Εγινε ευρύτερα γνωστή από τον ρόλο της ως ειδικής εφέτη – ανακρίτριας στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής – διαδικασία εργώδης. Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, δικαστικό δίδυμο με τη Μαρία Δημητροπούλου, συνέβαλε σε μία από τις πλέον σημαντικές δικογραφίες στα δικαστικά χρονικά της χώρας, με ογκώδες ανακριτικό υλικό και τη μία προφυλάκιση να διαδέχεται την άλλη. Ηταν μετά τον φόνο του Παύλου Φύσσα, τον Σεπτέμβριο του 2013. Θα ανέβαινε στην κορυφή του δικαστικού συστήματος, στον ρόλο της Προέδρου του Αρείου Πάγου, δέκα χρόνια αργότερα, στα τέλη του Ιουλίου 2023.
Η επίθεση με βόμβες μολότοφ στην περιοχή του Παπάγου, μόλις τα ξημερώματα της Πέμπτης 27 Ιουνίου 2024, με αποτέλεσμα μάλιστα τον τραυματισμό του αστυνομικού – φρουρού που φυλάσσει το σπίτι της, τη στοχοποιεί άνανδρα, φέροντας φίλους και επικριτές της στο ίδιο στρατόπεδο.
Εχει άραγε «εχθρούς» και επικριτές η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου; Εχει.
Πολύ πρόσφατα, μία κίνησή της –από κοινού με την Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη– στο πλαίσιο της υπόθεσης ενδοοικογενειακής βίας με πρωταγωνιστή τον δικηγόρο Απόστολο Λύτρα, την έβαλε στο κέντρο της δημόσιας, και όχι μόνο νομικής, κονίστρας. Η διενέργεια κατεπείγουσας πειθαρχικής έρευνας ως προς την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελικού λειτουργού να αφήσουν ελεύθερο τον ποινικολόγο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.
Τόσο οι δικαστικές ενώσεις όσο και οι δικηγόροι καταφέρθηκαν εναντίον της απόφασης, κάνοντας λόγο για πλήγμα στην ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών. «Αλλο η ανεξαρτησία, άλλο το ανεξέλεγκτο», απάντησε ο Αρειος Πάγος, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη να προσυπογράφει.
Τα ’χει πει και τα ’χει ξαναπεί η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου –δεν είναι η πρώτη φορά–, θυμίζοντας δε ότι οι έλληνες δικαστές απολαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο ανεξαρτησίας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Δεν πρέπει όμως να συγχέεται η ανεξαρτησία στη δικαστική μας κρίση με το ανεξέλεγκτο των ενεργειών και των παραλείψεών μας», είχε υπογραμμίσει χαρακτηριστικά στο παρελθόν.
Ο Κασιδιάρης, ο Παππάς και το Μάτι
Οποιος ψάξει στην πρόσφατη ειδησεογραφία θα βρει κι άλλες υποθέσεις στις οποίες η κυρία Κλάπα έχει αφήσει το θεσμικό αποτύπωμά της. Εχει συμμετάσχει, ως μέλος του Α1 Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στην απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές του έγκλειστου πρώην βουλευτή της ΧΑ Ηλία Κασιδιάρη. Υπήρξε Πρόεδρος στο Ειδικό Δικαστήριο που δίκασε και καταδίκασε τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Εχει παρέμβει στην υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι, ζητώντας την επίσπευση της καθαρογραφής της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων. Εγινε στόχος κριτικής με την εγκύκλιο-ανακοίνωση για τις παράνομες καταλήψεις των παραλιών. Εχει υποσχεθεί να βγάλει από τον λήθαργο δικαστές που καθυστερούν να εκδώσουν αποφάσεις, ακόμη και για χρόνια –και το κάνει.
Αν ξύσει κανείς το λούστρο του χρόνου και των αξιωμάτων, θα ανακαλύψει κι άλλες, κι άλλες, πολλές υποθέσεις, κάποιες με «αντιήρωες»-πρωταγωνιστές που συγκρούστηκαν μαζί της, και θα ήθελαν διακαώς να την εκδικηθούν.
Γνώστης της δικαστικής πραγματικότητας αφηγείται στο Protagon πώς τη δεκαετία του ’90, προτού ακόμη το όνομα της κυρίας Κλάπα βρεθεί στο προσκήνιο της Δικαιοσύνης, και ενώ η ίδια θήτευε ως ανακρίτρια στο Πρωτοδικείο Πειραιά, είχε έλθει –ερευνώντας τον υπόκοσμο των φυλακών– σε επικίνδυνο τετ α τετ με εμπόρους ναρκωτικών. Και άλλοτε, με λαθρεμπόρους πετρελαίου. Με απειλητικές στιχομυθίες στην αργκό του κοινού ποινικού –από τους απέναντι. Με νυχτερινές εφόδους στο πιο ζόρικο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας, τον Κορυδαλλό –από την ίδια.
Είναι προφανές, με όλα αυτά, ότι η κυρία Κλάπα δεν αποτελεί κοινή περίπτωση. Και διαθέτει τα χαρακτηριστικά που θα την κρατήσουν στη θέση της ως τον Ιούνιο του 2025, οπότε και λήγει η θητεία της. Δίπλα στην «απόλυτη ευσυνειδησία», το «υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης στο καθήκον», που αρέσκονται οι λειτουργοί να λένε ότι τους διακρίνουν, προσθέστε άλλο ένα: τσαγανό.
Το επίσημο βιογραφικό της
Η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα του Αγησιλάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1958. Είναι έγγαμη και μητέρα δύο τέκνων. Γνωρίζει πολύ καλά την αγγλική και τη γαλλική γλώσσα. Εισήλθε στον δικαστικό κλάδο το έτος 1984 και αρχικά διορίστηκε ως Εμμ. Πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Προήχθη στο βαθμό του Πρωτοδίκη το έτος 1986 και τοποθετήθηκε στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας. Ακολούθως το έτος 1987 μετατέθηκε στο Πρωτοδικείο Πειραιά, όπου υπηρέτησε έως το έτος 2001, οπότε και προήχθη στον βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών και τοποθετήθηκε στο Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης.
Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της ως Πρόεδρος Πρωτοδικών υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Κέρκυρας το έτος 2002, στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων το έτος 2003, μέχρι και το έτος 2006 στο Πρωτοδικείο Λευκάδας. Προήχθη στον βαθμό του Εφέτη το έτος 2007 και τοποθετήθηκε στο Εφετείο Κρήτης. Στη συνέχεια μετατέθηκε στο Εφετείο Πατρών, ακολούθως στο Εφετείο Ιωαννίνων και το έτος 2012 στο Εφετείο Αθηνών, όπου υπηρέτησε έως το έτος 2017, οπότε προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Εφετών. Στις 15 Ιουνίου 2020 προήχθη στο βαθμό του Αρεοπαγίτη, εμφανίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά της στις 11 Σεπτεμβρίου 2020 και τοποθετήθηκε στο Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.
Επελέγη ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου στις 27 Ιουλίου 2023.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News