429
Γάλλοι πολίτες πανηγυρίζουν για την ήττα της Μαρίν Λεπέν, στη Ναντ | Reuters

Ανακούφιση για την ήττα της Λεπέν: Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2024, 09:04
Γάλλοι πολίτες πανηγυρίζουν για την ήττα της Μαρίν Λεπέν, στη Ναντ
|Reuters

Ανακούφιση για την ήττα της Λεπέν: Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2024, 09:04

Την ικανοποίησή τους για την απρόσμενη ήττα της Μαρίν Λεπέν εξέφρασαν αρχηγοί κρατών σε Ευρώπη και Νότια Αμερική, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

«Στο Παρίσι, ενθουσιασμός, στην Μόσχα, απογοήτευση, στο Κίεβο, ανακούφιση, αρκετά για να είμαστε χαρούμενοι στην Βαρσοβία», έγραψε χαρακτηριστικά στο Χ ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Βρετανία και η Γαλλία επέλεξαν «την απόρριψη της Ακρας Δεξιάς» και «τη σθεναρή δέσμευση υπέρ μιας κοινωνικής αριστεράς».

«Αυτή την εβδομάδα, δυο από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης επέλεξαν τον ίδιο δρόμο τον οποίο πήρε η Ισπανία πριν από έναν χρόνο», έγραψε στο Twitter, o ισπανός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές σε Βρετανία και Γαλλία.

Την «ανακούφισή» της εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την πρόκληση του σχηματισμού κυβέρνησης.

«Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει μια κάποια ανακούφιση, για το γεγονός ότι δεν συνέβησαν πράγματα τα οποία φοβόμασταν. Μένει τώρα να δούμε πώς θα προκύψει μια κυβέρνηση σε αυτές τις πολύ ασυνήθιστες και επίσης ιστορικές συνθήκες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

«Το τι θα συμβεί με αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, θα το δείξει μόνο ο χρόνος και η απόφαση είναι της Γαλλίας», συνέχισε ο Χέμπεστραϊτ και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της γερμανογαλλικής σχέσης για μια ειρηνική και ελεύθερη Ευρώπη.

«Παραμένουμε εκτός εσωτερικής γαλλικής πολιτικής και επισημαίνουμε την στενή διμερή σχέση σε οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο», δήλωσε.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα έχει την ευκαιρία «να συζητήσει την κατάσταση με τον φίλο του», τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ, ανέφερε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν ο Σολτς βρίσκεται σε επικοινωνία με το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Ο συνομιλητής μας αυτή τη στιγμή είναι ο πρόεδρος», διευκρίνισε.

Παράλληλα, ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα χαιρέτισε «τον θρίαμβο έναντι του εξτρεμισμού» και την «ωριμότητα των πολιτικών δυνάμεων» στη Γαλλία, αφού η Αριστερά απέτρεψε την επικράτηση της Ακρας Δεξιάς στον δεύτερο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

«(Είμαι) πολύ ευτυχής για αυτή την επίδειξη του μεγαλείου και της ωριμότητας των πολιτικών δυνάμεων της Γαλλίας, που ενώθηκαν εναντίον του εξτρεμισμού», έγραψε στο X ο Λούλα.

Ο Λούλα, ο οποίος κυβέρνησε τη Βραζιλία από το 2003 ως το 2010 προτού επιστρέψει στην εξουσία το 2023, εκτίμησε πως το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στη Γαλλία, όπως και η νίκη των Εργατικών στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα, «ενισχύει τη σημασία του διαλόγου μεταξύ προοδευτικών τμημάτων για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Οι εξελίξεις αυτές «πρέπει να αποτελέσουν έμπνευση γα τη νότια Αμερική», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...