1476
O Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ - δεν απέφυγε την κριτική από κάποιους βουλευτές | Nick Paleologos / SOOC

Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ μετά τις ευρωεκλογές: Λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μία μικρή και φοβική ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2024, 11:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/06/2024, 14:10
O Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ - δεν απέφυγε την κριτική από κάποιους βουλευτές
|Nick Paleologos / SOOC

Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ μετά τις ευρωεκλογές: Λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μία μικρή και φοβική ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2024, 11:24
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/06/2024, 14:10

Στην κριτική που δέχθηκε από εκπροσώπους της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς με αφορμή το «φτωχό» (όπως παραδέχθηκαν και στο Μαξίμου) αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, εξαιτίας συγκεκριμένων πολιτικών και παρεμβάσεων της κυβέρνησης, απάντησε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, την Τετάρτη, στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος μετά την ευρωκάλπη.

Λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μία μικρή και φοβική ΝΔ, ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όσους βγήκαν να τον κατηγορήσουν την επομένη των ευρωεκλογών ότι με παρεμβάσεις όπως αυτή με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, δυσαρέστησε την παραδοσιακή βάση του κόμματος -με αποτέλεσμα να αποτυπωθεί η δυσαρέσκεια αυτή στην κάλπη.

Εχουμε χρέος να χαράξουμε καθαρό ορίζοντα, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, μακριά από ψευτο-διλήμματα για δήθεν στροφή προς τα «αριστερά» ή προς τα «δεξιά», αφού όπως είπε, ο  δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά.

Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τις ρίζες μας. Αν, όμως, το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε οι ρίζες ξεραίνονται. Ενώ όταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, τότε δικαιώνουν και εκείνες τον ρόλο τους, ήταν μία ακόμη χαρακτηριστική αναφορά του προέδρου της ΝΔ.

Γι΄αυτό και  βαδίζουμε στο δρόμο της Ιδρυτικής μας Διακήρυξης και λέμε «όχι» σε όσους θέλουν μία μικρή και φοβική ΝΔ. Αλλωστε όταν μεγαλώσαμε, νικήσαμε, με ενότητα, διεύρυνση και ανανέωση, είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις πέντε διαδοχικές εκλογικές νίκες της ΝΔ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Δεν δέχομαι κουβέντα για τον κοινωνικό και πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξης – εμείς μιλάμε με πράξεις, συνέχισε στην ομιλια του ο Πρωθυπουργός και στο πλαίσιο της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος της 9ης Ιουνίου, έδωσε το σύνθημα για τη συνέχεια:

«Οι πολίτες ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια. Χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για ανέξοδα λόγια».

«Την ώρα που η αντιπολίτευση βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη δική της κρίση, εμείς εστιάζουμε στο να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των πολιτών. Η αυτοκριτική δεν πρέπει να είναι αφορμή για αδιέξοδη εσωστρέφεια, ούτε για πολιτικές επιδιώξεις», ήταν ένα ακόμη μήνυμα με το βλέμμα στο εσωτερικό της ΝΔ.

Μπροστά μας, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουμε μία τριετία που αποτελεί αρκετό πολιτικό χρόνο που μας επιτρέπει να διορθώσουμε πράγματα και να ξεδιπλώσουμε το κυβερνητικό μας έργο. Οι πολίτες ζητούν άμεσα αποτελέσματα Είναι μία ευθύνη που προκύπτει από το ύψος του πήχη που εμείς έχουμε θέσει και δεν πρόκειται να τον κατεβάσουμε, ακόμα και αν η κυβέρνηση γίνεται συχνά αλεξικέραυνο για την όποια αδυναμία της καθημερινής ζωής, ακόμη και άδικα«.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου 2023. «Πήραμε μια ηχηρή εντολή από τους πολίτες να κάνουμε πράξη το σχέδιο μας. Η εντολή αυτή ισχύει στο ακέραιο και μετά τις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα δεν καταγράφει το στόχο που είχαμε θέσει, αλλά καταγράφει την καθαρή υπεροχή της ΝΔ», θέλησε να τονίσει.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να ερμηνεύσουμε τη στάση των ψηφοφόρων κυρίως αυτών που απείχαν στο όνομα των δικών μας αδυναμιών», αν και όπως επεσήμανε,  όσοι απείχαν «συνειδητά επέλεξαν να μην εμπιστευτούν άλλη πολιτική δύναμη».

