722
| CreativeProtagon / Shutterstock

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς εγκλωβιστήκαμε στα πράσινα τιμολόγια

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 8 Ιουλίου 2024, 18:26
|CreativeProtagon / Shutterstock

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς εγκλωβιστήκαμε στα πράσινα τιμολόγια

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 8 Ιουλίου 2024, 18:26

Ο πιο καυτός Ιούνιος που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα από το 1860, σύμφωνα με το ιστορικό αρχείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προκάλεσε (εκτός των άλλων) καύσωνα τιμών στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ανησυχητικό όμως είναι ότι οι αυξήσεις που σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα καθώς πήραν μπροστά όλα τα air condition όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά αυξήθηκαν εκ νέου από 12% έως 38% καθώς μπήκαμε στον Ιούλιο, πριν ακόμη νοιώσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες που φέρνει συνήθως ο Αλωνάρης.

Το αποτέλεσμα είναι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της αγοράς ενέργειας, να δημιουργούνται συνθήκες «καύσωνα διαρκείας» στις τιμές του ηλεκτρισμού με νέες αυξήσεις τιμών για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και για όσο διάστημα θα επιμένουν οι υψηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη ζήτηση ενέργειας, καθώς οι μηχανές του τουρισμού δουλεύουν αυτή την εποχή στο φουλ.

Ενόψει του κύματος «καύσωνα τιμών» οι καταναλωτές, νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις, προβληματίζονται για το κατά πόσο διάλεξαν σωστά τα πράσινα τιμολόγια καθώς σ΄αυτά εκδηλώνονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις (έως 38% τον Ιούλιο).

Είχαν προηγηθεί τον Ιούνιο οι αυξήσεις σε όλα τα τιμολόγια (πλην των μπλε που η χρέωση είναι σταθερή για όσους μήνες έχει συμφωνηθεί) όλων των εταιριών καθώς η τιμή χονδρικής του ρεύματος αυξήθηκε κατά 22%.

Ωστόσο οι εταιρίες προκειμένου οι πελάτες τους που έχουν πράσινο τιμολόγιο να πέσουν στα… μαλακά, απορρόφησαν τον προηγούμενο μήνα μέρος του αυξημένου κόστους και περιόρισαν τις αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας στο πράσινο τιμολόγιο γύρω στο 15%.

Πλέον η τιμή της κιλοβατώρας μετά τις διαδοχικές αυξήσεις, ανέβηκε στα 13,5 λεπτά για χαμηλές καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες το μήνα, όταν τον Ιανουάριο ήταν κάτω από 10 λεπτά. Στα περισσότερα πράσινα τιμολόγια ξεπερνά τα 15 λεπτά.

«Κίτρινο ή πράσινο;» 

Αυτό που παρατηρούν οι καταναλωτές είναι ότι μετά από έξι μήνες εφαρμογής του μέτρου των πολύχρωμων τιμολογίων, οι εταιρίες διαμόρφωσαν χαμηλότερες τιμές στα κίτρινα τιμολόγια, δηλαδή αυτά όπου η τιμή της κιλοβατώρας καθορίζεται απολογιστικά στο τέλος του μήνα ανάλογα με τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο της ενέργειας.

Αντίθετα, στα πράσινα τιμολόγια που έχουν προκαθορισμένη τιμή για να γνωρίζει ο καταναλωτής τι θα πληρώσει στο τέλος του μήνα, οι τιμές ανέβηκαν ταχύτερα ακριβώς γιατί οι εταιρίες βλέπουν την αυξητική τάση στη χρηματιστηριακή αγορά και δεν θέλουν να ρισκάρουν ότι θα υποστούν ζημία.

Ομως αυτό που πρέπει να απασχολεί τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος είχε παροτρύνει δημόσια τους καταναλωτές να επιλέξουν τα πράσινα τιμολόγια (εδώ στην ΕΡΤ στις 2/1), είναι το γεγονός ότι τώρα που πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά θέλουν να μεταφερθούν σε φθηνότερο τιμολόγιο (πχ. στο κίτρινο) αυτά δεν είναι σε κάποιους παρόχους «εμπορικά διαθέσιμα».

Αρα κάποιοι μένουν αναγκαστικά στο τιμολόγιο το οποίο επέλεξαν αρχικά είτε εντός της ίδιας της εταιρίας τους, είτε επιλέγοντας κάποια άλλη.

(Μια άλλη παράμετρος είναι ότι για μια ακόμη φορά οι πολιτικοί δεν διδάχθηκαν τίποτε από το παρελθόν: για χρηματιστηριακά προϊόντα, όπως και για τον τζόγο, δεν πρέπει να συμβουλεύουμε ποτέ κανέναν…) 

Τι λένε οι ειδικοί

Οπως αναφέρουν πηγές της αγοράς τα κίτρινα ex-post τιμολόγια εμφανίζονται έως και 30% φθηνότερα από τα πράσινα τιμολόγια των εταιρειών, ποσοστό που βέβαια διαφέρει από μήνα σε μήνα, καθώς μεταβάλλονται οι συντελεστές που προσδιορίζουν τις τελικές χρεώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι αυξομειώσεις που εμφανίζουν τα κίτρινα τιμολόγια είναι κατά κανόνα μικρότερες έναντι των πράσινων, καθιστώντας τα έτσι πιο ελκυστικά στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ακόμα και τις «στιγμές» που προσομοιάζουν οι χρεώσεις ανάμεσα στους δύο τύπους των τιμολογίων.

Οι 7 στους 10 ψάχνονται

Ενδεικτικά το 70% των καταναλωτών που επιλέγουν να μετακινηθούν σε άλλο πάροχο εντάσσονται στο κίτρινο τιμολόγιο με το υπόλοιπο 30% να διαλέγουν την σταθερή χρέωση του «μπλε» τιμολογίου.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές της αγοράς, ότι η φθηνότερη χρέωση του κίτρινου τιμολογίου έναντι του πράσινου στηρίζεται στο μικρότερο ρίσκο που εμπεριέχει για τον προμηθευτή, γεγονός που επιτρέπει στον τελευταίο να διαμορφώσει πιο ανταγωνιστικές τιμές προκειμένου να προσελκύσει νέους πελάτες και να διευρύνει το πελατολόγιό του.

Στην περίπτωση των «πράσινων» τιμολογίων, τα περιθώρια των εταιρειών ως προς την διαμόρφωση των χρεώσεων είναι σημαντικά μικρότερα καθώς «αγοράζουμε με σημερινή τιμή από το Χρηματιστήριο Ενέργειας σε κόστος προηγούμενων μηνών», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι οι εταιρείες προμήθειας δεν «τρέχουν» καμπάνιες για την μετακίνηση υφιστάμενων πελατών τους από το «πράσινο» τιμολόγιο προς το «κίτρινο», καθώς, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των πελατών (το 70% του συνόλου) επέλεξε εξαρχής το «πράσινο» όπως συνιστούσε η κυβέρνηση διά του αρμοδίου υπουργού, χωρίς κάποια διάθεση να αναζητήσει κάτι διαφορετικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...