506
| Shutterstock

Τι είναι αυτό που σκοτώνει τρία εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο;

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2024, 17:10
|Shutterstock

Τι είναι αυτό που σκοτώνει τρία εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο;

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2024, 17:10

Το αλκοόλ ευθύνεται για το 4,7% του συνόλου των ετήσιων θανάτων σε όλον τον κόσμο, ή αλλιώς στοιχίζει 2,6 εκατομμύρια ζωές ετησίως. Αυτό συμπεραίνει η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σύμφωνα με την οποία επιπλέον 600.000 θάνατοι σχετίζονται με την χρήση ψυχοτρόπων ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 400 εκατ. άνθρωποι έχουν νοσηρή σχέση με το αλκοόλ και 209 εκατ. από αυτούς είναι εξαρτημένοι.

Οι συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία και την ζωή

Η έκθεση τονίζει ότι αν και έχει μειωθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη 15ετια, ο συνολικός αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ παραμένει απαράδεκτα υψηλός. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον ένας στους δέκα θανάτους από αλκοόλ (13%) αφορά νέους 20 έως 39 ετών.

Από όλους τους θανάτους, εκτιμάται ότι 1,6 εκατ. θάνατοι οφείλονται σε παθήσεις που προκαλούνται από το αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένων 474.000 θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα και 401.000 από καρκίνο.

Περίπου 724.000 θάνατοι αποδίδονται σε τραυματισμούς, όπως αυτοί από τροχαία ατυχήματα, αυτοτραυματισμούς και διαπροσωπική βία υπό την επήρεια αλκοόλ. Άλλοι 284.000 θάνατοι συνδέονται με μεταδοτικές ασθένειες. Για παράδειγμα, η κατανάλωση αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού HIV και της φυματίωσης, αφού το αλκοόλ κάνει τον άνθρωπο πιο επιρρεπή σε επικίνδυνες συμπεριφορές (όπως το σεξ χωρίς προφυλακτικό), ενώ καταστέλλει την άμυνα του οργανισμού (καθιστώντας τον πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις όπως η φυματίωση).

Τάσεις κατανάλωσης αλκοόλ

Σύμφωνα με την ίδια καταγραφή, σε όλο τον κόσμο η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ είναι 5,5 λίτρα ετησίως. Ωστόσο, στην Ευρώπη, η κατα κεφαλήν κατανάλωση ξεπερνά τα 9 λίτρα και στην Αμερική είναι 7,5 λίτρα.

Με βάση αυτές τις ποσότητες, κάθε άνθρωπος καταναλώνει κατά μέσο όρο 27 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ την ημέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με δύο ποτήρια κρασί, δύο μπουκάλια μπύρας (33 cl) ή δύο ποτά (4 cl). Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αυτή η κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο πολλαπλών προβλημάτων υγείας, αναπηρίας και θνησιμότητας.

Την ίδια στιγμή, τέσσερις στους δέκα (38%) χρήστες αλκοόλ αναφέρουν βαριά κατανάλωση, που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 60 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ -δηλαδή πάνω από 4 ποτά τη φορά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 23,5% όλων των ατόμων ηλικίας 15-19 ετών αναφέρονται ως πότες.

«Η χρήση αλκοόλ ουσιών βλάπτει σοβαρά την ατομική υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, καταστάσεων ψυχικής υγείας και με τραγικό αποτέλεσμα εκατομμύρια θανάτους που θα μπορούσαν να προληφθούν. Επιβαρύνει βαριά τις οικογένειες και τις κοινότητες, αυξάνοντας την έκθεση σε ατυχήματα, τραυματισμούς και βία. Για να οικοδομήσουμε μια πιο υγιή, πιο δίκαιη κοινωνία, πρέπει επειγόντως να δεσμευτούμε σε τολμηρές ενέργειες που μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ και κάνουν τη θεραπεία για διαταραχές χρήσης ουσιών προσβάσιμη και οικονομικά προσιτή», δήλωσε με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Τέντρος Γκεμπρεγέσους.

Η έκθεση υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη δρασεις σε 8 τομείς:

– αύξηση της ευαισθητοποίησης μέσω μιας συντονισμένης παγκόσμιας εκστρατείας

-ενίσχυση των υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας εντός των συστημάτων υγείας και κοινωνικής πρόνοιας

-επαρκή κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας·

-εκ νέου δέσμευση για την εφαρμογή του Παγκόσμιου Σχεδίου Δράσης για το Αλκοόλ 2022-2030

-επιτάχυνση των διεθνών προσπαθειών για τη δημιουργία ικανοτήτων και τη μεταφορά γνώσης·

-εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών και των ίδιων των ασθενών

-βελτίωση της σχετικής έρευνας

-βελτίωση της χρηματοδότησης

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...