667
| KOC University / Creative Protagon

Ο Τσίπρας, η τήβεννος και όσοι έδωσαν Πανελλαδικές

Ο Τσίπρας, η τήβεννος και όσοι έδωσαν Πανελλαδικές

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο μήνυμα για τα παιδιά που έδωσαν εφέτος Πανελλαδικές (και είναι φυσικό να αγωνιούν), πέρα από αυτό που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κωνσταντινούπολη: «Boyun eğme» (ψηλά το κεφάλι), είπε ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Koc που τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Πολιτικών Επιστημών.

Η εικόνα του κ. Τσίπρα με την τήβεννο, αλλά και ο ήχος, με τον ίδιο να μιλάει στα γνωστά αγγλικά του, είναι το πιο ρεαλιστικό, απτό –κι ας είναι για κάποιους ρομαντικούς απογοητευτικό– παράδειγμα για έναν διαφορετικό δρόμο, αν όχι προς τον σοσιαλισμό, σίγουρα προς την επιτυχία.

«Ψηλά το κεφάλι». Αυτό είναι το μήνυμα ολόκληρης της διαδρομής του κ. Τσίπρα. Και το ζωντανό παράδειγμά του λέει στους νέους που ζουν στη χώρα μας, ότι η προσπάθεια και η μέθοδος, οι σπουδές και η γνώση δεν έχουν καμία σημασία για να φτάσει κανείς στην αναγνώριση και την καταξίωση. Τίποτα δεν έχει σημασία και όλα μπορούν να γίνουν σε αυτή την όμορφη γωνιά της Μεσογείου που λέγεται Ελλάδα.

Πρόκειται, προφανώς, για ένα παράδειγμα με αξιοπιστία καθώς ο πολιτικός που τιμήθηκε στην Τουρκία, από ένα μεγάλο και σοβαρό ιδιωτικό πανεπιστήμιο, έχει αποδείξει στην πράξη ότι όλα μπορούν να συμβούν. Και αποτελεί ίσως το πιο τρανό παράδειγμα στα 50 χρόνια της ελεύθερης δημοκρατικής ζωής στη χώρα μας, μετά τη χούντα.

To βίντεο που δείχνει από ψηλά το campus του ιδιωτικού Πανεπιστημίου Koc της Κωνσταντινούπολης απεικονίζει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα σαν κι αυτά που πάλεψε και παλεύει να μη γίνουν ποτέ στην Ελλάδα (είτε κρατικά, είτε ιδιωτικά), ο πρώην πρωθυπουργός:

Μελετώντας το υπόδειγμα του κ. Τσίπρα, όσοι έδωσαν φέτος Πανελλαδικές, μπορούν να ανακαλύψουν άλλους δρόμους από αυτούς που τους υπέδειξαν οι γονείς τους οι οποίοι τους πίεζαν να ακολουθήσουν την κοπιαστική οδό της μεθόδου, της οργάνωσης και της μελέτης για να μπουν σε ένα πανεπιστήμιο. Κρατικό φυσικά, διότι ο κ. Τσίπρας διαφωνεί, ως γνωστόν, με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τι; Οχι;

Οχι. Στη χώρα τού «είσαι ό,τι δηλώσεις» κατά τον Τσαρούχη αλλά και του κομματικού σωλήνα, όλα μπορούν να συμβούν. Αρκεί να διαθέτεις αυτοπεποίθηση και κυρίως να μη σε κατατρύχουν ενοχές σε περίπτωση που ισχυριστεί κάποιος κακοπροαίρετος ότι είπες «μέρα» και έκανες «νύχτα».

Αν δε τύχει να στο πουν παραπάνω από ένας, μπορείς να απαντήσεις εντελώς δημοκρατικά… «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Και, ποιος ξέρει, μπορεί να καταλήξεις ακόμη και υποψήφιος για βραβείο Νομπέλ. Αν συνέβη ποτέ στα σοβαρά κάτι τέτοιο, πέρα από την τυπική δηλαδή κατάθεση μιας πρότασης —ανάμεσα στις πολλές— για Νομπέλ Ειρήνης που τελικά δεν εισακούστηκε από τη Σουηδική Ακαδημία.

Ετσι, δίπλα στα ονόματα του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη δεν προστέθηκε τελικά και αυτό του κ. Τσίπρα. Προστέθηκε ωστόσο το Σαββατοκύριακο το όνομα του στους επίτιμους «καθηγητές» ενός σοβαρού ιδιωτικού τουρκικού πανεπιστημίου. Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα δεν αποδίδεται με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά τιμής ένεκεν. Γι’ αυτό και, διεθνώς όχι μόνο στην Τουρκία, δεν συνδέεται με διδακτορικές διατριβές, μεταπτυχιακά ή άλλους τίτλους σπουδών. Και πολύ σωστά. Η μόρφωση και η επιτυχία δεν συνδέονται απαραίτητα με τα πτυχία.

Το Πανεπιστήμιο Κοτς που τίμησε τον κ. Τσίπρα φέρει το όνομα του ιδρυτή του Βεχμπί Κοτς (1901-1996). Εχοντας κληρονομήσει από τον πατέρα του ένα παντοπωλείο στην Αγκυρα, ο Κοτς έφθασε να αντιπροσωπεύει κολοσσούς, όπως η Ford και η Standard Oil. Σήμερα, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η Koç Holding που ιδρύθηκε από τον Βεχμπί Κοτς στις 6 Δεκεμβρίου του 1963 δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στους κλάδους της ενέργειας και την παραγωγής αυτοκινήτων. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας οι δραστηριότητες του ομίλου απλώνονται στον τομέα των διυλιστηρίων, της διανομής καυσίμων, της διανομής υγραερίου, της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου κ.ά.

Επομένως, το σοβαρό πανεπιστήμιο που ίδρυσε ο δημιουργός ενός σοβαρού επιχειρηματικού ομίλου, δεν αποδίδει τιμές σε όποιον να ‘ναι. Και έχει κάποια σημασία ότι ένας πρώην πρωθυπουργός που αποστρέφεται την ιδιωτική παιδεία (όχι για την οικογένειά του αλλά για τους υπόλοιπους Ελληνες) και που ποτέ δεν θα επέτρεπε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα όσο ήταν στα πράγματα, αποδέχεται αυτή την τιμή και φορά την τήβεννο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...