682
| Wikipedia commons/ CreativeProtagon

Στο «σφυρί» επιστολή του Αϊνστάιν για την απειλή της πυρηνικής βόμβας

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2024, 11:40
|Wikipedia commons/ CreativeProtagon

Στο «σφυρί» επιστολή του Αϊνστάιν για την απειλή της πυρηνικής βόμβας

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2024, 11:40

Η θρυλική επιστολή δύο σελίδων, με την οποία ο Αλμπερτ Αϊνστάιν προσπάθησε να προειδοποιήσει τον τότε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Φραγκλίνο Ρούζβελτ, ότι η ναζιστική Γερμανία θα μπορούσε να αξιοποιήσει την πυρηνική έρευνα για να δημιουργήσει μια ατομική βόμβα, θα πωληθεί σε δημοπρασία από τον Οίκο Christie’s τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με εκτιμώμενη αξία 4 εκατ. δολαρίων.

Η επιστολή του Αϊνστάιν –μία από τις δύο που συνέταξε ο θεωρητικός φυσικός στις βόρειες ακτές του Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης μαζί με έναν συνάδελφό του επιστήμονα, τον Λέο Σίλαρντ– προειδοποιούσε, όπως υπενθυμίζει  ο Guardian, για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης που υποστήριζε ενεργά την πυρηνική έρευνα. Θα μπορούσε, επομένως, να κατασκευάσει «εξαιρετικά ισχυρές βόμβες», όπως εκείνη που αναπτύχθηκε τελικά από τις ΗΠΑ στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Αϊνστάιν προέτρεψε την αμερικανική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο. Ο Ρούζβελτ απάντησε σχηματίζοντας μια επιτροπή που ήταν ο πρόδρομος του Σχεδίου Μανχάταν, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ. Τελικά οι ΗΠΑ κατασκεύασαν τις βόμβες που έπεσαν πάνω από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στην Ιαπωνία, τερματίζοντας τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εγκαινιάζοντας την πυρηνική εποχή.

Η επιστολή που έστειλε στον Ρούζβελτ ο πατέρας της θεωρίας της σχετικότητας βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Μουσείου Ρούζβελτ στο Χάιντ Παρκ της Νέας Υόρκης. Μια δεύτερη έκδοσή της, υπογεγραμμένη και ελαφρώς πιο σύντομη, δημοπρατείται μαζί με άλλα αντικείμενα της περιουσίας του αποθανόντος συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Αλεν.

Ο Αλεν είχε συγκεντρώσει μια πολύ σημαντική συλλογή έργων τέχνης που πουλήθηκε πρόσφατα από τον οίκο Christie’s για 1,6 δισ. δολάρια καθώς και σχεδόν οτιδήποτε αφορούσε τον Τζίμι Χέντριξ. Είχε αγοράσει την επιστολή από τον εκδότη Μάλκομ Φορμπς το 2002 έναντι 2,1 εκατ. δολαρίων. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι αυτό ήταν το πρώτο ιστορικό έγγραφο του 20ού αιώνα που ξεπέρασε σε αξία το 1 εκατ. δολάρια. Ο Φορμπς την είχε αποκτήσει στο παρελθόν από τον φυσικό Λίο Σίλαρντ.

Ο οίκος Christie’s έχει ιστορικό με αναμνηστικά του Αϊνστάιν. Εχει πουλήσει και τη λεγόμενη «Επιστολή του Θεού», στην οποία ο φυσικός έγραψε ότι «η λέξη Θεός δεν είναι παρά η έκφραση και το προϊόν ανθρώπινης αδυναμίας», για σχεδόν 3 εκατ. δολάρια το 2018.

Αλλά η επιστολή είναι απίθανο να σπάσει το ρεκόρ των 13 εκατ. δολαρίων που σημειώθηκε το 2021, για ένα από τα λίγα σωζόμενα έγγραφα στα οποία ο Αϊνστάιν περιγράφει λεπτομερώς τη θεωρία της γενικής σχετικότητας.

Με την αγορά έργων Τέχνης να βρίσκεται σε ύφεση, ο οίκος δημοπρασιών αναμένει ότι η αγορά ιστορικών αντικειμένων θα μπορούσε να προσελκύσει πλειοδότες, ειδικά μετά την επιτυχία της περσινής βιογραφικής ταινίας «Οπενχάιμερ», που βραβεύτηκε με Οσκαρ.

Ο Μαρκ Πόρτερ, πρόεδρος του αμερικανικού τμήματος του οίκου Christie’s, είπε στην WSJ ότι ο Αλεν «αναμφίβολα γνώριζε ότι ήταν ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα στην Ιστορία του 20ού αιώνα και δεν είναι κάτι που απλώς κρεμάς στο γραφείο σου». Ο Αλεν, πρόσθεσε, είχε αποθηκεύσει την επιστολή προσεκτικά και μακριά από το φως του ήλιου.

Η επιστολή, με ημερομηνία 2 Αυγούστου 1939, λιγότερο από έναν μήνα πριν από την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία, ξεκινά ως εξής: «Κύριε: Πρόσφατες εργασίες στην πυρηνική φυσική έκαναν πιθανό το ενδεχόμενο μετατροπής του ουρανίου σε μια νέα και σημαντική πηγή ενέργειας».

Στην επιστολή, που εστάλη στον Ρούζβελτ, ο Αϊνστάιν έγραφε: «Μπορεί να είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση σε μια μεγάλη μάζα ουρανίου και αυτό θα οδηγήσει επίσης στην κατασκευή βομβών».

Ο συνεργάτης του Αλεν στη Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, πρόσφατα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να επενδύσει δισεκατομμύρια σε μια εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας «νέας γενιάς» στο Ουαϊόμινγκ.

Ο Γκέιτς είπε στο Face the Nation του CBS ότι η εταιρεία του, TerraPower, αναμένεται να ολοκληρώσει τον νέο αντιδραστήρα, που χρησιμοποιεί υγρό νάτριο αντί για νερό ως ψυκτικό υγρό, το 2030. «Επένδυσα πάνω από ένα δισεκατομμύριο και θα επενδύσω πολλά ακόμη», είπε ο Γκέιτς.

Η Microsoft και η Google έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για μια νέα γενιά πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να ανταποκριθούν στις κλιμακούμενες απαιτήσεις για ενέργεια για τη λειτουργία κέντρων αποθήκευσης δεδομένων, που αναμένεται να αυξηθούν δραματικά.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει εκτιμήσει ότι η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από Τεχνητή Νοημοσύνη, κέντρα δεδομένων και κρυπτογράφηση θα αυξηθεί τουλάχιστον στις 800 TWh (τεραβατώρες) το 2026, μια αύξηση σχεδόν 75% από 460 TWh το 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...