464
| Shutterstock

Πώς συμπεριφερόμαστε σε ένα σουαρέ;

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2024, 12:05
|Shutterstock

Πώς συμπεριφερόμαστε σε ένα σουαρέ;

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2024, 12:05

Αν πάτε έχοντας κατά νου ότι θα πρέπει να γυρίσετε νωρίς σπίτι σας, καλύτερα να μην πάτε. Αν παραπονιέστε για οτιδήποτε, ακόμα και αν αισθάνεστε ότι το κάνετε με περιπαικτικό τρόπο, κανείς δεν θα σας σταματήσει, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σας καλέσουν ξανά. Φροντίστε να έχετε φάει νωρίτερα, ώστε να μην περάσετε το βράδυ σας αναζητώντας τους σερβιτόρους με τα amuse bouche, αλλά εξασκώντας τις κοινωνικές σας δεξιότητες (με το στόμα σας άδειο).

Μη ρωτήσετε τον οικοδεσπότη «Τι να φέρω;», αναγκάζοντάς τον έτσι να σας πει «Μα τίποτα, φυσικά». Προτιμότερο είναι να τον ενημερώσετε ότι θα φέρετε κρασί, για παράδειγμα, ή οτιδήποτε άλλο, και να τον ρωτήσετε «χρειάζεστε μήπως κάτι άλλο;». Μπορείτε επίσης να μην πείτε τίποτα εκ των προτέρων αλλά σε καμία περίπτωση να είστε με άδεια χέρια όταν σας υποδεχτούν.

Να χαμογελάτε πολύ. Να μιλάτε με τουλάχιστον τρεις νέους ανθρώπους, σαν να ήταν συνεργάτες σας. Να είστε πάντα έτοιμοι να πείτε τουλάχιστον τρία νέα πράγματα για εσάς, για τον εαυτό σας, ακόμα και αν χρειάζεται να κάνετε πρόβες μπροστά στον καθρέφτη. Μη μονοπωλείτε τον ίδιο καλεσμένο όλο το βράδυ. Αν δεν ξέρετε ποιος είναι κάποιος, προσποιηθείτε ότι τον ξέρετε, καθώς όλοι προσβάλλονται όταν συνειδητοποιούν πως πέρασαν απαρατήρητοι.

Δεδομένου ότι η βασίλισσα αποχωρεί πάντα πριν από τους υπηκόους της, μη φύγετε από τους τελευταίους. Αποχωρήστε νωρίτερα αλλά διακριτικά, ώστε να μη μεταδώσετε στους υπόλοιπους καλεσμένους την αίσθηση ότι η γιορτή τελείωσε. Στα αγγλικά κάνουν λόγο για «French Exit» αλλά και για «Irish Exit» όταν κάποιος αποχωρεί δίχως να χαιρετήσει καν τον οικοδεσπότη. Τις επόμενες ημέρες αποστείλετε ένα ευχαριστήριο μήνυμα, έστω μέσω WhatsApp – αν όχι με μια χειρόγραφη επιστολή.

Αυτές είναι μερικές από τις βασικές συμβουλές που εμπεριέχονται σε ένα εκτενές εγχειρίδιο για τέλειο πάρτι ή δείπνο. Και ναι, το εγχειρίδιο απευθύνεται στους καλεσμένους, όχι στους οικοδεσπότες. Γιατί η επιτυχία μιας κοινωνικής εκδήλωσης, μιας πραγματικά ξεχωριστής βραδιάς, εξαρτάται κυρίως από εκείνους.

Το εν λόγω ιδιότυπο savoir faire συνέταξαν δημοσιογράφοι των New York Times παίρνοντας συνεντεύξεις από 43 κοσμικές προσωπικότητες της Νέας Υόρκης, από την Αϊβι Λοβ Γκετί (της γνωστής οικογένειας) έως τον Ρούφους Γουέινραϊτ (ο οποίος θυμήθηκε πως η Μπέτι Μίντλερ στο τέλος της βραδιάς προσφερόταν πάντα να πλύνει τα πιάτα και τα ποτήρια).

Αν και ορισμένες από τις συμβουλές/υποδείξεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «αγχωτικές» –τύπου «θα πάνε όλα καλά», «ο οικοδεσπότης είναι πιο αγχωμένος από σένα», «να είσαι ο εαυτός σου»–, στο σύνολό τους είναι εξαιρετικά χρήσιμες, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι το καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν εποχή της εξωστρέφειας και της κοινωνικοποίησης, κατά την οποία αυξάνονται κατακόρυφα οι ευκαιρίες για γεύματα, δείπνα και σουαρέ.

Δεδομένου, όμως, ότι το φετινό καλοκαίρι είναι επίσης ένα καλοκαίρι πολέμου και η ατμόσφαιρα στη διεθνή σκηνή είναι ανησυχητικά τεταμένη, στον οδηγό επισημαίνεται πως για πολιτική και διεθνή ζητήματα… ούτε κουβέντα!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...