Σε μια διπλή προσπάθεια που θα στοχεύει από τη μία να αφαιρέσει από τον Στέφανο Κασσελάκη την ασπίδα του λαοπρόβλητου ηγέτη που δεν φοβάται να προσφύγει όποτε χρειαστεί στον κόσμο και από την άλλη να υπερασπιστεί την πολιτεία και τα όργανα του κόμματος κατά την περίοδο Τσίπρα –χωρίς ωστόσο ρητή αναφορά σε αυτόν– προσανατολίζεται εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖA, η εσωκομματική αντιπολίτευση.
Τα στελέχη που αρχικά εμφανίστηκαν με κείμενο 87 υπογραφών, με το οποίο διαφοροποιούνται ευθέως τόσο από τη λειτουργία του κόμματος υπό τον κ. Κασσελάκη, όσο και από σειρά δηλώσεων και αποστροφών του και στη συνέχεια καταψήφισαν την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν την τακτική της καταψήφισης, αλλά παράλληλα να καταθέσουν προτάσεις που να φέρουν σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο του κόμματος.
Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση που έχει παρθεί στη σειρά συσκέψεων που πραγματοποιείται ανάμεσα σε στελέχη που ανήκουν στην πάλαι ποτέ προεδρική φρουρά ή στις παρυφές της, είναι να κατεβάσουν στην Κεντρική Επιτροπή πρόταση για τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος σχετικά με την διαδικασία ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς. Τα στελέχη αυτά, που βλέπουν πολύ θετικά μια συμπόρευση όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ –με δεδομένη βέβαια και την εσωστρέφεια στην οποία εισέρχεται αυτό μέχρι τον Οκτώβριο τουλάχιστον—, αλλά ακόμα και με την Νέα Αριστερά, με την οποία η πλευρά Κασσελάκη αποκλείει οποιαδήποτε συζήτηση, θα επικαλεστούν μετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και εμφανίζουν τη συντριπτική πλειονότητα των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ να επιθυμούν την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς.
Ο κ. Κασσελάκης έχει εκφράσει τη διαφωνία του σε μια τέτοια εξέλιξη, ισχυριζόμενος ότι αυτή επιβάλλεται έξωθεν από οικονομικούς παράγοντες που αναζητούν ένα «υποκατάστατο στον Μητσοτάκη», αντιπροτείνοντας τις –πάντα ασαφείς βέβαια- διαδικασίες από τη βάση.
Σε αυτή την τελευταία φράση θα σταθούν οι αμφισβητίες του κ. Κασσελάκη, θυμίζοντας ότι ο τελευταίος έχει επανειλημμένα αναφερθεί στο ενδεχόμενο εσωκομματικών δημοψηφισμάτων, ακόμα και για να εγκριθούν διαγραφές στελεχών –κάτι που αποτέλεσε και το έναυσμα για τη διάσπαση του περασμένου χειμώνα. Υπολογίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αρνηθεί να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για αυτό το θέμα, η εσωκομματική αντιπολίτευση θα μπορεί να τον κατηγορήσει ότι η προσφυγή στον λαό είναι μια δυνατότητα που ο κ. Κασσελάκης επικαλείται μόνο όταν αισθάνεται ότι θα έχει το αποτέλεσμα που τον βολεύει.
Ταυτόχρονα, η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν προτίθεται να ψηφίσει την εισήγηση του πρόεδρου στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει τη συρρίκνωση των παραδοσιακών οργάνων του κόμματος και την αντικατάστασή τους από ομάδες περί τον πρόεδρο, ενώ θα ασκήσουν κριτική για τη διαδικασία μέσω της οποίας αποφασίστηκε το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της «Αυγής».
Επίσης, πρόκειται να υπερασπιστούν την περίοδο Τσίπρα, επιχειρώντας ωστόσο να εμπλέξουν όσο το δυνατόν λιγότερο τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό στη συζήτηση. Αυτό, καθώς πρόθεση του ίδιου του Τσίπρα είναι να μην παρουσιαστεί ως μέρος του εσωκομματικού προβλήματος.
Σε κάθε περίπτωση, η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν θεωρεί ότι υπάρχουν σε αυτή τη φάση προϋποθέσεις για να αποσπάσει την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής και θα θεωρήσει επιτυχία να επαναλάβει τον αριθμό «87» των υπογραφών ή να τον ξεπεράσει έστω και λίγο.
Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα είναι τι θα πράξει η εσωκομματική αντιπολίτευση εάν ο κ. Κασσελάκης αποδεχτεί μεν την πρόκληση, αλλά βάζοντάς της δικό του περιεχόμενο. Άλλωστε, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μια παράδοση με τα δημοψηφίσματα. Αφενός συνηθίζουν να θέτουν ερωτήματα με τρόπο παραπειστικό που δεν αντιστοιχεί σε κάποια πραγματικότητα και αφετέρου συνηθίζουν να αγνοούν τα αποτελέσματά τους έτσι κι αλλιώς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News