Κατά τη διάρκεια της μετάδοσης της ομιλίας Σαμαρά το βράδυ της Δευτέρας στο Πολεμικό Μουσείο, η κάμερα εστίασε κάποια στιγμή στο πρόσωπο της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, που άκουγε τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να ασκεί κριτική για το ψήφισμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Κόσοβο, αλλά και για την εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη εν γένει (ελληνοτουρκικά και εθνικά θέματα).
Η έκφραση στο πρόσωπο της κυρίας Μπακογιάννη στο άκουσμα όσων έλεγε ο κ. Σαμαράς ήταν το κατά κοινώς λεγόμενον «όλα τα λεφτά» και το πρωί της Τρίτης ήρθε και η –μάλλον καυστική– απάντησή της μέσα από το τηλεοπτικό στούντιο της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του ΣΚΑΪ.
Δίχως να παραλείψει να σημειώσει το οξύμωρο της παρουσίας μεταξύ των χειροκροτητών του κ. Σαμαρά στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, προσώπων όπως η χαλκιδαία δικαστικός (και πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός) Βασιλική Θάνου, που είχε πρωτοστατήσει στο στήσιμο της εμπλοκής του (και των υπόλοιπων πολιτικών) στην υπόθεση Νovartis, η Ντόρα Μπακογιάννη απέδωσε τον καταγγελτικό λόγο και ύφος του Αντώνη Σαμαρά κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε προσωπική πικρία, επειδή όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν τον παίζουνε».
Η κυρία Μπακογιάννη θέλησε επίσης να αναδείξει τη διαφορά της ομιλίας Σαμαρά με αυτή του Κώστα Καραμανλή (στην κυβέρνηση του οποίου άλλωστε υπήρξε υπουργός Εξωτερικών):
«Ηταν δύο τελείως διαφορετικοί λόγοι», είπε, «ο Καραμανλής έκανε μια ανάλυση για την Ευρώπη και τα εθνικά θέματα, πράγματα για τα οποία συμφωνούμε όλοι. Ο κ. Σαμαράς κατέθεσε την προσωπική του πικρία, το ότι δεν τον παίζουνε, αυτό ήταν το μήνυμα που κατάλαβα εγώ από την ομιλία του».
Και στο ερώτημα «γιατί τώρα;», δηλαδή στον πέμπτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ, η Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε:
«Θα ήθελε ενδεχομένως να κάνει την κριτική του μετά το 41% στις εθνικές εκλογές, αλλά τότε δεν μπορούσε να την κάνει. Τώρα, αναμφισβήτητα, επειδή το πολιτικό σύστημα χτυπήθηκε στις ευρωεκλογές και υπάρχει μεγάλη αναταραχή στα άλλα δύο κόμματα, θεωρεί ότι είναι το momentum στο οποίο μπορεί να προχωρήσει και εκείνος στην κατάθεση των δικών του απόψεων».
«Με γεια του με χαρά του, δεν πειράζει», αρκέστηκε να πει, για να περάσει στις απαντήσεις της προς όσα έθιξε κατά την ομιλία του ο πρώην Πρωθυπουργός.
Πρώτον, για τη συρρίκνωση του ποσοστού της ΝΔ στις ευρωεκλογές (μετά τους διαδοχικούς εκλογικούς θριάμβους του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Το να πεις για τη ΝΔ του 41% με 156 βουλευτές ότι είναι πιο μικρή και φοβική, ενώ έχουμε περάσει το 18% επί Σαμαρά… υπάρχει ένα μέτρο σε αυτά που λέει κανείς».
«Εγώ έχω διαφωνήσει ριζικά και με το Ζάππειο 1 και το 2 και το ’13. Θεωρώ ότι όταν μιλάς στην πολιτική, πρέπει να λες αυτό που είναι εφικτό και να μη δημιουργείς φρούδες ελπίδες», παρατήρησε με νόημα η κυρία Μπακογιάννη και συνέχισε στην απάντησή της:
«Αυτά που λέει ο Σαμαράς δεν τα ακούω από τη βάση. Εφυγε η ΝΔ από τις αρχές και τις αξίες της; Μα τι λέτε τώρα. Αν πάρετε την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ πριν από 50 χρόνια, θα μπορούσε να είχε γραφτεί χθες. Αυτή τη διακήρυξη ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη: φιλελευθερισμός, κοινωνική ευαισθησία», τόνισε, εκτιμώντας ότι «η απώλεια ψήφων ερμηνεύεται με μια κρίση πολιτικής και αντιπροσώπευσης σε όλο τον κόσμο. Το πολιτικό σύστημα δεν έχει περάσει την ανάγκη συμμετοχής στη δημοκρατία και εκεί ψέγω εμάς τους πολιτικούς. Το σύστημα Παιδείας που δεν έχει εμφυσήσει στη νέα γενιά την ανάγκη αυτή».
Οπως και να έχει, υπογράμμισε, «η Νέα Δημοκρατία έγινε κυβέρνηση όποτε είχε μαζί της το Kέντρο. Αυτή είναι η αλήθεια».
Δεύτερον, στην κριτική Σαμαρά για τα εθνικά θέματα και ειδικά για το ονοματολογικό της βορείου γείτονος, με την κυρία Μπακογιάννη να επιφυλάσσει μία ακόμη δηκτική παρατήρηση, ότι «ο κόσμος γύρω αλλάζει και ίσως είναι χρήσιμο να το αντιληφθεί αυτό [ο κ. Σαμαράς]».
«Η Ευρώπη της ειρήνης απειλείται από δύο περιοχές από την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Η Ευρώπη βρίσκεται σε περιδίνηση. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ουσιαστικό ρόλο σε αυτή την Ευρώπη. Μας είπε ότι η πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας περνάει μέσα από την Ελλάδα και αυτό λέμε και εμείς. Εγώ ξέρω ότι ο κ. Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν υπουργός Εξωτερικών και εξ ονόματος της κυβέρνησης Σαμαρά είπε στον ΟΗΕ ότι η Ελλάδα είναι υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes. Ας έλεγε στον κ. Βενιζέλο ότι εγώ δεν δέχομαι σύνθετη ονομασία και πρόσεχε μην το πεις», σημείωσε για το θέμα που έχει επανέλθει στο προσκήνιο εξαιτίας των επίμονων προκλήσεων από τη νέα ηγεσία στα Σκόπια.
Και ειδικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την καταγγελία της οποίας από την Αθήνα αξίωσε ο κ. Σαμαράς, η πρώην υπουργός Εξωτερικών αναρωτήθηκε «πώς θα αλλάξει;».
«Μου θυμίζει κάποιους που λένε ότι μπορεί να αλλάξει η Συνθήκη της Λωζάνης. Αν τα Σκόπια είναι σε δύσκολη θέση, είναι γιατί έχουν απέναντί τους τη διεθνή κοινότητα. Ο Μητσοτάκης είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους ηγέτες στην Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν είναι αποδιοπομπαίος τράγος όπως τα προηγούμενα χρόνια», επεσήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη κλείνοντας τη σχετική αναφορά της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News