342
Ο καύσωνας, η γυναίκα και το συντριβάνι. Washington Square park, Νέα Υόρκη, 6 Ιουλίου 2024 | REUTERS/Eduardo Munoz

ΗΠΑ: Ο καύσωνας ψήνει τις Δυτικές Πολιτείες

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2024, 13:30
Ο καύσωνας, η γυναίκα και το συντριβάνι. Washington Square park, Νέα Υόρκη, 6 Ιουλίου 2024
|REUTERS/Eduardo Munoz

ΗΠΑ: Ο καύσωνας ψήνει τις Δυτικές Πολιτείες

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2024, 13:30

Περισσότερους από 130 εκατομμύρια ανθρώπους επηρεάζει ο καύσωνας που πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως στα δυτικά και ο οποίος χαρακτηρίζεται ήδη ως ιστορικός, εξαιτίας της πολυήμερης διάρκειάς του και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NWS) καταγράφει θερμοκρασίες έως και 30 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του Ιουλίου, οι οποίες δεν αναμένεται να υποχωρήσουν ούτε αυτή την εβδομάδα.

Ηδη, 133 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη χώραέχουν ειδοποιηθεί για τις επιπτώσεις του καύσωνα, με συστάσεις και μέτρα προφύλαξης. Το BBC μεταδίδει τον θάνατο ενός παιδιού στην Αριζόνα, πιθανώς σχετιζόμενο με τις ακραίες θερμοκρασίες.

Την Παρασκευή, γράφει ο βρετανικός Guardian, στην Κοιλάδα του Θανάτου, κατερρίφθη ρεκόρ δεκαετίας με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 53 βαθμούς Κελσίου (η τελευταία υψηλότερη θερμοκρασία είχε καταγραφεί το 2013, με 50 βαθμούς).

Παιχνίδι με νεροπίστολα για λίγη δροσιά, στο πάρκο Ντολόρες, Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια. REUTERS/Emily Steinberger/

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με διάρκεια πολλών ημέρων, αναφέρονται σε μεγάλο μέρος της Καλιφόρνια, στη Νεβάδα, στο Λάς Βέγκας και πολλές άλλες περιοχές, με τους ειδικούς να εξηγούν ότι η υγρασία επιδεινώνει τις συνθήκες, ενώ η ζέστη δεν υποχωρεί ούτε το βράδυ.

Οι ανατολικές Πολιτείες προετοιμάζονται επίσης για ακραία ζέστη. Η Βαλτιμόρη και άλλες περιοχές του Μέριλαντ εξέδωσαν ειδικές προειδοποιήσεις για τους κατοίκους τους, εφιστώντας ιδιαίτερα την προσοχή στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.

Ο Guardian αναφέρει πως στην κομητεία Μαρικόπα της Αριζόνα, η οποία περιλαμβάνει το Φοίνιξ, υπήρξαν φέτος τουλάχιστον 13 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη φέτος, ενώ υπό διερεύνηση είναι άλλες 16 περιπτώσεις ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο διάστημα.

Πέρα από τα παραπάνω περιστατικά αναφέρεται και η περίπτωση ενός 10χρονου αγοριού στο Φοίνιξ, το οποίο έχασε τη ζωή του ενώ έκανε πεζοπορία με την οικογένεια στο πάρκο South Mountain.

Στην Καλιφόρνια έχουν εκδηλωθεί μέσα σε λίγες ημέρες περισσότερες από 24 πυρκαγιές, με τις δύο μεγαλύτερες, στο κεντρικό τμήμα της πολιτείας, να έχουν κάψει συνολικά τουλάχιστον 24.000 στρέμματα.

Μάχη με τις φλόγες στην Καλιφορνία. REUTERS/Carlos Barria

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...