Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις του απογοητευτικού για τον Τζο Μπάιντεν ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου μοιάζουν να μην έχουν τέλος για τον αμερικανό πρόεδρο. Ακόμη και εφημερίδες που παραδοσιακά στηρίζουν τους Δημοκρατικούς, όπως οι New York Times, υιοθετούν μια ασυνήθιστα σκληρή στάση απέναντί του.
Η συντακτική επιτροπή της εφημερίδας κάλεσε με άρθρο της την Παρασκευή (28/6) τον πρόεδρο να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο. «Για να υπηρετήσει την πατριδα του, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να εγκαταλείψει την κούρσα» ανέφερε ο τίτλος της παρέμβασης (αναλυτικά εδώ).
Στην συνέχεια, ακολούθησε κείμενο του πολύπειρου πολιτικού αναλυτή Ρος Ντουθάτ με τον παρακάτω εύγλωττο τίτλο: «Οι δραματικοί κίνδυνοι μιας δεύτερης κυβέρνησης Μπάιντεν»… Οχι, η νεοϋρκέζικη εφημερίδα δεν έστριψε προς την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών. Επιθυμεί ωστόσο την απόσυρση του νυν προέδρου από το ψηφοδέλτιο για την προεδρία των ΗΠΑ και μετά το ντιμπέιτ το λέει ωμά. Ολο και πιο ωμά.
«Τώρα που το πρώτο ντιμπέιτ για τις προεδρικές εκλογές του 2024 έχει απομακρύνει κάθε αμφιβολία για την αναγκαιότητα της απομάκρυνσης του προέδρου Μπάιντεν από το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών, θα ακούσετε πολλούς σοβαρούς φιλελεύθερους να υποστηρίζουν την απομάκρυνση του Μπάιντεν κυρίως ως μέσο για να ηττηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ» σημειώνει αρχικά στο άρθρο του ο Ντουθάτ.
«Θέτει σε κίνδυνο τη χώρα»
Ομως ο πολιτικός αναλυτής που αρθρογραφεί στους New York Times από το 2009 προσθέτει ότι η αντίθεση στην υποψηφιότητα Μπάιντεν είναι απαραίτητη όχι μόνο για να αποτραπεί μια δεύτερη θητεία του Τραμπ.
Θεωρεί αντίθετα (χωρίς να στηρίζει τον Τραμπ) ότι υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να αποτραπεί μια δεύτερη θητεία του Μπάιντεν. Μεταξύ άλλων για «τους τρόπους με τους οποίους η προφανής φθορά του θέτει σε κίνδυνο τη χώρα της οποίας ονομαστικά ηγείται». Βεβαίως, τα επιχειρήματα αυτά, παρότι διατυπώνονται με τρόπο πολιτισμένο από πλευράς των NYTimes, δεν απέχουν από τις αιτιάσεις που διατυπώνει ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του αντιπάλου του.
«Δηλαδή, αν εμφανιζόταν ένα τζίνι ή μια νεράιδα στον Μπαράκ Ομπάμα, τη Νάνσι Πελόζι και τη Τζιλ Μπάιντεν και τους έδινε την πρόβλεψη ότι ο Μπάιντεν με κάποιον τρόπο θα αποσπάσει τη νίκη από τον Τραμπ, η προοπτική να είναι ο Μπάιντεν πρόεδρος για τέσσερα ακόμη χρόνια θα έπρεπε να είναι αρκετή για να τους επιβάλει κάποιου είδους σοβαρή δράση, εδώ και τώρα» σχολιάζει ο Ντουθάτ.
O παραλληλισμός με την Γκίνσμπεργκ
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας κάνει έναν παραλληλισμό ανάμεσα στον Μπάιντεν και στη Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, τη σπουδαία αμερικανίδα δικαστικό και ανυποχώρητη υπερασπιστή των δικαιωμάτων των γυναικών, των μειονοτήτων και των φιλελεύθερων αξιών που πέθανε το 2020 σε ηλικία 87 ετών. Η Γκίνσμπεργκ διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 1993 και πέρασε σε αυτό σχεδόν μια ολόκληρη ζωή.
Η παραμονή της Γκίνσμπεργκ για πολύ καιρό στο αξίωμα (1993 – 2020) ήταν κατά τον αρθρογράφο των NYTimes ένα σφάλμα «εναντίον των ίδιων των φιλελεύθερων αρχών της, οι οποίες υπέστησαν μεγάλο πλήγμα όταν ένας Ρεπουμπλικανός πρόεδρος διόρισε την αντικαταστάτριά της».
«Αλλά η παρακμή ενός δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι πιο διαχειρίσιμη και λιγότερο επικίνδυνη, για το δικαστήριο και για τη χώρα, από την παρακμή ενός προέδρου των ΗΠΑ» προσθέτει o Ντουθάτ.
