923
H διανοητική κατάσταση του Tζo Μπάιντεν έχει γίνει το πρωταρχικό θέμα δημόσιας συζήτησης στις ΗΠΑ | REUTERS/Nathan Howard

ΗΠΑ: Κορυφαίος νευρολόγος επισκέπτεται συχνά τον Λευκό Οίκο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2024, 12:38
H διανοητική κατάσταση του Tζo Μπάιντεν έχει γίνει το πρωταρχικό θέμα δημόσιας συζήτησης στις ΗΠΑ
|REUTERS/Nathan Howard

ΗΠΑ: Κορυφαίος νευρολόγος επισκέπτεται συχνά τον Λευκό Οίκο

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2024, 12:38

Ο προσωπικός γιατρός του Τζο Μπάιντεν έχει συναντηθεί με έναν κορυφαίο νευρολόγο της Ουάσινγκτον στον Λευκό Οίκο, όπως αποκαλύφθηκε το Σάββατο 6 Ιουλίου. Η αποκάλυψη ήρθε αφότου ο Μπάιντεν την Παρασκευή 5 Ιουλίου απέκλεισε σε συνέντευξή του στο ABC News το ενδεχόμενο να κάνει ένα ανεξάρτητο γνωστικό τεστ και να δημοσιοποιήσει τα ευρήματά του.

Σύμφωνα με τα αρχεία καταγραφής επισκεπτών του Λευκού Οίκου που εξετάστηκαν από τη New York Post, ο δρ Κέβιν Κάναρντ, ειδικός στη νόσο του Πάρκινσον στο ιατρικό κέντρο Walter Reed, συναντήθηκε με τον δρ Κέβιν Ο’Κόνορ, τον οστεοπαθητικό που παρακολουθεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ επί χρόνια.

Η επίσκεψη, σύμφωνα με τον Guardian, πραγματοποιήθηκε στην προεδρική κατοικία στον Λευκό Οίκο στις 17 Ιανουαρίου. Ο Κάναρντ έχει επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο οκτώ φορές από τον Αύγουστο του 2023. Σε επτά από αυτές τις επισκέψεις, με την πιο πρόσφατη στα τέλη Μαρτίου, συναντήθηκε με τη Μέγκαν Νάσγουορθι, σύνδεσμο μεταξύ του Walter Reed και του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν απορρίπτει σταθερά την πιθανότητα να υποβληθεί σε γνωστικό τεστ. Τον Αύγουστο του 2020 απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, λέγοντας: «Γιατί στο διάολο να κάνω τεστ;». Σύμφωνα με τους βοηθούς του, δεν έχει κάνει κανένα τέτοιο τεστ ως μέρος των τριών ετήσιων γενικών ιατρικών του εξετάσεων κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Η Washington Post ανέφερε το Σάββατο ότι ένας υπάλληλος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Ο’Κόνορ, ο οποίος είναι γιατρός του Μπάιντεν από το 2009, δεν συνέστησε ποτέ στον πρόεδρο να κάνει γνωστικό τεστ.

Ο Ο’Κόνορ έχει πει ότι η πιο σημαντική δουλειά του είναι να λέει στον Μπάιντεν ένα ευχάριστο «καλημέρα, κύριε πρόεδρε» και να «σπρώχνει τον Μπάιντεν στον σωστό δρόμο» κάθε μέρα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του Μπάιντεν στο ABC News την Παρασκευή, ο παρουσιαστής Τζορτζ Στεφανόπουλος, ο οποίος ήταν διευθυντής επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, ρώτησε τον Μπάιντεν αν είχε κάνει τεστ για τη γνωστική του ικανότητα. «Κανείς δεν μου είπε ότι θα έπρεπε να κάνω. Μου λένε ότι είμαι εντάξει» απάντησε ο πρόεδρος.

Αργότερα στην εκπομπή ο Μπάιντεν ρωτήθηκε αν θα έκανε μια ανεξάρτητη νευρολογική και γνωστική εξέταση και αν θα δημοσίευε τα αποτελέσματα. «Κάνω γνωστικό τεστ κάθε μέρα» απάντησε εκείνος. «Ξέρετε, όχι μόνο κάνω προεκλογική εκστρατεία, αλλά διοικώ και τον κόσμο». Οταν ο Στεφανόπουλος τον πίεσε για το ζήτημα, ο Μπάιντεν τελικά είπε: «Το έχω ήδη κάνει».

Οι ερωτήσεις σχετικά με τη διανοητική κατάσταση του Μπάιντεν συνεχίστηκαν το Σάββατο, όταν οι δύο ραδιοφωνικοί παρουσιαστές που του πήραν σύντομη συνέντευξη την Πέμπτη είπαν ότι το επιτελείο Μπάιντεν τους είχε δώσει μια λίστα με εγκεκριμένες ερωτήσεις. Ο παρουσιαστής του ραδιοφώνου του Ουισκόνσιν, Ερλ Ινγκραμ, είπε ότι οι βοηθοί του Μπάιντεν του είχαν στείλει εκ των προτέρων μια λίστα με τέσσερις ερωτήσεις, για τις οποίες δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση. «Μου έδωσαν τις ακριβείς ερωτήσεις που θα έπρεπε να κάνω» είπε ο Ινγκραμ στο Associated Press. «Δεν υπήρξε μπρος-πίσω».

