489
Αυτό το σχέδιο «ήταν νεκρό προτού καν ξεκινήσει» σχολίασε ο Στάρμερ για την επίμαχη ρύθμιση των Τζόνσον και Σούνακ | REUTERS/Claudia Greco

Μεταξύ των πρώτων αποφάσεων Στάρμερ η κατάργηση του «σχεδίου Ρουάντα»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2024, 18:57
Αυτό το σχέδιο «ήταν νεκρό προτού καν ξεκινήσει» σχολίασε ο Στάρμερ για την επίμαχη ρύθμιση των Τζόνσον και Σούνακ
|REUTERS/Claudia Greco

Μεταξύ των πρώτων αποφάσεων Στάρμερ η κατάργηση του «σχεδίου Ρουάντα»

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2024, 18:57

Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ εξέφρασε το Σάββατο την «ανυπομονησία» του για να υλοποιήσει την «αλλαγή» που υποσχέθηκε στη Βρετανία, καθιστώντας την οικονομική ανάπτυξη ως την «πρωταρχική αποστολή» της κυβέρνησής του.

Χωρίς να χάνει χρόνο, στην πρώτη του ημέρα στην εξουσία, ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ συναντήθηκε  το πρωί με τους βασικούς υπουργούς του προτού παραχωρήσει μια συνέντευξη Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ, στη διάρκεια της οποίας επιβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, την πρόθεσή του να εγκαταλείψει το άκρως αμφιλεγόμενο σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε απελάσεις-εξπρές παράτυπων μεταναστών που αιτούνται άσυλο στη Ρουάντα.

Αυτό το σχέδιο «ήταν νεκρό προτού καν ξεκινήσει. Δεν ήταν ποτέ ένας αποτρεπτικός παράγοντας (σ.σ. για την παράνομη μετανάστευση) και δεν είμαι προετοιμασμένος να συνεχίσω τεχνάσματα που δεν λειτουργούν ως έναν αποτρεπτικό παράγοντα», δήλωσε ο Στάρμερ.

Υπενθυμίζεται πως στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που προκάλεσε φθορές ακόμη και στην κυβέρνηση των Συντηρητικών, είχαν ήδη βάλει «φρένο» τόσο το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας όσο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Ρίσι Σούνακ, ωστόσο, υπερασπίστηκε εν πολλοίς τη ρύθμιση ενώ ανήγαγε το Μεταναστευτικό και σε σημαντικό κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας των Τόρις, κατηγορώντας συχνά τους Εργατικούς πως θα… στρώσουν «κόκκινο χαλί» στους μετανάστες, σε μία φανερή προσπάθεια να χαϊδέψει τα αυτιά του ξενοφοβικού ακροατηρίου.

Χαρακτηριστικό το ακόλουθο βίντεο από την προεκλογική καμπάνια των Τόρις:
«Πρέπει να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις»

«Ανυπομονώ να υλοποιήσω την αλλαγή και πιστεύω, και ελπίζω, ότι αυτό που ήδη μπορείτε να δείτε το καταδεικνύει αυτό», είπε στους δημοσιογράφους ο 61χρονος πολιτικός, στον οποίο ανατέθηκε επισήμως από τον βασιλιά Κάρολο να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση μόλις πριν από 24 ώρες.

Βέβαια οι προκλήσεις είναι πολυάριθμες, με μια οικονομία σε δυσχερή θέση και τις συνέπειες να παραμένουν σημαντικές στη λεγόμενη κρίση του κόστους ζωής.

«Εχουμε τεράστιο όγκο δουλειάς για να κάνουμε, επομένως, τώρα, ας ριχθούμε στη δουλειά», είπε λίγο νωρίτερα ο ίδιος, απευθυνόμενος στην κυβέρνησή του, κατά τη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου.

Ο Στάρμερ προεδρεύει του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης των Εργατικών (Chris Eades/Pool via REUTERS)

Μεταξύ των πρώτων ενεργειών του ως πρωθυπουργός, ο Στάρμερ ανακοίνωσε, επίσης, πως θα είναι οι επισκέψεις στις άλλες τρεις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου: τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Πρέπει να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, να τις λάβουμε σύντομα και θα το κάνουμε», επανέλαβε ο πρωθυπουργός και επικεφαλής των Εργατικώμ, οι οποίοι εξασφάλισαν μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές της Πέμπτης, με 412 από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων, μία επίδοση κοντά στο ιστορικό σκορ του Τόνι Μπλερ το 1997.

Αξίζει να αναφερθεί πως την επόμενη εβδομάδα ο Κιρ Στάρμερ θα κάνει τα πρώτα βήματά του στη διεθνή σκηνή με τη Σύνοδο για την 75η επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...