Η λογική του αρθρογράφου λέει πως οι συνεργάτες του προέδρου και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου μπορούν να διαχειριστούν μερικές μόνο πτυχές των καθηκόντων ενός ηγέτη που εξασθενεί. Ωστόσο αυτός ο ηγέτης «βρίσκεται στην καρδιά ενός παγκόσμιου δικτύου συμμαχιών και διοικεί τον ισχυρότερο στρατό του κόσμου, ο οποίος περιλαμβάνει ένα τεράστιο πυρηνικό αποτρεπτικό οπλοστάσιο», υπογραμμίζει ο αναλυτής των New York Times.
«Ολόκληρη η παγκόσμια τάξη θα τεθεί σε κίνδυνο αν στο Οβάλ Γραφείο υπάρχει ένα άδειο δοχείο, αν έχουμε μια ακέφαλη υπερδύναμη σε έναν κόσμο που αποσταθεροποιείται» γράφει ο Ντουθάτ. Ο ίδιος θυμίζει ότι είχε αμφισβητήσει την καταλληλότητα του Τραμπ το 2016 σημειώνοντας ότι δεν χρειαζόταν κάτι παραπάνω από το «να είναι ο εαυτός του για να φέρει μια παρατεταμένη περίοδο κινδύνων στον κόσμο», σημειώνοντας ακόμη και πως «μια πυρκαγιά στη Μέση Ανατολή γινόταν πολύ πιο πιθανή».
Ο Ντουθάτ παραδέχεται ότι «σήμερα θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι η πρώτη θητεία του Τραμπ έδειξε ότι η αμερικανική αυτοκρατορία μπορεί να επιβιώσει μετά από έναν ακατάλληλο πρόεδρο, μόνο που επί Μπάιντεν, η σοβαρότητα των γεωπολιτικών προκλήσεων έχει αυξηθεί».
Και ο αρθρογράφος των New York Times συνεχίζει ακόμη πιο αιχμηρά εναντίον του Μπάιντεν: «Πολλές από τις επιλογές που έχει κάνει η κυβέρνησή του ως απάντηση στις προκλήσεις ήταν λογικές ή τουλάχιστον υπερασπίσιμες (…) Αλλά για τον ίδιο λόγο που οι ανικανότητες του Τραμπ φαινόταν πιθανό να επιφέρουν κινδύνους, μοιάζει εύλογο ότι η ίδια η παρακμή του Μπάιντεν ενθάρρυνε τους εχθρούς μας και ήταν εν μέρει υπεύθυνη για τη σοβαρότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε»! Πολύ σκληρά λόγια για τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ από μια εφημερίδα που φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να το τραβήξει έως το τέλος ζητώντας του να αποσυρθεί.
Βεβαίως, αυτή είναι η λογική των κραυγών και των προσβολών του Τραμπ και ο Ντουθάτ παραδέχεται ότι «αυτό είναι ουσιαστικά το επιχείρημα που προέβαλε ο Τραμπ στο ντιμπέιτ: ότι οι αντίπαλοί μας τον έπαιρναν πιο σοβαρά και επομένως ο κόσμος ήταν πιο σταθερός επί των ημερών του. Ανεξάρτητα από το αν αυτό ίσχυε ή όχι αυτό τα τελευταία χρόνια, με βάση όσα έδειξε ο Μπάιντεν στον κόσμο την Πέμπτη (27/6, το βράδυ του ντιμπέιτ), νομίζω ότι θα γινόταν πραγματικότητα αν παρέμενε στη θέση του μέχρι το 2028».
Ναι, οι NYTimes υποστηρίζουν εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχουν σπέρματα αλήθειας σε όσα έλεγε ο Τραμπ για την κατάσταση του Μπάιντεν. Ποιος θα το περίμενε άραγε; Και όσο κι αν μοιάζει απίστευτο, ο Ντουθάτ φτάνει στο σημείο να υποστηρίξει ότι ο νυν πρόεδρος φάνηκε να είναι στο ντιμπέιτ «όχι τόσο ακατάλληλος όσο ο Τραμπ, αλλά περισσότερο»…
«Αυτή η πραγματικότητα δεν διαγράφει την ακαταλληλότητα του Τραμπ σε άλλα πεδία, ειδικά σε ό,τι αφορά το στίγμα της 6ης Ιανουαρίου» εξηγεί βεβαίως ο αρθρογράφος των New York Times, για να εξαπολύσει κλείνοντας το κείμενό του μια τελευταία «βολή» κατά του 81 ετών νυν προέδρου των ΗΠΑ και προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών:
—«Μια δεύτερη διακυβέρνηση Μπάιντεν θα ήταν ασυνήθιστα επικίνδυνη για τη χώρα με έναν πολύ συγκεκριμένο, πολύ σοβαρό τρόπο. Και η αντικατάστασή του με έναν άλλο υποψήφιο των Δημοκρατικών, όσο δύσκολη κι αν φαίνεται, θα γλίτωνε την Αμερική από τους σημαντικούς κινδύνους μιας νίκης του Μπάιντεν, όχι μόνο από τους κινδύνους της ήττας του»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News