηκε κατά 2-2,5 μέτρα»,, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντούλ Γκαφούρ, τοπικός σύμβουλος της περιοχής.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ προβλέπει βροχοπτώσεις «πάνω από το κανονικό» για την εποχή των μουσώνων της Νότιας Ασίας που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...