«Η ΚΟ μας αποτελεί το πρώτο όπλο της ΝΔ. Οι βουλευτές μας είναι το κοινοβουλευτικό αποτύπωμα του κοινοβουλευτικού ποσοστού που πήραμε στις εκλογές του Ιουνίου του 2023», ανέφερε, υπνθυμίζοντας ότι  τελευταίο χρόνο έχουν ψηφιστεί πάνω από 70 νομοσχέδια, ενώ έχουν γίνει πάνω από 620 ομιλίες. «Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει επιδείξει τέτοια κοινοβουλευτική συνέπεια. Και οι υπουργοί είναι υποχρεωμένοι να απαντούν στις ερωτήσεις σας. Έχω δώσει εντολή. Εσείς εκπροσωπείτε την κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά εκπροσωπείτε τις εκλογικές σας περιφέρειες», ήταν η παραίνεσή του στους βουλευτές.

«Εχω φροντίσει να κάνω πιο αισθητή την παρουσία των βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα. Πρέπει να είστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για οποιαδήποτε θέση. Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή σε εσάς. Θα ακούσουμε και σήμερα παράπονα και επισημάνσεις για κλειστές πόρτες. Εν πολλοίς θα είναι δικαιολογημένα και θέλουμε να τα γνωρίσουμε για να παρεμβαίνουμε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός πριν πάρουν τον λόγο οι βουλευτές του, επαναλαμβάνοντας ότι κυβέρνηση ακούει τη φωνή της κοινωνίας, μέσα από τη γόνιμη διαδικασία αυτοκριτικής με επιχειρήματα, χωρίς προσωπικές ατζέντες, για να προσθέσει:

«Κάθε σταθμός, κάθε εκλογική μάχη είναι μία αφορμή για τον δρόμο που θέλουμε να πάμε. Αλλά είναι και μια ευκαιρία να δούμε από πού ξεκινήσαμε. Πολλά από αυτά που σήμερα που θεωρούμε δεδομένα, ήταν προσδοκίες το 2019. Μια Ελλάδα λυγισμένη, μια Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης. Δεν είναι πια αυτή η Ελλάδα του 2024. Είναι μια χώρα που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, που η ανεργία θα πέσει σύντομα και κάτω από το 10%. Δεν είμαστε πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Όλα αυτά δεν ήταν εύκολα, ούτε αυτονόητα. Και θα στεκόμαστε με αυτοπεποίθηση απέναντι σε μια αντιπολίτευση που δεν πρόκειται να αλλάξει. Και κάποιοι από αυτούς που αυτοχαρακτηρίζονται ως προοδευτικοί, που δεν ψήφισαν καμία μεγάλη μεταρρύθμιση. Στο ίδιο διάστημα, η δική μας παράταξη σφυρηλάτησε τους δεσμούς της με την κοινωνία. Εμπλουτίστηκε με ιδέες και μηνύματα από μια νέα εποχή. Απέκτησε έτσι υποστηρικτές από όλες τις πλευρές του φάσματος. Μπορεί να μην ταυτίζονται όλοι. Βλέπουν σε εμάς τη δύναμη να πάμε μπροστά, ως τη μόνη δύναμη εκσυγχρονισμού της πατρίδας. Γιατί είδαμε εκλογικά ποσοστά πρωτοφανή για τα δεδομένα της ΝΔ. Αυτή την πατριωτική παρακαταθήκη, έχουμε χρέος να της δώσουμε μια νέα προοπτική. Να παραμερίσουμε τις άγονες τριβές, να ενθαρρύνουμε τον γόνιμο διάλογο. Όμως ο διάλογος δεν είναι εσωστρέφεια. Δεν είμαστε καθόλου σε αυτή τη φάση. Βελτίωση της καθημερινότητας είναι ο πρώτος μας στόχος. Όμως οι στόχοι μας παραμένουν πάντα ψηλοί. Εκλογές θα έχουμε και πάλι το 2027. Και αυτή η νίκη θα είναι μια νίκη όλων μας»