Η παρουσιάστρια του πολιτικού ραδιοφώνου της Φιλαδέλφειας Αντρια Λόφουλ-Σάντερς είπε στο CNN ότι έλαβε μια λίστα με οκτώ ερωτήσεις από τις οποίες ενέκρινε τέσσερις. Και οι δύο συνεντεύξεις είχαν προγραμματιστεί για να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του Μπάιντεν μετά την πολύ κακή απόδοσή του στο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ μία εβδομάδα νωρίτερα.

Η εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, Λόρεν Χιτ, δήλωσε ότι «δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη πρακτική για τους ερωτηθέντες (να υπάρχουν προκαθορισμένες ερωτήσεις)». Ωστόσο και οι δύο συνεντεύξεις είχαν δομηθεί έτσι ώστε ο Μπάιντεν να διαφημίσει τα επιτεύγματά του στους μαύρους ψηφοφόρους.

Το Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε με σαρκασμό τον Μπάιντεν να «αγνοήσει τους πολλούς επικριτές του και να προχωρήσει με οξυδέρκεια και δύναμη την ισχυρή εκστρατεία του». Την περασμένη εβδομάδα η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ άρχισε να προβάλλει προληπτικά διαφημίσεις επίθεσης εναντίον της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, η οποία τα πηγαίνει καλύτερα στις δημοσκοπήσεις έναντι του Τραμπ από τον ίδιο τον Μπάιντεν.

Νωρίτερα αυτό το έτος η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ υπερασπίστηκε την απόφαση του Ο’Κόνορ να μην υποβάλει τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε γνωστικό τεστ, όταν ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Χερ είχε αποκαλέσει τον Μπάιντεν «έναν καλοπροαίρετο ηλικιωμένο άνδρα με κακή μνήμη».

Τότε ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τον Χερ ότι συμμετείχε σε μια «κομματική εκστρατεία συκοφαντίας». «Είμαι καλοπροαίρετος, είμαι ηλικιωμένος και ξέρω τι κάνω» είχε απαντήσει ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου. «Η μνήμη μου είναι καλή».

Ωστόσο οι οκτώ επισκέψεις που έκανε ο Κέβιν Κάναρντ στον Λευκό Οίκο τους τελευταίους 11 μήνες είναι βέβαιο ότι θα εγείρουν περαιτέρω ερωτήματα για τις διανοητικές ικανότητες του 81χρονου προέδρου στον απόηχο του debate του με τον Ντόναλντ Τραμπ και των επακόλουθων λεκτικών λαθών, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης την Πέμπτη, όταν δήλωσε «υπερήφανος» που είναι «η πρώτη μαύρη γυναίκα που υπηρέτησε με μαύρο πρόεδρο».

Ο Κάναρντ έχει δημοσιεύει αρκετές ακαδημαϊκές εργασίες, συμπεριλαμβανομένης μίας πέρυσι, στο περιοδικό Parkinsonism & Related Disorders, που επικεντρώθηκε στο «πρώιμο στάδιο» της εκφυλιστικής διαταραχής του εγκεφάλου.

Ο Ρόνι Τζάκσον, Ρεπουμπλικανός βουλευτής του Τέξας, ο οποίος ήταν γιατρός του Λευκού Οίκου επί Μπαράκ Ομπάμα και Τραμπ, έχει καλέσει τον Μπάιντεν να υποβληθεί σε γνωστικές εξετάσεις και κατηγόρησε τον Ο’Κόνορ και την οικογένεια του Μπάιντεν ότι προσπαθούν να «καλύψουν» τα νοητικά του προβλήματα. Ο Τζάκσον είπε στη New York Post ότι «ο Κέβιν Ο’Κόνορ είναι σαν γιος για την Τζιλ Μπάιντεν, τον αγαπάει», και πρόσθεσε ότι «ήξεραν ότι μπορούσαν να εμπιστευτούν τον Κέβιν να πει και να κάνει οτιδήποτε έπρεπε να ειπωθεί ή να γίνει».

Την περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος αρχικά αρνήθηκε, αλλά αργότερα επιβεβαίωσε ότι ο Μπάιντεν είχε επισκεφθεί γιατρό μετά το debate. Η εκδοχή του Λευκού Οίκου είναι ότι η απόδοση του προέδρου επηρεάστηκε ποικιλοτρόπως από ένα κρύωμα, την υπερβολική προετοιμασία και το jet-lag.

Ο Μπάιντεν είπε απλά: «Τα έκανα μαντάρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...