643
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν και πάλι ασταμάτητος - όπως όμως και οι υπόλοιποι παίκτες της Εθνικής | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Στον τελικό του Προολυμπιακού η Εθνική: 96-68 τη Σλοβενία!

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2024, 19:23
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν και πάλι ασταμάτητος - όπως όμως και οι υπόλοιποι παίκτες της Εθνικής
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Στον τελικό του Προολυμπιακού η Εθνική: 96-68 τη Σλοβενία!

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2024, 19:23

Είχαμε χρόνια να δούμε μια τέτοια Εθνική στο μπάσκετ: με πλουραλισμό στην επίθεση —παρά την κυρίαρχη παρουσία του Γιάννη Αντετοκούμπο, αλλά και χάρη σε αυτή— με εγκεφαλική άμυνα, ικανή να φέρει έναν υπερμπασκετμπολίστα σαν τον Λούκα Ντόνσιτς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης κάνοντάς τον να υποπέσει σε 10 λάθη και κυρίως πνεύμα νικητή: η Ελλάδα του Βασίλη Σπανούλη θριάμβευσε στον ημιτελικό του Προολυμπιακού στο ΣΕΦ επί της Σλοβενίας με 96-68 και είναι πια έναν αγώνα μακριά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Απέναντι στον Ντόνσιτς των Ντάλας Μάβερικς, ο κ. Σπανούλης φρόντισε να αλλάζει συνεχώς παίκτες —ξεκίνησε με τον Κώστα Παπανικολάου, έπειτα ανέλαβαν ο Γουόκαπ, ο Λαρεντζάκης και όλοι μαζί να τον παρακολουθούν— και έτσι η Ελλάδα είχε ένα καταπληκτικό, καθηλωτικό, πρώτο 10λεπτο με 32-14 που έθεσε τις βάσεις για τη μεγάλη νίκη.

Ο Βασίλης Τολιόπουλος πανηγυρίζει – η παρουσία του χαρίζει στην Εθνική ευστοχία από την περιφέρεια (INTIME)

Οι Σλοβένοι βέβαια προσπάθησαν να γυρίσουν το ματς, ο Ντόνσιτς κατάφερε κάποια στιγμή να βρει μερικά ελεύθερα σουτ και η διαφορά «διορθώθηκε» στο +14 (47-33 στο ημίχρονο): Το 42-19, στο 13ο λεπτό, μετετράπηκε σε 47-33, με επιμέρους σκορ 5-14 υπέρ των Σλοβένων, χάρη σε δύο τρίποντα του Ντόντσιτς, ένα του Ντράγκιτς και αξιοποίηση του Τζος Νίμπο με τελικές πάσες κοντά στο καλάθι.

Αλλά συνολικά η διαφορά δυναμικότητας, μαχητικότητας και κουλτούρας των δύο ομάδων ήταν μεγάλη. Το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε στο +16 (66-50) για να έρθει ο θρίαμβος με 96-68 στο τέλος.

Διότι δεν ήταν μόνο η άμυνα. Έχοντας το ελεύθερο από τον προπονητή για καλά σουτ κατά βούλησιν, οι παίκτες της Εθνικής επέδειξαν σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα κουλτούρα ολοκληρωτικού και χορταστικού μπάσκετ: χαρακτηριστικό ότι ο μέχρι πρόπερσι στα ψηλοαζήτητα Βασίλης Τολιόπουλος είχε στο πρώτο δεκάλεπτο εννέα πόντους με απόλυτα εύστοχα σουτ και έκλεισε το ματς στους 17.

Στο τέλος του αγώνα, ο Βασίλης Τολιόπουλος είπε ότι φυσικά δεν φανταζόταν πριν δύο χρόνια ότι θα έπαιζε στην Ελλάδα σε τέτοια ματς επιπέδου και εξήγησε πως αυτή η ομάδα είναι μια ωραία παρέα και αυτό βγαίνει στο παρκέ. Και είναι αλήθεια. Ο Γιάννης και ο Νικ, ο Κώστας και ο Γιαννούλης, ο Ντίνος και ο Τόμας και ο Βασίλης και όλοι οι άλλοι έδειξαν πίστη στο πλάνο του προπονητή, απόλυτη αυτοσυγκέντρωση και αγάπη και αφοσίωση για την Εθνική Ελλάδας (όχι σαν κάποιους άλλους που βαρέθηκαν νωρίς).

Ο Γουόκαπ αναδείχτηκε MVP της αναμέτρησης με καταπληκτικά στατιστικά (ΙΝΤΙΜΕ)

Ο Τόμας Γουόκαπ αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ με 19 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ. O Βασίλης Τολιόπουλος δικαίωσε τον Σπανούλη για την επιλογή του, σημειώνοντας 17 πόντους με 4/4 τρίποντα και ο Ντίνος Μήτογλου είχε συγκομιδή 11 πόντους και 6 ριμπάουντ. Ο Νικ Καλάθης μοίρασε 11 ασίστ!

Όσο για τον Αντετοκούνμπο, σημείωσε 13 πόντους σε 20 λεπτά στο παρκέ, μάζεψε 4 ριμπάουντ και έδωσε 2 ασίστ. Δεν χρειάστηκε καν αυτή τη φορά να είναι ο πρωταγωνιστής και μπόρεσε να ξεκουραστεί εν όψει του τελικού της Κυριακής: στις 21:00 η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ημιτελικού Κροατία – Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο Γιάννης με τον Καλάθη. Ο Αντετοκούνμπο έπαιξε μόλις 20 λεπτά, δεν χρειάστηκε περισσότερα εν όψει και του τελικού (INTIME)
Ο Βασίλης Σπανούλης με τον Λουκά Ντόνσιτς. Ο Σλοβένος ήταν ηρωικός – έπαιξε τραυματίας και έπειτα από τελικούς NBA – αλλά ο ομοσπονδιακός προπονητής είχε βρει το κλειδί του (INTIME)

Διαιτητές: Βάσκες (Πουέρτο Ρίκο), Σαλίνς (Λετονία), Μπόουνερ (ΗΠΑ)

ΕΛΛΑΔΑ (Βασίλης Σπανούλης): Γ. Αντετοκούνμπο 13, Παπανικολάου 5 (1), Παπαγιάννης 6, Μήτογλου 11 (2), Ουόκαπ 19 (3), Λαρεντζάκης 9 (3), Καλάθης 9, Τολιόπουλος 17 (4), Χαραλαμπόπουλος 2, Καλαϊτζάκης 5 (1), Μωραΐτης

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Αλεξάνταρ Σέκουλιτς): Ντόντσιτς 21 (5), Πρέπελιτς 6 (2), Νίκολιτς, Στέργκαρ 3, Ντράγκιτς 3, Χρόβατ 9 (2), Τσερκβένικ, Τσάντσαρ 2, Μούριτς 2, Νίμπο 17, Ντίμετς 1, Στσούκα 4

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...