Απέναντί μας, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης έχουμε παθογένειες ριζωμένες εδώ και δεκαετίες. Χρειάζεται χρόνος και πολλή προσπάθεια, επανέλαβε.  Καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη, κανένα ποσοστό αυτοδυναμίας δεν έχει μόνιμο ιδιοκτήτη και σταθερή διάρκεια. Η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται και χάνεται κάθε μέρα. Εχω μεγάλη πίστη στις δυνατότητες της ΚΟ μας και της παράταξης. Αξιολογούμαστε όλοι, εσείς για το έργο σας, εσείς για τις κυβερνητικές μας επιδόσεις. Πρώτα μας αξιολογούν οι ίδιοι οι πολίτες. Μμεγάλη μας δύναμη είναι η ενότητά μας. Η αλήθεια είναι η ασπίδα μας. Και το δόρυ μας είναι η συνολική μας δράση. Τα οράματα του χθες θα γίνουν η αυριανή μας δράση», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

 Η κριτική από τους βουλευτές και οι απαντήσεις Μητσοτάκη

Μετά τον πρωθυπουργό, τον λόγο πήραν βουλευτές της ΝΔ για να εκφράσουν τα παράπονά τους και να ασκήσουν κριτική σε συγκεκριμένους τομείς της διακυβέρνησης:

Πιο αιχμηρός εμφανίστηκε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς που επικέντωσε την κριτική του στο επιτελικό κράτος.

«Είμαστε με τους λίγους ή τους πολλούς; Πχ πατάξαμε τα υπερκέρδη στα καύσιμα; Επιμείνατε στα ομόφυλα χωρίς να πείτε ποιος σας το ζήτησε. Κάνετε πολιτική με πέντε συνεργάτες σας. Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια».

«Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41 επειδή στηρίξαμε τους λίγους. Στηρίζουμε τους πολλούς», του απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο πολιτικος στρουθοκαμηλισμός δεν έχει σχέση με την παράταξη μας», παρατήρησε από την πλευρά του ο Νικήτας Κακλαμάνης που χαρακτήρισε «λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό ειναι καλό. Ουδέποτε ανασχημάτισες έναν εξωκοινοβουλευτικό και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε . Και οι μόνοι που δείχνουν αλαζονεία είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί». «Και ο πατέρας σας έκανε διεύρυνση αλλά δεν έκανε ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της παράταξης», θέλησε να επισημάνει.

«Να σου θυμίσω ότι έχω κάνει δεκάδες ομιλίες με αναφορές στη διακήρυξη της ΝΔ. Ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής μιλούσε για τον ρεαλισμό της παράταξης που ενσωματώνει άλλα στελέχη και άλλες κοινωνικές ομάδες. Να μην ξανακούσω ότι δεν έχουμε ιδεολογικό στίγμα», απάντησε με νόημα ο Πρωθυπουργός.

Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου υποστήριξε με τη σειρά του πως είναι ζήτημα ταυτότητας της παράταξης ο γάμος, αναφερόμενος στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως η διεύρυνση δεν πρέπει να οδηγήσει σε ιδεολογικό ευνουχισμό.

Τελος, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, μίλησε για χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και βάσης.

Μόνο κόμματα με ξεκάθαρο ιδεολογικό χαρακτήρα μπορούν να πείσουν, αλλιώς δείτε τι γίνεται στην Γαλλία, παρατήρησε από την πλευρά του ο  Γιάννης Οικονόμου.

Ξεκάθαρες ιδεολογικές λύσεις ζήτησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, εκφράζοντας μάλιστα προβληματισμό για το σύνθημα «πάμε μπροστά» και τονιζοντας όπως και άλλοι συνάδελφοί του ότι η διεύρυνση δεν μπορεί να γίνει με αλλοίωση της ιδεολογίας.

Τον λόγο πήραν περισσότεροι από 27 βουλευτές, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία στάθηκαν στη μεγάλη εικόνα υπερθεματίζοντας σε ιδιαίτερα ενωτικό κλίμα και σημεία της ομιλίας του Πωθυπουργού.

«Πάμε μπροστά, δίνουμε προτεραιότητα στην καθημερινότητα και τα προβλήματα των πολιτών» ήταν το μήνυμα σχεδόν όλων των βουλευτών.

Εκφράστηκαν επίσης επισημάνσεις, τόσο για θέματα τοπικού χαρακτήρα που απασχολούν τις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά και για ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος με έμφαση στην διατύπωση προτάσεων που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, έγινε τεκμηριωμένη κριτική και σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ τον λόγο πήραν και μίλησαν όλοι οι βουλευτές που το ζήτησαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...