630
Η νέα σύνθεση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα οριστικοποιηθεί την Κυριακή | REUTERS/Sarah Meyssonnier

Γαλλία: Κοινό μέτωπο εναντίον της Λεπέν – Αποσύρθηκαν 221 αριστεροί και κεντρώοι υποψήφιοι

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2024, 15:04
Η νέα σύνθεση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα οριστικοποιηθεί την Κυριακή
|REUTERS/Sarah Meyssonnier

Γαλλία: Κοινό μέτωπο εναντίον της Λεπέν – Αποσύρθηκαν 221 αριστεροί και κεντρώοι υποψήφιοι

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2024, 15:04

Η προθεσμία για τις δηλώσεις στις γαλλικές εκλογές έληξε την Τρίτη, με 221 υποψηφίους της Αριστεράς και του Κέντρου να αποσύρονται προκειμένου να προσπαθήσουν να μειώσουν τις έδρες που θα κερδίσει η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN).

Οπως σημείωσε η Le Monde, απέμειναν 94 αναμετρήσεις, όπου οι υποψήφιοι είναι τρεις και μία αναμέτρηση όπου είναι τέσσερις, οι οποίες αναμένονται αμφίρροπες.

Ο πρώτος γύρος της περασμένης Κυριακής έφερε μια μεγάλη νίκη για το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, το οποίο -με τους συμμάχους του- κέρδισε περίπου το 33% των ψήφων.

Μια ευρεία αριστερή συμμαχία ήρθε δεύτερη και οι κεντρώοι του Εμανουέλ Μακρόν, τρίτοι.

Ωστόσο, οι πιθανότητες της Λεπέν να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών έχουν υποστεί πλήγμα από την τακτική αποκλεισμού των αντιπάλων του κόμματός της.

Οπου οι υποψήφιοι του Κέντρου ή της Αριστεράς αποσύρθηκαν, ο υποψήφιος που απομένει στην κούρσα αναμένεται να συγκεντρώσει τις ψήφους των αντιλεπενικών και να πάρει την έδρα από την Ακροδεξιά.

Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NPF) -το οποίο περιλαμβάνει από κεντροαριστερούς σοσιαλδημοκράτες έως ακροαριστερούς αντικαπιταλιστές- έδωσε οδηγίες σε όλους τους υποψηφίους του που κατέλαβαν την τρίτη θέση, να αποχωρήσουν και να αφήσουν έναν κεντρώο να καρπωθεί την ψήφο κατά της RN.

Το NPF βοηθά έτσι δύο ανώτερους βουλευτές του Μακρόν -την πρώην πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν- να κερδίσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες στη Νορμανδία και στο βορρά.

Αντίθετα, ένας υποψήφιος του Μακρόν παραιτήθηκε προκειμένου να βοηθήσει τον ριζοσπάστη Αριστερό Φρανσουά Ρουφέν να νικήσει τον υποψήφιο της RN στη βόρεια πόλη της Αμιένης.

Ο 28χρονος πρόεδρος της RN και υποψήφιος για την πρωθυπουργία, Ζορντάν Μπαρντελά, καταδίκασε τις διευθετήσεις αυτές ως καρπό μιας «συμμαχίας ατιμίας» μεταξύ κομμάτων που συχνά είναι εχθρικά μεταξύ τους.

Οι οδηγίες προς τους υποψηφίους του κεντρώου μπλοκ του Μακρόν, ήταν πιο ασαφείς από αυτές του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NPF), σημείωσε το BBC.

Αν και ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ έχουν ζητήσει να μην πάει «καμία ψήφος στην Εθνική Συσπείρωση», ορισμένοι στο στρατόπεδό τους πιστεύουν ότι η ακροαριστερή συνιστώσα του καθιστά το NPF εξίσου δυσάρεστο.

Ανώτερα στελέχη, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ και ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ -και οι δύο προέρχονται από την Κεντροδεξιά- αρνούνται να δώσουν οδηγίες για συστηματική καταψήφιση της Εθνικής Συσπείρωσης.

Η Λεπέν έχει δηλώσει ότι δεν θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, εκτός αν αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο στην ψηφοφορία της Κυριακής και μπορεί έτσι να περάσει νομοσχέδια.

Ωστόσο, την Τρίτη η Μαρίν Λεπέν φάνηκε να αλλάζει γνώμη, όταν είπε ότι μια μικρότερη πλειοψηφία θα ήταν αρκετή -αν δεν υπολείπεται πολύ από το όριο των 289 μελών.

Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο, είπε αν κέρδιζε γύρω στις 270 έδρες, θα μπορούσε να ξεκινήσει συνομιλίες με μεμονωμένους βουλευτές από άλλες ομάδες, με την ελπίδα να τους πείσει για μια συμφωνία.

«Θα τους πούμε: Είστε έτοιμοι να συμμετάσχετε μαζί μας σε μια νέα πλειοψηφία; Είστε έτοιμοι να ψηφίσετε μια πρόταση εμπιστοσύνης; Είστε έτοιμοι να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό;», δήλωσε η ίδια.

Ανέφερε ως πιθανούς στόχους ανεξάρτητους βουλευτές της Δεξιάς και της Αριστεράς, καθώς και μέρος του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών που κέρδισε το 10% των ψήφων την Κυριακή.

Εάν η Εθνική Συσπείρωση κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία την Κυριακή, ο Μπαρντελά θα κληθεί από τον Μακρόν να σχηματίσει κυβέρνηση -και τότε θα αρχίσει μια τεταμένη περίοδος συγκατοίκησης δύο πολιτικών εχθρών.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, η εξουσία θα φύγει από τον Μακρόν και θα περάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού, διότι «η κυβέρνηση καθορίζει και διεξάγει την πολιτική του έθνους».

Ωστόσο, ο Μακρόν θα επιδιώξει πιθανότατα να διατηρήσει εξουσίες στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, οι οποίες παρέμειναν στην αρμοδιότητα του Ελιζέ σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Η Λεπέν κατηγόρησε επίσης την Τρίτη τον πρόεδρο ότι πραγματοποιεί «διοικητικό πραξικόπημα» επειδή άκουσε ότι ετοιμάζει μια σειρά από βασικούς διορισμούς στην αστυνομία και τον στρατό λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...